Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10. 4. 2008Jaroslav Varmuža. Na první pohled… Prvním setkáním běžného spotřebitele s Blu-ray může být například zahlédnutí neznámého modrého obalu v nabídce.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10. 4. 2008Jaroslav Varmuža. Na první pohled… Prvním setkáním běžného spotřebitele s Blu-ray může být například zahlédnutí neznámého modrého obalu v nabídce."— Transkript prezentace:

1 10. 4. 2008Jaroslav Varmuža

2 Na první pohled… Prvním setkáním běžného spotřebitele s Blu-ray může být například zahlédnutí neznámého modrého obalu v nabídce internetového nebo kamenného obchodu vedle klasického DVD. Obě verze vypadají na první pohled téměř stejně, Blu-ray sice může zaujmout – nebo spíš překvapit – vyšší cenou, ale jinak je spotřebitel spíš zmatený. Ačkoliv jsou Blu-ray filmy na našem trhu už půl roku, od personálu obchodu se člověk většinou dozví jen to, že se jedná o filmy s lepším obrazem, které nejdou přehrát v klasickém DVD přehrávači. To je sice pravda, ale málokoho to asi uspokojí.

3 Na druhý pohled… Pokud se podíváme, co se ukrývá v obalech, žádné velké odhalení se také nekoná. V obou případech se jedná o optický disk se standardním průměrem 12 cm, se kterým se setkáváme i v případě CD a DVD. Na první pohled tedy pro běžného spotřebitele žádný rozdíl vlastně neexistuje. Přitom ho ale samozřejmě zajímá co Blu-ray nabízí oproti DVD navíc, proč je dražší, v čem je lepší a proč by si kvůli němu měl pořizovat nový přehrávač a další vybavení. K vysvětlení nám nejlépe poslouží přehled základních vlastností Blu-ray.

4 Základní vlastnosti Blu-ray Jako každá technologie má i Blu-ray svoje klady a zápory. Podotýkám, že se teď bavíme o filmových Blu-ray discích. Mezi největší klady bezesporu KLADYZÁPORY obrazy ve vysokém rozlišení (HD)nutnost nového přehrávače zvuk 7.1 v nejvyšší kvalitěnutnost kvalitního televizoru a receiveru interaktivní funkce, obraz v obrazevšeobecně dražší technologie stahování bonusového obsahu z internetuomezený výběr filmů nelze běžným způsobem zkopírovat patří obraz ve vysokém rozlišení (high definition, HD), až sedmi kanálový zvuk v té nejvyšší kvalitě, takzvané interaktivní funkce a například ještě možnost stahování bonusového obsahu z internetu. Za zápory lze považovat především nutnost nového přehrávače, protože v těch stávajících DVD přehrávačích si Blu-ray film opravdu nepustíte. S tím souvisí i potřeba kvalitního televizoru nebo projektoru a receiveru, k tomu se ještě dostaneme. Jakožto nová technologie je Blu-ray v tuto chvíli všeobecně dražší a také nabídka filmů není zatím taková, jako v případě DVD. Nakonec je tu ten fakt, že Blu-ray film si zatím snadno nezkopírujete. To je z pohledu filmových studií a distributorů samozřejmě klad, ale co si budeme povídat – spotřebitel to (bohužel) vidí jinak. Na jednotlivé body se teď podíváme podrobněji a jako první bude na řadě samozřejmě rozlišení obrazu.

5 Rozlišení obrazu Na DVD je obraz uložen jako série snímků s rozlišením 720×576 bodů ve standardu PAL, resp. 720×480 bodů ve standardu NTSC. Tyto takzvané video módy se označují čísly podle příslušného počtu řádků, tedy 576i/p a 480i/p. Na Blu-ray mohou být jednotlivé snímky filmu uloženy buď v rozlišení 1280×720 bodů nebo 1920×1080 bodů. Tyto video módy se označují jako 720p a 1080i/p. Souhrnně jsou známy jako vysoké rozlišení, HD nebo high definition.

