Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuHydrosféra (VI. část) Stupeň a typ vzděláváníStřední škola Vzdělávací oblastGeografie Vzdělávací obor79-41-K/41 Gymnázium, Tematický okruhHydrosféra Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 1. ročník Anotace Výukový materiál je určen k frontální prezentaci učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Výukový materiál je nutno doplnit výkladem. Žák se bude orientovat v problematice hydrosféry. Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaHydrosféra, voda moří, voda oceánů, vlastnosti mořské vody, říční síť. Datum5. 9. 2013 HYDROSFÉRA (VI. ČÁST)

2 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Teplota mořské vody je závislá na působení řady činitelů (sluneční záření, výpar, vyzařování tepelné energie z hladiny) transport tepla probíhá v horizontálním i vertikálním směru horizontální přenos tepla uskutečňují hlavně mořské proudy

3 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Teplota mořské vody přenos tepla v horizontální směru je uskutečňován především konvekčním prouděním teplejší voda s vyšším obsahem soli klesá do větších hloubek tam přináší s vyšší salinitou i teplo nejteplejší je Tichý oceán (19 °C)

4 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Teplota mořské vody obsah solí způsobuje to, že mořská voda zamrzá při teplotách nižších než 0 °C při salinitě 35 ‰ zamrzá voda při -1,9 °C rychlost tvorby ledové pokrývky je ovlivněna rozvlněním hladiny, salinitou a zásobami tepla v podpovrchové vrstvě vody souvislý ledový pokryv se označuje jako tabulový led (jeho maximální mocnost je 2,5 m)

5 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Teplota mořské vody vlněním a mořským dmutím se led láme na ledové kry ledové kry se kupí na sebe kry přimrzají k sobě a tvoří ledové návrše

6 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Barva mořské vody závisí na množství rozpuštěných minerálních látek v pobřežních oblastech, kde vodní toky přinášejí velké množství spraše, jílu či hlíny se voda zbarvuje do žluta a hněda příkladem může být Žluté moře, do kterého řeka Chuang che přináší množství sprašových sedimentů

7 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Barva mořské vody vyskytuje-li se v moři hojně plankton, zbarvuje vodu do zelena, někdy do zelenohněda (Severní a Baltské moře) moře chudá na plankton mají málo rozptýlených částic s fotosynteticky aktivními pigmenty a jsou zbarvena modře (Středozemní moře)

8 VLASTNOSTI MOŘSKÉ VODY Barva mořské vody někdy jsou moře až kobaltově modrá označují se jako mořské pouště (Sargassové moře) lokální odchylky zbarvení může způsobit přítomnost červených řas (rod Trichodessium), které Rudé moře zabarvují do červena

9 OPAKOVÁNÍ OPAKOVÁNÍ Proč se Žluté moře jmenuje Žluté moře? Proč se Rudé moře jmenuje Rudé moře?

10 ZDROJE A PRAMENY 1.DE BLIJ, H., J., MULLER, P., WILLIAMS, R. Physical geography. New York: Oxford university Press, 2004. 702 s. 2.NETOPIL, R. a kol. Fyzická geografie, 1. vydání. Praha: SPN, 1984. 272 s. 3.STRAHLER, A., STRAHLER, A. Introducing Physical Geography. New York: John Wiley & Sons, Inc., 2006. 684 s. 4.TRIZNA, M. Klimageografia a hydrogeografia, 1. vydání. Bratislava: Geo-grafika, 2004. 154 s. 5.ZÍTEK, J. (ed) a kol. Hydrologické poměry ČSSR díl 1 – 3. Praha: Hydrometeorologický ústav, 1965–1970. 6.THURMAN, H. V., TRUJILLO, A. P. Oceánografie. Praha: COMPUTER PRESS, 2005. 474 s.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google