Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.8.20_Charles Dickens Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.8.20_Charles Dickens Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.8.20_Charles Dickens Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český jazyk a literatura ročník – Charles Dickens, prezentace Autor VM : Magdaléna Bošková Období vytvoření VM : listapad 2012 Anotace : Žáci se seznámí s životem autora a rozborem románu Oliver Twist

2 Charles Dickens 7. února 1812, Portsmouth – 9. června 1870, Gadshill
anglický spisovatel. Dickens si musel sám vydělávat na živobytí.Jako desetiletý chlapec pracoval v továrně na leštidla na boty. Později, když zvládl těsnopis, pracoval jako písař. Svou literární dráhu zahájil roku 1833 drobnými časopiseckými črtami a povídkami Z nuzných poměrů se Dickens díky své houževnatosti a vytrvalosti vypracoval na skutečnou hvězdu literárního nebe Po návratu ze své druhé cesty do Ameriky se Dickens již necítil dobře. Ztrácel paměť a měl první příznaky mrtvice, na kterou roku 1870 zemřel.

3 Dílo Kronika Pickwickova klubu 1836 Oliver Twist 1837-1839
Život a dobrodružství Martina Chuzzlewita David Copperfield 1849 Malá Dorritka

4 Oliver Twist Sirotek Oliver vyrůstá v chudobinci pod vládou krutého a nelidského pana Bumbla, kde je všem na obtíž a bylo by lepší, kdyby raději umřel. Děti v sirotčinci trpí podvýživou, a tak jednoho dne Oliver požádá o jídlo navíc, což nakonec vede k jeho vyhazovu ze sirotčince. Má ale štěstí, protože si jej k sobě jako učedníka vezme pan Sowerberry, který vlastní pohřební ústav.

5 Oliver Tvist - 2 Oliver se útěkem od pana Sowerberryho dostává do Londýna, kde se připojí k bandě mladých zlodějíčků, kterou vede starý a prohnaný Žid Fagin. Ten zlodějíčkům poskytuje za protislužby přístřeší, jídlo a rady, jak koho okrást Však při jedné z krádeží je Oliver náhle chycen za zločin, který nespáchal a musí k soudu. Naštěstí ho před rozsudkem soudce zachrání dobrotivý starý pan Brownlow a Oliverovi poskytne nový domov Oliver se v rozhovoru s Rózou Myelieovou dostává k tématu minulosti. Je odkázán zpět na Pana Brownlowa, jehož také navštíví. Zdě se téměř šokovaný Oliver dozvídá, že jeho otec byl velice bohatý a po svém příteli Brownlowovi zanechal své peníze svým dvěma synům, jež mají být rozděleny polovinou pro oba.

6 Hlavní postavy románu Oliver Twist – hlavní hrdina, mladý sirotek vyrůstající v chudobinci Fagin – starý protřelý Žid, který vede skupinu mladých zlodějů Bill Sikes – brutální zloděj a surovec, zavraždil Nancy Nancy – Billova společnice, odhaluje Oliverův původ Pan Brownlow – dobrodušný starý pán, Oliverův zachránce, později ho adoptuje Pan Bumble – nafoukaný obecní serbus, později vedoucí špitálu, skončí v chudobinci Pan Sowerberry – hodný majitel pohřebního ústavu, nechá se však ovlivňovat svou ženou

7 Citace .wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.8.20_Charles Dickens Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace - Český."

Podobné prezentace


Reklamy Google