6 HD versus SD – rozlišení Samozřejmě to neznamená, že by Blu-ray poskytovalo větší obraz. Velikost obrazu je určená úhlopříčkou zobrazovacího zařízení. Tedy televizoru nebo projektoru.

7 HD versus SD – detaily Jde ale o to, že pokud na stejné úhlopříčce zobrazíme vedle sebe DVD a Blu-ray, díky pětinásobnému rozlišení bude obraz z Blu-ray obsahovat mnohem více detailů. Jemnější rastr HD obrazu se projeví především u větších úhlopříček – od nějakých 100 cm už nevypadá obraz z DVD příliš dobře, HD naopak vypadá přirozeně i na mnohem větších úhlopříčkách. Je samozřejmě nutné, aby váš televizor nebo projektor dokázal vysoké rozlišení zobrazit. Odpovídající zařízení se v podstatě dělí na dvě skupiny: v první skupině jsou taková zařízení, která dokáží zobrazit HD rozlišení 720p, ta už jsou celkem dobře cenově dostupná. Do druhé pak patří špičkové a velmi drahé modely, které si poradí s full HD obrazem 1080p. Divácký zážitek z Blu-ray filmů je primárně tvořen především právě obrazem a rozdíl mezi 720p a 1080p je opravdu vidět, natož pak rozdíl mezi obrazem z DVD a HD obrazem. Větší rozlišení ale znamená mnohem více dat. Jak je tedy možné, že se na Blu-ray disk vejdou, když je rozměrově stejný jako DVD?

8 Objem dat Rozměrově sice ano, technologicky je ale mezi DVD a Blu-ray podobný skok, jako byl v případě CD a DVD. Velmi zjednodušeně řečeno používá Blu-ray technologie oproti DVD kratší vlnovou délku čtecího laseru, což umožňuje hustší koncentraci záznamových bodů a to vede k vyšší kapacitě každé vrstvy. Jak je vidět, kapacita Blu-ray je oproti DVD více než pětinásobná. Blu-ray se navíc nezastavilo o dvou vrstev, před časem byl představen prototyp čtyřvrstvého disku s impozantní kapacitou 100GB a tím možnosti ještě nekončí. Obrovský rozdíl datové kapacity DVD a Blu-ray je z grafu zcela zřejmý. DVDBLU - RAY 4,7 GB (jednovrstvé) 25 GB (jednovrstvé) 8,5 GB (dvouvrstvé) 50 GB (dvouvrstvé) 100 GB (čtyřvrstvé)

9 Délka videa Na dvouvrstvé DVD se vejdou asi tři hodiny videa ve standardním rozlišení. Na dvouvrstvý Blu-ray disk by se ho vešlo asi třiadvacet hodin, to ale není podstatné. Nás zajímá především HD video – toho se na Blu-ray vejde zhruba 5,5 až 8,5 hodiny, podle použité komprese obrazu. Běžný řekněme stominutový film tak ani zdaleka nezaplní celý 50GB disk, proto se někdy používají jednovrstvé Blu-ray disky s poloviční kapacitou 25GB nebo se zbývající místo dá k dispozici dalším možno- stem, které Blu-ray technologie poskytuje.

10 Audio Mezi tyto možnosti patří především vysoce kvalitní zvuk. Zatímco na DVD je standardem pětikanálový zvuk (5.1), Blu-ray nabízí kanálů až sedm (7.1), umožňuje použití bezeztrátového formátu PCM a také speciálně pro účely Blu-ray vylepšených kompresních formátů Dolby Digital+, Dolby TrueHD a DTS-HD. Ty kromě vyššího datového toku a tedy subjektivně lepšího zvuku nabízejí i další zajímavé vlastnosti, jejichž popis ovšem přesahuje rámec tohoto článku. Platí ale, že pro sedmikanálový zvuk a zejména plné využití Dolby TrueHD a DTS-HD je zapotřebí příslušně vybavený receiver a sada reproduktorů, tedy další potenciální investice.

