Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 název www.zlinskedumy.cz Název školy
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdeněk Pilka Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Chov slepic B Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblast Chov zvířat Předmět Tematický okruh Chov drobných hospodářských zvířat Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, ročník Anotace Nemoci vyskytující se v chovu slepic, zooveterinární opatření a nároky slepic. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Infekční nemoci, akutní nemoci, welfare, Datum

2 název Chov slepic B Běžně se vyskytující choroby v chovu. Zooveterinární opatření.

3 Newcastleská nemoc (ND)(dříve též pseudomor drůbeže) je celosvětově rozšířené, velmi nakažlivé, virová infekce hrabavé drůbeže všech věkových kategorií, s velkým hospodářským i ekologickým významem. Způsobuje ji virus Newcastleská nemoc (NDV). Infekce je přenosná i na člověka (intrakonjunktiválně) a probíhá za příznaků chřipky. Stejně jako vysoce patogenní aviární influenza (HPAI) je považována za velmi nebezpečnou nákazu a podléhá podle zákona o veterinární péči č. 166/1999 Sb. povinnému hlášení Evropské komisi a členským státům EU. Na rozdíl od relativně zřídka se vyskytující HPAI je ND enzooticky rozšířena v mnoha zemích světa. Trvalým zdrojem nákazy jsou drobné chovy drůbež v Asii, Africe, střední a jižní Americe. V zemích s rozvinutým drůbežnictvím se provádí ochranné očkování.

4 Průjmy: Příčinou je infekce kokcidiemi nebo salmonelami nebo nesprávným krmením.
Zdroj: starý slepičí trus v kurníku nebo ve výběhu, nepasterizované vaječné skořápky nebo kuchyňské zbytky. Léčení: modrý cholezol (=kokcidiostatikum) do napájecí vody, veterinární lék proti salmonelóze nebo jiný lék, dle výsledku veterinárního rozboru trusu. Pastřebky (vejce bez skořápky pouze v bláně): Příčinou: úraz, nedostatek vápníku a minerálních látek, nebo parazitární onemocnění. Léčení: zabránit úrazům, doplnit vitaminovou a minerální výživu spec.přípravkem. Veterinární vyšetření trusu drůbeže a dle nálezu použít veterinární lék.

5 Tvrdé vole: Příčinou je požírání dlouhé neřezané trávy a sena
Tvrdé vole: Příčinou je požírání dlouhé neřezané trávy a sena. Zelené krmivo pouze řezané. Mohou se zkrmovat sušené jetelovinové drolky, tj. sušené odrolené vojtěškové nebo jetelové lístky. Výhřez vejcovodu s vejcem: Příčinou je příliš velké první vejce kuřice. Nelze léčit. Infekční rýma: Příčinou je virus a oslabená zdravotní kondice, nedostatek vitaminů. Vyskytuje v zimě. Léčení: Zlepšit zdravotní kondici dostatečným přísunem vitaminů a minerálních látek, zvýšit energetickou hodnotu krmiva, zateplit kurník, omezit stress.

6 Newcastelská choroba:
Pod obecným názvem „mor drůbeže“ se Newcastleská nemoc pravděpodobně vyskytovala již dávno před tím, než byly koncem 19. století od sebe odlišeny tehdy nejzávažnější choroby drůbeže – cholera (původcem bakterie Pasteurella multocida“), „klasický mor drůbeže“ (původcem influenza virus A) a „pseudomor“ (původcem paramyxovirus). ND byla poprvé popsána na Jávě v roce 1926 a v Anglii v roce a jako původce byl označen virus (viz virus Newcastleské nemoci, NDV). Zatímco epizootie v sev. Anglii v okolí města Newcastle upon Tyne v průběhu několika měsíců zanikla, v Asii se nemoc postupně rozšiřovala z přístavů Indického oceánu na další kontinenty. V období kolem 2. světové války byla již zaznamenána v Přední Asii, východní Africe i v Austrálii. Do Evropy se dostala přes Itálii a v Československu byly první výskyty zaznamenány v letech minulého století.

7 Blechy a vši: Sají krev slepicím a způsobují svědění.
Čmelíci: Ve dne se skrývají v skulinách v kurníku a v noci sají krev hřadujícím slepicím. Mohou přenášet různé smrtelné nemoci. Kokcidióza: Kokcidie jsou střevní cizopasníci, nákaza se může projevovat mnoha způsoby od ochrnutí a celkového úpadku slepic až po absenci jakýchkoliv příznaků. Kokcidie se šíří trusem, takže nákaze se dá předejít dodržováním hygienických zásad. Vápenka: U slepic běžná choroba, projevuje se šedavými otoky mezi šupinami na nohou. Šupiny se někdy odchlipují a noha vypadá jako “zvápenatěná”, jako kdyby na ni vytvořily krystalky. Škrkavky: Hlísti způsobující průjem a hubnutí slepic. Slepice se často nakazí hlísty při styku s volně žijícím ptactvem. Je vhodné slepice odčervovat preventivně, každých 6 měsíců.

8 Nevhodně vybraná technologie, způsobuje slepicím
zbytečné zdravotní komplikace Ochránci zvířat považují klecové chovy za kruté vězení, v kterém nosnice zbytečně trpí. Zástupci drůbežářského průmyslu to popírají a argumentují i pragmatickou a ekonomickou stránkou věci. Od roku 2012 budou muset být klasické klece nahrazeny alespoň tzv. obohacenými. Průmysl chce prosadit odložení tohoto termínu, ochránci naopak doufají, že rok 2012 platí. Zákaz klasických klecí vyplývá ze směrnice 1999/74/ES, podle které by se od roku 2012 nesměly klasické klece používat a nosnice by měly být chovány jen v tzv. obohacených klecích či alternativních chovech. Podle neziskové organizace Společnost pro zvířata jsou obohacené klece pro chov nosnic sice lepší alternativou, ale nejsou dokonalé: „Stále jsou to klece“.

9 Zoohygiena a prevence Infekční nemoci i parazité mohou být přeneseny na kuřata a na mladé kuřice ze starého nevyčištěného, neumytého chovného zařízení (tj. z napáječek, starého kurníku, krmítek, starých nevyčištěných hnízd) nebo, z kontaktu se starou nemocnou drůbeží, při společném ustájení, proto novou mladou, zdravou drůbež ustájit v novém zařízení, nebo v pečlivě vymytém a vydesinfikovaném starším zařízení. 5 svobod: 1. osvobození od žízně, hladu, nepohody 2. osvobození od nepohodlí 3. osvobození od bolesti, zrazení, nemoci 4. vykazování normálního chování 5. osvobození od strachu a úzkosti

10 Zdroje a prameny 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google