Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"— Transkript prezentace:

1 Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002
Anglicky v odborných předmětech "Support of teaching technical subjects in English“ Výukový program: Strojírenská technologie Název programu: Plošné tváření-prostřihování, ohýbání Vypracoval: Ing. Elena Nová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Plošné tváření-prostřihování, ohýbání

3 Plošné tváření 3.Prostřihování – plechové díly se při velkých seriích vystřihují na lisech střihadly. Jejich hlavními částmi jsou střižník a střižnice. Střižník- pohyblivá část nástroje Střižnice-pevná část nástroje

4 Plošné tváření Střižná vůle - mezi střižníkem a střižnicí musí být střižná vůle. Je –li vůle velká je řez hrubý a potrhaný. Při přesném stříhání to je 0,5% tloušťky plechu. Schéma stříhání pomocí střižného nástroje (SK – střižník, SC – střižnice) ms=střižná vůle

5 Plošné tváření Jednoduchý střižný nástroj
Prvním nástrojem je jednoduchý střižný nástroj, který je určen pro jednu operaci. Poloha pásu je zajištěna pevným dorazem, posuv je o hodnou kroku (velikost výrobku plus přídavek)

6 Plošné tváření V hromadné a seriové výrobě se používají postupové nástroje. Posuv pásu je zprava doleva. Pravý (malý) kruhový výstřižek padá do odpadu, z levé části nástroje propadají hotové výrobky – podložky.

7 Plošné tváření 4. Ohýbání je proces tváření, při kterém je materiál trvale deformován do různého úhlu ohybu s menším nebo větším zaoblením hran. K ohýbání používáme nástroje -ohýbadla, skládající se z ohybníku a ohybnice.

8 Plošné tváření Princip ohýbání
Při ohýbání vznikají na vnitřní straně ohybu tlaková a na vnější straně tahová napětí, která způsobují plastické deformace. Není-li kov dostatečně tvárný, vznikají na tažené straně trhliny!

9 Plošné tváření Lemování je ohýbání okrajů plechů buď ručně nebo strojně lemovacími válečky.

10 Plošné tváření Zakružování je ohýbání mezi válci.
Používá se při výrobě válcových nebo kuželových plášťů nádob, trubek, a to i plechů tlustých 30 mm. Tlustší plechy se potom zakružují za tepla. Stroje pro tento účel se nazývají zakružovací stroje a jejich různé uspořádání ukazuje obrázek:

11 Plošné tváření Výroba tenkostěnných trubek:

12 Použitá literatura &doc=20458&docGroup=4913&cmd=0&inst ance=2


Stáhnout ppt "Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/"

Podobné prezentace


Reklamy Google