11 Blu-ray filmy dále disponují interaktivní technologií BD-J (BD-Java), založenou na jazyce Java, známém z osobních počítačů a mobilních telefonů. Pomocí programového kódu, který se zpracovává přímo v přehrávači, jsou realizovaná například ovládací menu titulu, interaktivní rozhovory, hry a kvízy, které ovšem mohou být oproti pseudohrám známým z DVD podstatně sofistikovanější – skutečně se jedná o programy v jazyce Java se všemi výhodami a nevýhodami. Interaktivní funkce Nejnovější přehrávače navíc díky dvěma samostatným video dekodérům umožňují takzvaný obraz v obraze, který může zajímavým způsobem poskytnout například videokomentáře tvůrců a herců přímo v obraze přehrávaného filmu.

12 Některé přehrávače lze připojit k internetu, což pak ve spojení s příslušně vybaveným Blu-ray titulem a interní pamětí přehrávače otevírá zajímavé možnosti, například stahování trailerů, bonusových videí, fotografií nebo třeba objednání tématického vyzvánění pro mobilní telefon. Problémem je, že tyto interaktivní možnosti využívá zatím jen velmi malé množství Blu- ray filmů, jsou totiž náročnější na přípravu a testování. Také je značně diskutabilní přidaná hodnota, kterou divák filmu takto získá – nedá se asi předpokládat, že by ho bůhvíjak zaujaly například jednoduché hříčky, které jsou součástí Blu-ray vydání Pirátů z Karibiku. Také je nutná podpora ze strany přehrávače, což může být u starších modelů problém – někdy lze chybějící funkce doplnit novějším firmwarem, jindy ale není žádná šance, například v případě chybějící interní paměti nebo možnosti připojení k internetu. Interaktivní funkce

13 Filmy Cena filmových DVD stále klesá, zejména u příloh k novinám a časopisům, výběr titulů je prakticky neomezený. Cena Blu-ray filmů je zatím vyšší, dala by se přirovnat zhruba k ceně prvních DVD na našem trhu v době před několika lety. Celosvětově je k dispozici asi 400 titulů, s českou podporou pak zatím méně než 100. Českou podporou jsou myšleny především titulky, dabing má jen zlomek filmů. Tento stav se ale může začít poměrně rychle zlepšovat. Cena a výběr filmových titulů DVD cena 50 – 500,- Kčvíce než 50 000 titulů BLU - RAY cena 500,- Kč a víceu nás okolo 200 titulů Podpora filmových studií Podobná je zatím situace i se samotnými Blu-ray filmy. Zatímco DVD dnes vydává doslova každý a poslední dobou vycházejí opravdu neuvěřitelné věci, na Blu-ray lze nalézt filmy jen od několika nejvýznamnějších studií (opět především Sony Pictures). Nedá se ale říct, že by to byla přímo nevýhoda, na Blu-ray by se měly – nebo aspoň mohly – s patřičnou péčí dostat takové filmy, které si obraz ve vysokém rozlišení skutečně zaslouží.

14 Doufám, že se mi podařilo vysvětlit alespoň základní rozdíly mezi DVD a Blu-ray. Prosím o informace v případě objevení faktické chyby, společně můžeme informace uvést do maximálně přesného stavu. Technologie HD videa se rychle vyvíjí, v některých směrech probíhají neustálé změny (to se týká hlavně proti kopírovacích ochran). Pokud se objeví nová skutečnost, která by nějak zásadně změnila význam textu tohoto článku, samozřejmě ji sem ihned doplním. Jaroslav Varmužawww.xjarax.wz.cz


Stáhnout ppt "10. 4. 2008Jaroslav Varmuža. Na první pohled… Prvním setkáním běžného spotřebitele s Blu-ray může být například zahlédnutí neznámého modrého obalu v nabídce."

Podobné prezentace


Reklamy Google