Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_041 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_041 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_041 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření24. 09. 2012 Anotace Výklad nové látky -přehled a výklad jednotlivých příčin vedoucích k zálohování -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 PŘÍČINY ZÁLOHOVÁNÍ

3 POTŘEBA ZÁLOHOVAT se každé zařízení může někdy porouchat, může dojít k ničivému požáru, může dojít k záplavám, váš počítač může navštívit destruktivní vir, nespokojený zaměstnanec může smazat důležitá firemní data, díky lidské chybě smažete veškerou vaši měsíční práci, blesk, který udeřil ve vaší blízkosti, může zničit váš počítač. Ukládáte cenná data pouze na pevný disk? Nenapadlo vás někdy, že:

4 ZÁLOHOVAT SE VYPLATÍ díky všem uvedeným příčinám vedoucím ke ztrátě dat, je třeba data pravidelně zálohovat (kopírovat data na jiný disk), zálohování je způsob, jak si pojistit důležitá data proti ztrátě, nikdy nemůžete vědět, jaká nepříjemná událost vás může postihnout, zálohujte ještě dříve, než se nečekaně objeví událost, která vám nenávratně zničí data, originální data již nelze nijak zrekonstruovat.

5 TECHNICKÁ ZÁVADA důvěřujete pevnému disku a spoléháte se na jeho věčnou trvanlivost, už vás někdy zklamal USB flash disk, viděli jste již někdy poškozené CD nebo DVD. Stejně jako kovy v kontaktu se vzduchem reziví, tak CD i DVD nosiče mohou po čase „zreznout“, jak je vidět, spoléhat se nedá takřka na žádné médium, na kterém máme data.

6 POŽÁR nikdy jste nepomysleli na vznik požáru na vašem pracovišti, máte zálohovaná data a záložní média uložená vedle počítače, pokud si svá data ceníte, umístěte zálohy na odlišné místo, nikdy nepodceňujte vznik požáru a zabezpečte data i proti tomuto nebezpečí.

7 POVODNĚ podceňujete tuto přírodní katastrofu? Pokud je vaše sídlo z dosahu jakékoliv řeky nebo říčky (i ta se může v okamžiku změnit v dravou řeku) můžete na tuto možnou příčinu ztráty dat zapomenout, v opačném případě si vzpomeňte na nedávné záplavy, které postihly naši zemi, i pro tento případ je potřeba umístit záložní média na místo, kam se vzedmutá hladina nedostane.

8 POZOR NA ŠKODLIVÉ KÓDY máte počítač připojený k internetu nebo jakékoliv počítačové síti, zasouváte do USB rozhraní jakýkoliv USB flash disk, tak to můžete očekávat, že váš počítač může být napaden dříve či později škodlivým kódem, podceňovat tento fakt, přestože máte v počítači instalován antivirový program, se nevyplácí.

9 NESPOKOJENÝ ZAMĚSTNANEC očekáváte nepřítele nebo jakýkoliv útok z venku, nikdy jste nepomysleli na to, že může firemní data ohrozit i váš spolupracovník, přesto tomu tak je. Většina problémů pochází zevnitř, nespokojený zaměstnanec, dokáže nepozorovaně a nenápadně jednou provždy odstranit např. data o hospodaření firmy.

10 LIDSKÁ CHYBA i člověk se může dopustit chyb, jejichž důsledky jsou katastrofální, kontrolujete každé kliknutí, nebo děláte některé věci automaticky, aniž byste četli všechna systémová hlášení, přemýšlíte o každé akci při práci s počítačem, pokud pracujete s daty, nikdy neprovádějte žádná unáhlená rozhodnutí.

11 BLESK může letní bouřka způsobit ztrátu dat, ani samotný hromosvod není v žádném případě řešením pro zabezpečení dat, blesk, stejně jako požár nebo povodeň, může zničit vaše data, i proti bleskům je možné se ochránit a zajistit si tak bezproblémovou práci na počítači.

12 SHRNUTÍ už věříte tomu, že data je třeba chránit, domnívali jste se, že všechny výše uvedené situace mohou nastat a poškodit tedy to nejcennější na vašem počítači, začali jste přemýšlet o možných způsobech zálohování, pokud jste si plně uvědomili vážnost této problematiky, pak jste učinili první krok k ochraně dat.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_041 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google