Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PALIVA, KAPALINY Náplň hodiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PALIVA, KAPALINY Náplň hodiny"— Transkript prezentace:

1 PALIVA, KAPALINY Náplň hodiny
Montážní práce: Demontáž a montáž kompresoru Cíl činnosti: Stanovit škodlivý prostor kompresoru Doplňující výklad: Požadavky na paliva a kapaliny

2 Paliva spalovacích motorů
PALIVA, KAPALINY Paliva spalovacích motorů Vlastnosti paliv: velký tepelný obsah (velká výhřevnost) žádné zbytky z paliv (popel) necitlivost k okolnímu prostředí (teplota, vlhkost) nízká fyziologická agresivita dostupnost ve velkém množství při nízkých nákladech čistota paliv Paliva – pevná kapalná plynná - ropného původu alkoholy a etery Chemické složení – vazby uhlovodíkových paliv – přímá rozvětvená cyklická

3 PALIVA, KAPALINY Benzín, Nafta Benzín – hustota: Alkohol –hustota:
výhřevnost: oktanové číslo Alkohol –hustota: výhřevnost: cetanové číslo Nafta – hustota: výhřevnost: cetanové číslo

4 Oleje - Kdo určuje standardy
PALIVA, KAPALINY Oleje - Kdo určuje standardy NMMA (National Marine Manufacturers Association) stanovila klasifikací TCW-II a TCW-III základní normy pro mazání, zapalování a tvorbu úsad jako hodnoty vztažené k referenčnímu oleji. Všechna maziva splňující tuto klasifikaci musí splnit požadavek mísitelnosti za studena, který je splnitelný pouze přidáním lihového rozpouštědla do směsi, což vylučuje použití plně syntetických a syntetických směsných olejů, které v mnoha případech nabízejí lepší mazací vlastnosti. TISI (Thai Industry Standards Institute) specifikace s nízkou kouřivostí vytvořená Thajskými úřady pro výkonnost olejů pro dvoudobé motory. JASO (Japanese Standards Organisation) vydala řadu klasifikací, která pokrývá mazací výkonnost a požadavky na kouřivost, a to FA, FB a FC (přičemž FC je z nich nejpřísnější). Firemní zkouška kouřivosti SUZUKI je v korelaci s oddílem zkoušek kouřivosti této klasifikace. ISO (International Standards Organisation) vyvíjí celosvětové klasifikace maziv pro dvoudobé motory. Jak jsou informace zveřejňovány, budou výrobky SILKOLENE zkoušeny a zákazníci o tom budou informováni. ISOLEGD je vyšší klasifikace kouřivosti než JASO FC. API (American Petroleum Institute) TC kategorie zajišťuje, že mazivo splňuje stanovené základní požadavky, které se zkoušejí na motoru Yamaha CE50S. Klasifikace TD se vztahuje na maziva pro plavidla a je v souladu s klasifikací BIA/NMMA TCW2. BIA (Boating Institute of America) je autorem klasifikace TCW pro plavidla, která je nyní všeobecně nahrazována klasifikací NMMA. CEC (Co-ordinating European Council) vyvinul mezinárodně uznávanou zkoušku CEC-L-33-T-82 pro biologickou odbouratelnost olejů pro dvoudobé motory.

5 PALIVA, KAPALINY Oleje tlumičové
Poskytovat hladké, předvídatelné a opakovatelné tlumení ... při stlačování i roztahování Předcházet korozi Minimalizovat opotřebení pohyblivých částí Udržovat dobrý stav těsnění Vyloučit "lepení" nebo trhavý pohyb Viskozita – kinematická vyšší viskozita, méně tekutá dynamická Olej v závislosti na teplotě – vyšší viskozita, menší tepelná roztažnost Viskozitní index (VI) Jestliže je hodnota VI vysoká, je olej odolnější řídnutí (ztrátě viskozity) při vzrůstu teploty a proto kapalina s vysokým VI dává stejnoměrnější tlumící vlastnosti. Míchání Je možné míchat tlumičové kapaliny stejného typu, ale různých viskozit, aby se "naladily" charakteristiky podvozku. Abyste získali "poloviční" viskozitu mezi dvěma stupni, smíchejte 2 díly hustější (viskóznější) kapaliny s jedním dílem řidší kapaliny.

