Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Paprika obecná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Paprika obecná."— Transkript prezentace:

1 Paprika obecná

2 Historie Objevena Kryštofem Kolumbusem r.1493
Byla 1000let pěstována v tropech, v Evropě se poprvé objevila v 19.st. Původní papriky měly malé kulaté nebo špičaté plody, které silně pálily. Postupně z ní vyšlechtěn zeleninový typ se silnější dužinou různých tvarů a barev.

3 Charakteristika Nezralé jsou zpravidla zelené, zráním se mění barva od bělavé přes oranžovou, žlutou, červenou, rudou, temně fialovou. Na světě se pěstuje kolem 3000 odrůd sladkých a pálivých paprik, které se používají jako zelenina nebo koření. Plody jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Pálivé papriky navíc obsahují pálivou substanci kapsaicin, který má blahodárné účinky na člověka. Používá se při svalových bolestech, špatném prokrvování končetin, proti omrzlinám a kromě jiného se stal součástí diet. Do rodu paprika (Capsicum) se zařazuje celkem 25 druhů paprik. Čeleď: Solanacce, Lilkovité

4 Vitamíny Obsahuje velké množství vitamínu C, B2, B1, niacin, A, kyselina listová, E, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jod Paprika obsahuje více vit. C než pomeranč o stejné váze

5 Pěstování 1letá rostlina až ½ m vysoká, lysá, listy řepíkové, vejčité, květy menší (barva růžová) Výsev do truhlíku provádíme v únoru. Papriky po výsevu zakryjeme fólií a udržujeme teplotu 25°C. Až rostliny trošku povyrostou, můžeme z nich fólii odstranit. Při zalévání nesmíme rostlinky přelít. Ve stádiu 2 pravých listů, je nutné, abychom papriky přesadili do květináčů. Výsadbu paprik na stanoviště vyséváme 40-70dnů před plánovaným termínem. Papriky bychom neměli vysazovat dřív, protože hrozí riziko přízemních mrazíků. Mezi jednotlivými rostl. Vzdálenost 50-80cm (cca 3 rostl. na 1m) První plody se odstraňují aby se rostlina neoslabovala Slunné, chráněné místo

6 Paprika a účinky na orgány
Posiluje imunitní systém Chrání buňky před infekcemi všeho druhu Posiluje srdce, cévy, sliznici, a krevní oběh Mírní bolesti žil Zpevňuje vazivové tkáně Podporuje chuť k jídlu Zlepšuje zrak Pomáhá při žaludečních a střevních infekcích Je prevencí migrény

7 Škůdci Mšice broskvoňová,Mšice řešetláková-Listy jsou pokroucené, žloutnou a odumírají. Na spodní straně jsou zelení broučci. Později jsou na listech a plodech černý mazlavý povlak.(karate 2,5 WG,Pirimor 25 WG) Sviluška chmelová,Třásněnka západní(nevidíme)-Na líci listových čepelí jsou světlé skvrny, které se zvětšují. Listy jsou mravorované, pak žloutnou, hnědnou a zasychají.(Omite 570 EW,Vertimec 1,8 EC, Talstar 10 EC) Třásněnky,Třásněnka západní(nevidíme)-Květní poupata a květy jsou pokroucené. Na plodech jsou zrohovatělé skvrny, jsou odlišně zbarvené a pokroucené.(Vertimec 1,8 EC,Actelic 50 EC) Molice skleníková,Molice tabáková-Listy odumírají a žloutnou, křiví se a opadávají. Na spodní straně jsou bílí motýlci.(Applaud 25 WP) Plži-Škvor obecný-Plody, listy, stonky jsou poškozovány žirem.(Vanish slug pellets)

8 Chilli papričky Latinsky:Capsicum annuum var. chilli
Ohnivé koření – chilli papričky (též psáno jaké chili nebo čili), bez kterého nepřipravíte žádnou lahůdku indické či mexické kuchyně, nalezl slavný objevitel amerického kontinentu Kryštof Kolumbus na jedné z cest do oblasti Karibiku. V Ekvádoru se chilli papričky přidávají do jídla již více než 6000 let. Chilli papričky se používají jako koření především v asijské kuchyni, k ochucování rýže a omáček, jakož i k přípravě pikantního oleje (naložením těchto pepriček do oleje).

9 Choroby Nedostatek vápníku-Na plodech jsou nahnědlé velké skvrny. Za sucha nahnědlá skvrna zasychá a za vlhka většinou podléhá hnilobám.(Wuxal kalcium) Nedostatek hořčíku-Na listech omezení zeleného zbarvení, nerovnoměrné rozvržení chlorofylu na starších listech (bez spodního povlaku).(Kristalon Start, Plod a květ ) Nadbytek dusíku-Nadměrně vzrostlé rostliny, listy sytě zelené barvy, opadávání květů.(Zastavit jakékoli hnojení) Nedostatek dusíku-Malý vzrůst rostlin, světle zelené listy, tenkostěnné plody.(Ledek vápenatý, zkvašený slepičinec ) Nedostatek fosforu-Špatné nasazování nových květů.(Kristalon Start, Plod a květ, zkvašené holubince) Přebytek uzrálých plodů, špatná zálivka, nedostatek živin.-Opadávání květů a malých plůdků.Odebrat uzrálé plody, přihnojit (Kristalon, ledek vápenatý).

10 Další Vlasnosti Užíváme ji co nejvíc čerstvou (nebo i mraženou). Hodí se do salátů, k plnění, ve směsi s rajčaty, cuketami, lilky, k zapékání, do špízů atd. kJ / Jednotka:1.08 Jednotka:1 g Bílkoviny:0.0109 Tuky:0.0046 Sacharidy:0.0459V láknina:0 Cholesterol:0


Stáhnout ppt "Paprika obecná."

Podobné prezentace


Reklamy Google