Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."— Transkript prezentace:

1 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Fyzika, 2. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Optika Sada číslo:ICT-32C Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 14 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-32C-14 Téma vzdělávacího materiálu:Fotografické přístroje, kamery Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Mgr. Jana Montágová Anotace:Prezentace se zaměřuje na procvičení učiva o optice. Metodické poznámky:Materiál je vhodný pro tříleté učební obory Datum vytvoření:24. 9. 2012 Ověření ve výuce:2. 5. 2013

2 Fotografické přístroje, kamery

3 Předchůdce fotoaparátu Camera obscura je schránka s otvorem v jedné stěně. Světlo po průchodu otvorem dopadne na konkrétní místo na protější stěně. Promítalo se na papír. Výhodou této techniky bylo zachování perspektivy. Obr.1

4 Fotoaparát Je zařízení k zaznamenání obrazu. Každý fotoaparát je v principu světlotěsně uzavřená komora s malým otvorem, kterým dovnitř vstupuje světlo. Obsahuje také světlo-citlivou záznamovou vrstvu, na které dopadající světlo vytváří obraz.

5 Rozdělení fotoaparátů podle citlivé vrstvy Deskové - tento typ se využíval na počátku fotografování. Světlo-citlivá chemická vrstva byla nanesena na skleněné desce. Filmové - světlo-citlivou vrstvu tvoří celuloidový pás pokrytý chemikáliemi, reagujícími na světlo. Instantní - se samo vyvolávacím filmem. Nejznámější vyráběla společnost Polaroid. Digitální - zachycené informace jsou digitálně zpracovány do snímku.

6 Rozdělení fotoaparátů podle konstrukce Hledáčkový fotoaparát – přístroj se zvláštním průzorem vedle objektivu, pomocí něhož fotograf komponuje scénu. Zrcadlovka – fotoaparát, který je vybaven hledáčkem se sklopným zrcadlem.

7 Výroba fotografií nebo filmů Analogová fotochemický záznam na film Digitální záznam do elektronické paměti fotoaparátu Promítání nebo fotochemický proces zhotovení fotografie Zobrazení na obrazovce počítače nebo tisk

8 Filmová kamera je velký speciální fotoaparát pro kontinuální fotografování. Obr. 2

9 Principem záznamů obrazu filmovou kamerou je kontinuální exponování obrazů na filmový pás. Časové intervaly mezi jednotlivými snímky musí být kratší než hranice rozpoznatelnosti lidského oka. Pokud následují obrazy rychleji než za 1/16 sekundy, lidské oko je vnímá spojitě.

10 Odpovídejte na následující otázky. Ověříte si své znalosti. 1.Uveďte hlavní části fotoaparátu. 2.Jmenujte základní typy fotoaparátů. 3.Popište princip fotoaparátu. 4.Jak rychle za sebou musí následovat snímky, aby je oko vnímalo spojitě? 5.Doplňte text: Otvor pro vstup s……….. je vybaven c…….., umožňující m…….. jeho velikost a tím ovlivňovat množství vnikajícího světla, a tedy i výslednou světlost fotografované scény. Zároveň platí, že čím je otvor m…….., tím je paprsek dopadající ze zachytávaného objektu užší, a jeho o…. je na výsledném snímku ostřejší.

11 Seznam zdrojů Seznam literatury LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1993, 287 s. ISBN 80-901-6197-9. BROŽ, J. Fyzikální a matematické tabulky. Praha: Nakladatelství technické literatury, 1980. BEDNAŘÍK, M., SVOBODA, E., KUNZOVÁ, V. Fyzika II pro studijní obory SOU, Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. MIKLASOVÁ, V. Přehled fyziky pro tříleté obory SOU technického směru. Opava: SOU stavební. Obrázky a animace Obr.1: Camera.obscura.17.jh.jpg. Wikipedia: the free encyclopedia. [online]. [cit. 2012-09-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Camera.obscura.17.jh.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Camera.obscura.17.jh.jpg Obr. 2: Eubank-Love-2011-Figur-Genesis-1.jpg. Wikipedia: the free encyclopedia. [online]. [cit. 2012-09-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eubank- Love-2011-Figur-Genesis-1.jpghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Eubank- Love-2011-Figur-Genesis-1.jpg

12 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746 01 Opava Název operačního programu:OP."

Podobné prezentace


Reklamy Google