Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVendula Janečková
1
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.02 Základy výživy základní pojmy úvod Vytvořeno:22.04.2013 Ověřeno: 16. 10.2013 Třída: PV1
2
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1.ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:výživa, býložravec, pokrm, biologická hodnota Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
3
Je hlavní podmínkou existence živých organismů. Zahrnuje soubor fyziologických a biologických pochodů, kterými organismus z vnějšího prostředí a zužitkovává látky pro svůj život nezbytné. Potrava – vše co slouží k výživě organismu.
4
Podle původu a složení potravy se dělí: a) Býložravce – živí se výhradně rostlinami, v jejich potravě převládají sacharidy (ovce, skot) b) Masožravce – živí se výhradně těly jiných živočichů v potravě převládají bílkoviny (šelmy) c) Všežravce – živí se potravou původu rostlinného a živočišného (prase)
5
Patří mezi všežravce, v jeho potravě je zastoupeno maso jiných zvířat, drůbeže, jatečných zvířat, ryb, lovné zvěřaé. Podstatná část lidské potravy je rostlinného původu – obilí, zelenina, ovoce.
6
Potrava k lidské výživě se nazývá poživatina. Ty se rozdělují na: Potraviny – Pochutiny Nápoje Lahůdky
7
Určitým způsobem nazýváme pokrm. Sestava pokrmů podávaná v určitou dobu se nazývá jídlo. Soubor denních jídel je strava. Plán stravy na den je jídelníček.
8
Rozhodují o výživové hodnotě stravy Dělí se na: 1. Hlavní živiny – Bílkoviny Cukry, tuky 2. Pro život nezbytné – esenciální – Vitamíny Minerální látky Esenciální mastné kyseliny Voda Vláknina
9
Výživová, nutriční hodnota – zajišťuje existenci, stavbu a ochranu organismu. Energetická hodnota – udává množství energie v kJ, které je daná potravina schopná organismu dodat. Biologická hodnota stravy je mírou její kvality a to zejména z hlediska vitamínů, minerálií a esenciálních mastných kyselin.
11
1. Co je výživa? Je hlavní podmínkou existence živých organismů, zahrnuje soubor fyziologických a biologických pochodů organismu. 2. Jaké druhy živočichů znáš? Býložravce, masožravce, všežravce. 3. Co zajišťije energetická hodnota potravin? Udává množství energie v kJ, které je daná potravina schopná organismu dodat.
12
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.souhorky.cz/ucebnice/pv/1/poziv atiny.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.