Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 10Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 10Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 10Číslo DUM19 PředmětStavební technologie Tematický okruhKamenné zdivo Název materiáluKyklopské zdivo, kvádrové zdivo, gabiony, rovnanina nasucho AutorBílek Petr Datum tvorby 8.1. 2013Ročník 1. Anotace Seznamuje žáky s kamenným zdivem kyklopským, kvádrovým, s gabiony a rovnaninu nasucho – s opracováním kamene, s velikostí spár, s používanou maltou, s vazbou zdiva. Určeno pro žáky se speciálními potřebami výuky - obor Zednické práce (možno využít i pro žáky oboru Zedník). Metodický pokyn Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Kyklopské zdivo Zdí se z kamenů, které se opracují do 5-8 úhelníků podle drátěné šablony. Spáry mají šířku 20-40 mm, v jednom místě se mohou stýkat maximálně 3 spáry, a to pouze v tupých úhlech Lícová plocha kamene může být: lámaná – bez jakékoli povrchové úpravy hrubá – se stopami po opracování do hloubky až 15 mm čistá – se stopami po opracování do hloubky až 5 mm jemná – se stopami po opracování do hloubky max. 1 mm Líc zdiva může být: rovný - lícovaný s plasticky vystupujícími lícními plochami - tzv. bosáky Bosáky mají líc bochníkovitě vypouklý, rovný s odskoky nebo s úkosy. Často mají obvod lícní plochy upravený lemováním tzv. stezkami (stezky umožňovaly přesné zpracování ložných ploch) Malta– MC Použití – dekorativní sokly budov, zpevněni břehů vodních toků, opěrné zdi tunelů, nábřeží.

3 Obrázek č. 1: Kyklopské zdivo - Praha Vyšehradský tunel[1]

4 Kvádrové zdivo Kameny opracované do přesných rozměrů se kladou podle prováděcích kamenitých výkresů. Kameny se spojují. Opracování lícní plochy kamene : hrubé – se stopami po opracování do hloubky až 15 mm čisté – se stopami po opracování do hloubky až 5 mm jemné – se stopami po opracování do hloubky maximálně 1 mm styčné plochy do hloubky min. 50 mm Spáry:u hrubých kvádrů tloušťky 15 - 20 mm), u čistých a jemných kvádrů 10 až 15 mm Malta: MC nebo se kvádry spojují pomocí skob z nerez oceli,(dříve z obyčejné oceli zalité olovem nebo z mědi) Použití: monumentální a významné stavby (např. památníky apod.), obkladové zdivo vstupů, soklů a při rekonstrukcích. Bosáž : je plastické vyznačení kvádrového zdiva hrubým přitesáním vypouklých stěn kvádrů (rustika), fasetovým opracováváním bos nebo vypracováním stěny kvádrů do tvaru jehlanu či valbových střech (bosáž diamantová připomíná diamantové broušení, užívala se v renesanci).

5 Obr. č.: 2 – Výletní zámeček Sokolí hnízdo (archiv autora) 3 – Bosáky s úkosem (archiv autora) 4 – Bosáky s lemováním (archiv autora) 2 3 4

6 Obr. 5: gabion (archiv autora)

7 Historicky se tímto názvem označovaly koše z proutí naplněné zeminou. Používalo se jako polní opevnění. Gabion - drátokamenná konstrukce V podstatě jde o drátěnou formu, do které se sype kamenivo. Složení: - svařované gabionové sítě a koše vyrobené z pozinkovaného drátu se speciální antikorozní úpravou; - kamenivo větší zrnitosti. Velikost ok : 100x100 mm, 100x50 mm, 50x50 mm. Použití: opěrné zdi, ploty, stabilizace břehů vodních toků, silničních násypů nebo stěn zářezů.

8 Obr. Č. 6 – Gabiony ve středověku[2] Obr. Č. 7 – Gabiony – opěrná zeď (archiv autora)

9 Rovnanina nasucho Technologie: z neopracované kameny se kladou na sucho těsně vedle sebe na vazbu; spáry se klínují menšími kameny Použití:plůtky, nízké opěrné zdi v zahradní architektuře, zárubní a opěrné zdi lesních cest, zpevnění koryt potoků a řek. Obrázek č. 8 – Rovnanina nasucho[3]

10 [1] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_tunel,_rekonstrukce_trati_%2802%29.jpg?uselang=cs http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_tunel,_rekonstrukce_trati_%2802%29.jpg?uselang=cs [2] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sixteenth_Century_Cannon2.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sixteenth_Century_Cannon2.jpg [3] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ze%C4%8F_z_kamen%C5%AF.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ze%C4%8F_z_kamen%C5%AF.jpg Ostatní - archiv autora Obrázky


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 10Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google