Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mlýn Krkavec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mlýn Krkavec."— Transkript prezentace:

1 Mlýn Krkavec

2 Historie – první zmínky.
První zmínky již z dob Rožmberků, kteří nejspíše byli zakladateli mlýna. Výřez z mapy třeboňského panství z roku 1709

3 Historie – rozkvět a pád mlýna
Dalším majitelem mlýna je rod Walldsteinů až do roku 1899, kdy poslední majitelé již přestali mlýn udržovat. Výřez z Mapy Mezimostí z roku 1828

4 Historie – meziobdobí - betonářská výroba
1899 – 1908 Pan Honsa krátkodobý majitel – mlýn stále nefunkční. Výřez z mapy císařských otisků stabilního katastru z roku 1850

5 Historie – náš rod na mlýně
nástup našeho rodu na mlýn, který je v majetku až na krátké přestávky, zapříčiněné komunistickou vládou, doposud. V listopadu 1910 došlo ke spuštění nového hlavního pohonu mlýna (již včetně elektrárny). Bývalým pohonem mlýna je, až doposud fungující, soustrojí Francisovi vertikální turbíny (výrobce J. Kohout Praha Smíchov). V roce 1919 byla vystavěna nová pilnice na elektrický pohon (také funkční dodnes) a v roce 1938 parní pekárna až na 300 kg chleba. Turbína poháněla mlýnské stroje pomocí transmise. Mlýn mlel obilí až do zákazu využívání těchto mlýnů, který vyšel výnosem komunistické vlády v roce 1950. Až do roku 1955 turbína vyráběla proud pro blízkou obec Drahov. Cca v roce 1960 začali využívat kapacitu pily Jihočeské dřevařské závody. Po roce 1989 se opět stal hlavním příjmem pořez kulatiny.

6 Současné uspořádání mlýna
Legenda: Prostory Penziónku Technické provozy (pila, dílna, elektrárna) Prostory skladu (stáj před rekonstrukcí) Byt mlynáře (zatím před rekonstrukcí) Mlýnské technologie (zatím nefunkční)

7 Historie – postkomunistická éra
V roce 1995 byla spuštěna repasovaná turbína. V letech 2006 až 2009 postupně docházelo ke zmenšování počtu zakázek na pile a zaměstnanci pomáhali s rekonstrukcí budov mlýna. V roce 2009 následně po rekonstrukci fasády obytného křídla následovala rekonstrukce vnitřní části s cílem jeho pronájmu pro krátkodobé rekreační ubytování. Byly zřízeny první dva apartmány (zelný a oranžový). V roce 2011 byl doplněn třetí apartmán (modrý), v roce 2013 společenská místnost (později Hospůdka). Na letošní rok připravujeme zprovoznění čtvrtého apartmánu (rudého). Aktuálně jsme obdrželi stavební povolení na kořenovou ČOV, čekáme na možné dotace na tuto stavbu. Do budoucnosti plánujeme rozsáhlejší opravu hlavní budovy, hlavní účel nově rekonstruovaných prostor zatím nemáme přesně vymyšlený.

8 Opravené fasády

9 Apartmány na Penziónku I.
Oranžový apartmán – rekonstrukce v roce 2009

10 Apartmány na Penziónku II.
Zelený apartmán – rekonstrukce v roce 2009

11 Apartmány na Penziónku III.
Modrý apartmán – rekonstrukce v roce 2011

12 Hospůdka na Penziónku Společenská místnost později Hospůdka – rekonstrukce v roce 2013

13 Apartmány na Penziónku IV.
Rudý apartmán – před dokončením rekonstrukce

14 Děkuji za pozornost Bližší info na: www.mlyn-krkavec.cz.
Konec prezentace Děkuji za pozornost Bližší info na:


Stáhnout ppt "Mlýn Krkavec."

Podobné prezentace


Reklamy Google