Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚSTECKÝ KRAJ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚSTECKÝ KRAJ."— Transkript prezentace:

1 ÚSTECKÝ KRAJ

2 ZÁKLADNÍ ÚDAJE: rozloha: 5335 km² počet obyvatel: 843 462
hustota osídlení: 158 obyvatel/km² krajské město: Ústí nad Labem ( obyv.) okresy: Děčín, Chomutov, Litoměřice, Louny, Most, Teplice, Ústí nad Labem nejvyšší bod: Macecha (1 113 m) nejnižší bod: Hřensko (115 m )  oficiální internetová adresa kraje:

3 SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ Ústecký kraj se sídlem v Ústí nad Labem je vymezený územím okresů Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Litoměřice, Louny, Most a Chomutov. na jeho území se v současné době nachází 16 obcí s rozšířenou působností. severní hranice kraje je zároveň i státní hranicí se spolkovou zemí Sasko ve Spolkové republice Německo. na severovýchodě sousedí s Libereckým krajem, na západě s Karlovarským a z malé části i s krajem Plzeňským a na jihu se Středočeským krajem.

4 OBYVATELSTVO k 31. 12. 2005 žilo v Ústeckém kraji 823 173 obyvatel, což je o 1 040 více než na počátku roku. v prvním až čtvrtém čtvrtletí 2005 se v našem kraji narodilo 8 725 dětí, v počtu narozených na 1 000 obyvatel zaujímá Ústecký kraj prvenství mezi čtrnácti kraji ČR. ve stejném období zemřelo 8 951 obyvatel, přistěhovalo se 9 236 obyvatel a vystěhovalo se 7 970 obyvatel. nejvyšší přírůstek stěhováním byl zaznamenán v okrese Ústí nad Labem (759 obyvatel) a naopak k úbytku (286 osob) došlo v okrese Litoměřice. v kraji bylo uzavřeno 4 320 sňatků a rozvedeno 2 894 manželství. V ukazatelích porodnosti, úmrtnosti, rozvodovosti a potratovosti převyšuje náš kraj republikový průměr.

5 PRŮMYSL V roce 2005 působilo v kraji 167 průmyslových podniků se 100 a více zaměstnanci. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v těchto subjektech celkem v meziročním srovnání poklesl o 0,3 %, tj. o 198 osob, nejvýrazněji v odvětví výroby textilií, textilních a oděvních výrobků (o 22,2 %). Naopak k nejvýraznějšímu zvýšení počtu zaměstnanců, o 38 %, došlo v odvětví výroby elektrických a optických přístrojů a zařízení. Průměrná měsíční nominální mzda se ve sledovaných podnicích meziročně zvýšila o 4,5 %. Tržby z průmyslové činnosti ve zpracovatelském průmyslu se v tomto období zvýšily nejvýrazněji v odvětví výroby elektrických a optických přístrojů a zařízení (o 60,8 %), naopak k nejvýraznějšímu poklesu došlo v odvětví výroby textilií, textilních a oděvních výrobků (o 22,7 %). Z důvodu změněné metodiky ve vykazování tržeb v odvětví E. Výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody není možno meziročně hodnotit tržby v tomto odvětví a v průmyslu celkem.

6 ZEMĚDĚLSTVÍ K 31. 12. 2005 bylo v našem kraji vyrobeno 15 142 tun masa celkem, z toho téměř 84 % bylo masa vepřového a 16,3 % masa hovězího a telecího. V roce 2005 bylo v kraji prodáno 317 842 tun obilovin, na čemž se nejvíce podílela pšenice (63,2 %) a ječmen (30,2 %). Celkový prodej obilovin se ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšil o 12,8 %. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se velmi výrazně zvýšil prodej ovoce (o 189,5 %). U sklizně vybraných zemědělských plodin v Ústeckém kraji převyšoval výnos v tunách na hektar celorepublikový průměr u obilovin celkem, ječmene ozimého i jarního, pšenice ozimé i jarní, řepky, triticale, kukuřice na zrno a luskovin.

7 MAPA

8 OBCE Obce Ústeckého kraje Na území Ústeckého kraje se nachází 354 obcí. Sídlem kraje a zároveň největší obcí v území je Ústí nad Labem s obyvateli. Podle počtu obyvatel se kraj řadí na páté místo v České republice. Hustota obyvatel je vyšší než vykazuje celostátní průměr a liší se podle okresů. Nejhustěji je osídlena oblast podkrušnohorské hnědouhelné pánve, nižší zalidnění se nachází ve vyšší oblasti Krušných hor a v okresech Louny a Litoměřice, kde se vyskytují především menší venkovská sídla. Obce reprezentují život v Ústeckém kraji z pohledu několika staletí. V mnoha z nich najdeme zejména sakrální stavby pamatující vládu prvních Habsburků, například Rudolfa II, který měl úzké vztahy k městu Most. Zejména ve šluknovské oblasti se nachází řada obcí, v kterých se dochovala architektura takzvaných podstávkových domů, staveb typických pro česko-sasko-polské trojzemí, například v obcích Dolní Chřibská, Vysoká Lípa, Jetřichovice nebo Všemily. Podstávkové se těmto domům, jedinečným v Evropě, říká pro jejich specifickou konstrukci, skládající se z vnějších přístěnných sloupků propojených vodorovným trámem. Podstávka, která má tvar stlačeného oblouku, nese patro domu, případně střechu, podpírá stropnice a tím zpevňuje celou stavbu. Zcela jiný ráz mají zemědělské obce ležící v polabské nížině. Unikátem mezi nimi je Straškov - Vodochody, nejmenší obec kraje nebo chmelařské Blšany, pyšnící se statutem nejmenšího evropského sídla prvoligového fotbalového klubu. Jinou raritou je pověstmi o zázračném uzdravování opředený třetí nejstarší český klášter řádu klarisek v Panenském Týnci na Lounsku.

9 NEJ…. ÚSTECKÉHO KRAJE unikátní pevnostní město Terezín, rotunda sv. Jiří na památné hoře Říp, pomník Přemysla Oráče ve Stadicích, Střekov, Hněvín, Hazmburk, Kadaňský hrad, zámky v Klášterci nad Ohří, Krásném Dvoře, Libochovicích, Duchcově atd. nejkrásnější městské památkové rezervace  Kadaň, Litoměřice, Žatec, Úštěk nejlákavější místa pro sportovce: Klínovec, Bouřňák, Komáří Vížka, Krušné hory, cyklistická stezka podél Labe, Raná u Loun, Labské pískovce, autodrom a hipodrom v Mostě.

10 DALŠÍ NEJ…. nejnavštěvovanější národní parky: Národní park České Švýcarsko (značené cesty, tři naučné stezky a 45 km značených cyklotras) nejkrásnější koupání: Nechranická přehrada, Kamencové jezero, jezero Chmelař, zatopený důl Barbora u Oldřichova, Aquapark v Klášterci nad Ohří a v Děčíně největší zoologické zahrady: Zoologická zahrada v Ústí nad Labem a v Děčíně, Podkrušnohorský zoopark v Chomutově nejznámější lázně: Teplice v Čechách, Dubí a Mšené-Lázně


Stáhnout ppt "ÚSTECKÝ KRAJ."

Podobné prezentace


Reklamy Google