6 Výkonnostní třída ACEA Výkonnostní třída ACEA
PALIVA, KAPALINY Výkonostní třídění olejů Výkonnostní třída ACEA Použití oleje HTHS [mPa.s] A1, B1 Standardní olej, normální intervaly výměny 2,9 - 3,5 A2, B2 > 3,5 A3, B3 Olej pro vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny B4 Jako B3 + možno použít pro dieselové motory s přímým vstřikováním A4 Rezervováno pro oleje pro benzínové motory s přímým vstřikováním - A5, B5 Jako A3 / B4, avšak se sníženou viskozitou HTHS E1 Již neplatné od 3/2000 >= 3,5 E2 E3 E4 Olej pro extrémě vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny E5 E6 Vysoce stabilní oleje podporující čistotu pístů, snižující opotřebení (včetně působením sazí) a zajišťující stálé mazání. Olej je doporučován pro moderní, vysoce zatěžované vznětové motory, splňující emisní limity Euro 1-4. Umožňuje prodloužené výměnné intervaly dle doporučení výrobce. Je vhodný pro motory se systémy EGR (Exhaust Gas Recirculation), DPF (Diesel Particulate Filter) a SCR NOx (Selective Catalitic Reduction). Třída E6 je zvláště doporučována pro motory s DPF systémy, které spalují palivo s nízkým obsahem síry (50 ppm). E7 Stabilní oleje zabraňující usazování nečistot na pístech a vzniku zrcadlových ploch na stěnách válců. Omezuje opotřebení (včetně působením sazí), vznik úsad v turbodmychadlu. Olej je doporučován pro moderní, vysoce zatěžované vznětové motory splňující emisní limity Euro 1-4. Umožňuje prodloužené výměnné intervaly dle doporučení výrobce. Je vhodný pro většinu motorů se systémy EGR (Exhaust Gas Recirculation) a SCR NOx (Selective Catalitic Reduction). není vhodný pro systémy DPF (Diesel Particulate Filter). A - Benzínové motory B - Dieselové motory osobních automobilů, dodávek a lehkých užitkových vozidel E - Dieselové motory těžkých užitkových vozidel C - Zážehové a vznětové motory osazené částicovými filtry Výkonnostní třída ACEA Použití oleje HTHS [mPa.s] C1 Stabilní olej kompatibilní s katalizátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst), které vyžadují nízkoviskózní oleje se sníženým obsahem SAPS (Sulfate Ash Phosphorus Sulfur - sulfátový popel, síra, fosfor) a HTHS vyšší než 2.9 mPa.s. Tyto oleje prodlužují životnost systémů DPF a TWC a snižují spotřebu paliva. > 2,9 C2 Stabilní olej kompatibilní s katalizátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst), které vyžadují nízkoviskózní oleje s HTHS vyšší než 2.9 mPa.s. Tyto oleje prodlužují životnost systémů DPF a TWC a snižují spotřebu paliva. C3 Stabilní olej kompatibilní s katalizátorem pro automobily se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst). Tyto oleje prodlužují životnost těchto systémů.

7 Výkonnostní hodnocení dle API
PALIVA, KAPALINY Výkonnostní hodnocení dle API Výkonnostní třída API Status Použití oleje SM Současná Pro všechny současné motory. Kategorie zavedena 30. listopadu Oleje klasifikace SM obsahují aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva zlepšující vlastnosti oleje za nízkých teplot. SL Pro všechny současné motory i starší motory. Kategorie zavedena roku 2001. SJ Pro motory z roku 1996 a mladší. SH Zastaralá Pro motory z roku 1996 a starší. Olej obsahuje aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva proti korozi. SG Pro motory z roku Olej obsahuje aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva proti korozi. SF Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro zvýšení oxidační stability a aditiva proti opotřebení, aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SE Pro motory z roku Obsahuje aditiva zabraňující oxidaci oleje, aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SD Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SC Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SB Pro starší motory vyžadující minimální ochranu aditivy. Lze použít pouze je-li výslovně požadováno výrobcem. SA Pro starší motory, bez nároku na výkon a ochranu. Lze použít pouze je-li výslovně požadováno výrobcem.

