Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Případová studie: LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích 2. Právní problémy spojené s prosazováním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Případová studie: LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích 2. Právní problémy spojené s prosazováním."— Transkript prezentace:

1 Případová studie: LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích 2. Právní problémy spojené s prosazováním investice LG.Philips 3. LG.Philips a CSR závazky 4. Okolnosti krachu holdingu LG.Philips Displays Jiří Nezhyba Program GARDE – Globální odpovědnost Ekologický právní servis 15. 9. 2006

2 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích ➢ LG.Philips je joint venture nadnárodních společností Royal Philips Electronics a LG Electronics ➢ LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. je vlastněna: LG.Philips Displays Holding B.V. - obchodní podíl 96%, a LG.Phlilips Displays Investment B.V. - obchodní podíl 4%. Milníky v kauze LG.Philips: ➢ březen 2000 - vláda ČR přijala usnesení č. 321 o udělení investičních pobídek a podpoře společnosti Koninklijke Philips Electronics ➢ duben - červen 2000- řízení EIA ➢ květen - červen 2000 - územní řízení ➢ červen - srpen 2000 - stavební řízení

3 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích ➢ prosinec 2003 - stavební úřad v Hranicích prodloužil LG.Philips zkušební provoz ➢ leden 2004 - Krajský úřad schvaluje bezpečnostní program prevence ➢ leden 2004 - GARDE-EPS podal trestní oznámení na úředníky, kteří byli zodpovědní za povolovací procesy pro LG.Philips ➢ březen 2004 - stavební úřad v Hranicích vydal kolaudační rozhodnutí ➢ květen 2004 – GARDE-EPS napadl žalobou integrované povolení ➢ duben 2005 - Městský soud v Praze zrušil integrované povolení ➢ červenec 2005 - Ministerstvo životního prostředí zrušilo integrované povolení

4 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích ➢ leden 2006 - Mateřská společnost – LG.Philips Displays Holding vyhlašuje bankrot ➢ leden 2006 - LG.Philips přiznává potíže, provoz se zastavil ➢ únor 2006 - LG.Philips obnovila výrobu, začala hledat strategického partnera ➢ duben 2006 - GARDE-EPS podává žalobu proti novému integrovanému povolení ➢ září 2006 - LG.Philips oznamuje schválení 30% vyrovnání s věřiteli a vypsání tendru na nového majitele areálu

5 2. Právní problémy spojené s prosazováním investice LG.Philips v České republice ➢ LG.Philips v září 2001 zahájil zkušební provoz bez bezpečnostního programu prevence, tudíž nebyla důkladně posouzena rizika vzniku závažné havárie a jejích možných následků na okolí. Program byl pravomocně schválen až v lednu 2004. ➢ Již územní rozhodnutí a následně stavební povolení vydané v roce 2000 díky absenci schválení programu prevence byly nezákonné. ➢ LG.Philips dále chybělo zákonné pojištění za škody vzniklé v důsledku závažné havárie, které byl podle zákona povinen sjednat před uvedením svého závodu do zkušebního provozu.

6 2. Právní problémy spojené s prosazováním investice LG.Philips v České republice ➢ V řízení o vydání tzv. integrovaného povolení (IPPC) si LG.Philips nenechal posoudit své technologické centrum jako celek, ale pouze vybrané zařízení, lakovnu. Povolení pak bylo v soudem zrušeno. Při vydávání nového povolení LG.Philips nereagoval na výzvu GARDE-EPS a odmítl ucelené posuzování svého výrobního areálu. ➢ Po dalším z úniků toluenu z továrny byla na přelomu října a listopadu 2003 provedena v LG.Philips týdenní kontrola České inspekce životního prostředí. Na základě jejich výsledků inspekce zahájila řízení o uložení pokuty za závady podle zákonů o ochraně ovzduší, o vodách a o odpadech.

7 2. Právní problémy spojené s prosazováním investice LG.Philips v České republice ➢ Vyšetřování trestního oznámení bylo Policií ČR 2x odloženo, ale na základě stížností GARDE-EPS státní zástupce nakonec nařídil obvinit čtyři úředníky, kteří posléze na podzim 2005 museli odejít ze svých postů, jak vyžadoval § 11 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících. ➢ Senátor Jílek kvůli kauze LG.Philips v březnu 2006 navrhl, aby byl § 11 ze zákona vyškrtnut. Senát jeho pozměňovací návrh přijal a stejně tak učinila Poslanecká sněmovna. ➢ Vyšetřování skončilo zastavením trestního stíhání, takže se úředníci od léta 2006 mohli na svá místa vrátit.

8 3. LG.Philips a CSR závazky ➢ LG.Philips na svém webu začal zveřejňovat informace o monitoringu životního prostředí ➢ LG.Philips na svém webu zveřejnil prohlášení o politice prevence závažné havárie a celkové politice společnosti ve vztahu k ochraně životního prostředí a bezpečnosti osob ➢ LG.Philips Displays International Ltd. má na svých mezinárodních stránkách mimo jiné „Code of Conduct“. Tento však není uveden na webových stránkách jeho české pobočky, které na něj navíc vůbec neodkazují. Na základě angažmá GARDE-EPS v kauze LG.Philips došlo k následujícímiditelným reakcím LG.Philips v oblasti CSR:

9 4. Okolnosti krachu holdingu LG.Philips Displays ➢ Celý základní kapitál ve výši přes 3,5 mld. Kč byl od roku 2004 zastaven ve prospěch banky JP Morgan v Hong Kongu. Již v této době mateřské společnosti musely vědět o zásadních problémech s odbytem CRT obrazovek. ➢ Aby bylo možno věřitele koncernu LG.Philips Diplays vyrábějícího „morálně zastaralé“ obrazovky uspokojit, bude třeba prodat českou pobočku v Hranicích. ➢ Namísto pokusu o záchranu továren na výrobu CRT, mateřské společnosti Philips a LG masivně rozvíjejí výrobu LCD ve své divizi LG.Philips LCD. ➢ Výrobní linky na CRT obrazovky se v Hranicích za linky pro LCD monitory nevymění, i když by to bylo možné, jako např. takový přechod v Plzni zvládla společnost Panasonic. ➢ Nadnárodní korporace Philips a LG místo toho postaví úplně novou továrnu pro výrobu LCD v Polsku, kde jistě obdrží nemalé investiční pobídky.

10 4. Okolnosti krachu holdingu LG.Philips Displays ➢ LG.Philips nesplnil podmínky pro udělení investičních pobídek, nezaměstnal 3250 zaměstnanců, ale jen cca 1200. ČR vrátí však max. 30% poskytnutých částek. ➢ Do vyrovnávacího procesu vstupují pohledávky celkem za 7.38 miliard Kč od 269 subjektů. Celkem mohlo své pohledávky do vyrovnání přihlásit 435 subjektů s pohledávkami ve výši 7,47 miliard Kč. ➢ LG.Philips má podle odhlasovaného plánu uhradit do 30. 11. 2007 svým věřitelům 30% z přihlášených a uznaných pohledávek buď v hotovosti, její kapitalizací, nebo kombinací obou možností.


Stáhnout ppt "Případová studie: LG.Philips Displays Czech Republic s.r.o. 1. Významné body v kauze továrny LG.Philips v Hranicích 2. Právní problémy spojené s prosazováním."

Podobné prezentace


Reklamy Google