Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘECKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘECKO."— Transkript prezentace:

1 ŘECKO

2 HLAVNÍ ÚDAJE Hlavní město:Atény Rozloha:131 940 km
Nejvyšší bod:Olymp (2 917 m.n.m) Počet obyvatel: Jazyk:řečtina Náboženství:pravoslaví,řeckokatolické Státní zřízení:republika Měna:euro

3 OBECNĚ Řecko je stát ležící v jihovýchodní Evropě na jihu Balkánského poloostrova a rozkládající se na ostrovech v Egejském,Středozemním a Jónském moři. Jeho sousedy jsou Albánie,bývalá jugoslávská republika Makedonie,Bulharsko a Turecko.

4 HOSPODÁŘSTVÍ Řecko patří mezi nejzaostalejší země EU. Služby, především v rámci cestovního ruchu, bankovnictví a námořní plavby, jsou hlavním zdrojem příjmů a zmírňují trvalý schodek obchodní bilance i rozpočtu. Řecko patří mezi země s největší úrodou oliv.

5 HISTORIE Mykénské období (1600–1100 př.n.l.) Mohutné hrady Rhódu a Peloponésu, kde výsledkem zručnosti krétských řemeslníků vznikly chlouby Achájů, města Mykény a Tíryns. Geometrické období (1100–800 př.n.l.) dalo vzniknout dodnes v architektuře a keramice populárním a kopírovaným pásovým ornamentům, ale i svastice (zde symbolem slunce)

6 POHOŘÍ OLYMP Olymp je pohoří nacházející se v Řecku.
Nejvyšší hora pohoří-Mytikas(2917 m.n.m) se tyčí nad Soluňským zálivem. Hora Olymp byla domovem dvanácti bohů, kteří v Řecku podle starověké mytologie vládli.


Stáhnout ppt "ŘECKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google