8 PALIVA, KAPALINY Označení olejů Výměna olejů: kilometrově omezené
časové omezené

9 Převodové oleje pro motocykly
PALIVA, KAPALINY Převodové oleje pro motocykly Snižovat opotřebení pohyblivých součástí ... ozubených kol, ložisek, pouzder a řadících vidlic. Snižovat tření ... odstraní tak nárůst tepla a uvolní maximum výkonu. Odolávat rázovým zatížením ... která by mohla porušit hraniční mazací vrstvu. Usnadňovat řazení ... umožnit ozubeným kolům snadné klouzání v drážkách a na hřídelích. Zajistit hladkou funkci spojky ... poskytnout odolnost proti unášení a příznivé vlastnosti při spínání. Kombinované mazání motoru a převodovky Převody se šroubovým a kuželovým šroubovým ozubením Kola se šroubovým nebo kuželovým šroubovým ozubením mají mnohem tišší záběr, než kola s přímým ozubením a proto se většinou používají u hnacích hřídelí. Tato ozubení zabírají v kluzném kontaktu, který klade na mazivo jiný soubor problémů a požadavků. Z tohoto důvodu jsou při použití hnacích hřídelí důležitá maziva s EP (Extreme Pressure) přísadami, která chrání před opotřebením kluzných povrchů.

10 Oleje pro dvoudobé stroje
PALIVA, KAPALINY Oleje pro dvoudobé stroje Dobře mazat ... čím většímu namáhání je motor podrobován, tím lepší mazivo je nezbytné pro zmenšení opotřebení a prodloužení životnosti součástí motoru. Mazivo musí také snižovat tření kluzných povrchů v motoru kvůli maximálnímu výkonu a optimální účinnosti. Těsnit ... olej pomáhá těsnit soustavu píst-kroužek-válec, aby bylo zajištěno využití veškerého výkonu. Pokud je nedostatečné těsnění, projeví se to "profukováním" kolem kroužků. Čistě shořet ... nízká kouřivost je důležitá kvůli životnímu prostředí a minimální tvorbě karbonů na interiéru a kanálech motoru pro optimální účinnost motoru. Chránit před úsadami ... žádné lepivé, lakovité nebo karbonové úsady na kanálech, škrtících ventilech, pístech a hlavách, které zhoršují účinnost motoru. Chránit před váznutím škrtící klapky při vlhkém počasí na karburátorech silničních závodních strojů. (Na motokrosových strojích to obstarává tvarování sacího traktu a kvalitní olej pro pěnový filtr). Chránit před korozí ... vytvořit odolný antikorozní film na interiéru motoru, aby i motor, který je provozován jen přerušovaně, netrpěl korozí. Snadno se míchat s palivem za všech teplot.

11 PALIVA, KAPALINY Plastická maziva Složení plastických maziv:
Základový olej + Zpevňovadlo + Aditiva = Plastické Zpevňovadla: Zpevňovadlo je chemická látka která vytváří mřížkovou strukturu, jejíž prostor je vyplněn olejem, který je  v průběhu mazání uvolňován mezi mazané plochy. Přidáním zpevňovadla do oleje přestane být olej kapalný a změní se v mast. Další důležitou úlohou zpevňovadla/zahušťovadla/ je zajistit mazání v případě vzniku smíšeného a mezného tření. Zpevňovadlo reaguje za vysokého tlaku a teploty s povrchem kovu kluzné plochy a vytváří na něm ochrannou vrstvu. Plastická maziva na bázi mýdel Lithia (Li) Nejčastěji používaný druh plastických maziv. Jsou odolná proti vodě a současně stabilní i při vysokých teplotách. Maziva lze používat v rozmezí teplot -20 °C až 130 °C. Maziva jsou obvykle označována jako víceúčelová. Plastická maziva na bázi mýdel Sodíku (Na) Mazivo není odolné proti vodě, jeho maximální provozní teplota je cca 100 °C. Plastická maziva na bázi mýdel Vápníku (Ca) Nejstarší druh plastických maziv.  Mají hladkou strukturu, jsou odolná proti vodě a mechanickému namáhání, avšak maximální provozní teplota je pouze cca  70°C. V případě tzv. komplexních maziv tohoto typu lze zajistit teplotní stabilitu do teplot až 120°C.

12 PALIVA, KAPALINY Brzdové kapaliny
Médium – hydraulické oleje či hydraulické kapaliny Požadavky na média - odolnost protiabsorbci vody - schopnost nezpůsobovat korozi součástí a to i pryžových manžet - dostatečně mazat kovové části a tím snížit jejich tření - mít co nejvyšší bod varu - nesmí být toxická Požadavek na bod varu brzdových kapalin – nad 180°C – měří se hustoměrem

13 PALIVA, KAPALINY Chladící kapaliny


Stáhnout ppt "PALIVA, KAPALINY Náplň hodiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google