Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Není chřipka jako chřipka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Není chřipka jako chřipka"— Transkript prezentace:

1 Není chřipka jako chřipka
..aneb jak je to s AIDS

2 Španělská chřipka Španělská chřipka je označení celosvětové chřipkové pandemie, která probíhala v letech    Smrtnost pandemie je odhadována na 2,5-5 %, počet obětí se odhaduje mezi milióny lidí. Virus zhoršil příznaky, zvýšil úmrtnost a způsobil přehnanou reakci imunitního systému. Tudíž více umírali lidé se silnějším imunitním systémem, především dospělí mezi 20 a 40 lety.

3 Charakteristika virů Viry jsou nejjednodušší živé organismy. Nemají vlastní buňky, a proto ke svému množení využívají buňky jiných organismů. Jsou to nejmenší známé organismy. Přibližně 200 tisíc chřipkových virů naskládaných vedle sebe by vytvořilo řadu dlouhou pouhý jeden centimetr.

4 Jak se viry chovají aneb nezvaná návštěva
Dobrý den, jmenuji se Monika Virusová. Vím, že mě nečekáte, ale jsem tady a s tím už nic neuděláte. A teď k věci. Uvařte čaj, upečte bábovku, ušijte mi nové šaty a také kabátky pro moje děťátka.

5 Kterou návštěvu máte možnost přežít?

6 Jaká byla vaše volba? virus rýmy virus vztekliny virus chřipky
virus HIV

7 Infekce buňky virem

8 Dětská obrna Pokud viry zasáhnou centrální nervový systém, mohou způsobit těžší formu nemoci. V konečném důsledku tak může vzniknout paralytická dětská obrna s následným ochrnutím nejčastěji dolních končetin a trvalými následky po zbytek života. Americký prezident Delano Franklin Roosevelt onemocněl dětskou obrnou ve 40 letech. Československo bylo prvním státem na světě, kde se začalo s celoplošným očkováním proti dětské obrně ( v roce 1960 ).

9 Vzteklina Česká republika je díky celoplošné vakcinaci od roku 2004 vztekliny prostá. Úmrtnost na vzteklinu je u neléčených případů 100%!

10 Pravé neštovice Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 1980 prohlásila pravé neštovice za vymýcené. Hlavní zásluhu na tomto ohromném úspěchu má český epidemiolog Karel Raška, který vypracoval postup, jak s epidemiemi smrtících chorob účinně bojovat.

11 Skvrnitý tyfus

12 Co říká o Raškovi jeho syn
 "U nás doma byla vojna, naučil nás pracovat a snažit se, aby jsme rodině neudělali špatné jméno," říká o svém otci Karel Raška mladší.

13 Klíšťová encefalitida

14 Nemoc „z líbání“ Upozorňujeme žáky, že následující obrázky jsou zcela nevhodné pro všechny nezletilé. Podívat se můžete pouze tajně, a to metodou, kterou využívali s úspěchem i vaši rodiče. Dlaní a prsty zakryjte oči. Mezi prsty nechte nenápadnou štěrbinu, kterou můžete tajně pozorovat.

15  Líbání je krásný a pro život člověka velmi užitečný počin, signalizuje přátelství a lásku, pomáhá navozovat pozitivní náladu a hlavně vyplavovat do krve hormon endorfin, který je znám jako hormon štěstí.

16 Mononukleóza Je to virové onemocnění postihující vnitřní žlázy, především játra a slezinu. Projevuje se podobně jako angína, odtud anglický název "glandular fever" - žlázová angína. Mononukleóza je způsobena EB virem (virus Epsteina a Barrové). Zjistit se dá mononukleóza krevními testy. Leccos může naznačovat zvýšená hodnota jaterních testů (ALT, AST, barvivo billirubin) a zmnožení mononukleárů (druh bílých krvinek - odtud patrně mononukleóza) v krvi. Definitivně však nemoc vyvrátí či potvrdí test na specifické protilátky. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta . A samozřejmě platí - čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší uzdravení. Léčba trvá přibližně 6 měsíců. Zhruba 1 měsíc musí být člověk doma, pak 2-4 měsíce ještě držet dietu, pak se musí jěště nějakou dobu fyzicky šetřit

17 AIDS – syndrom získaného selhání imunity
AIDS, z anglického Acquired Immune Deficiency Syndrome nebo též Acquired Immunodeficiency Syndrome, česky Syndrom získaného selhání imunity, je soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV. Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy. Přestože se léky na tlumení HIV/AIDS neustále zdokonalují, nemoc stále zůstává téměř vždy nevyléčitelnou a smrtelnou.

18 Policista a zločinec T lymfocyt Virus HIV

19 Jak se AIDS přenáší krví pohlavním stykem z matky na plod

20 Statistika WHO z roku 2007 počet nakažených ve světě - 33miliónů
počet obětí ve světě miliónů počet nakažených v ČR z toho nemocných AIDS počet obětí v ČR

21 Kdo ze slavných měl AIDS
Fredie Mercury - britský zpěvák ( ) Rock Hudson - americký herec ( ) Earvin Magic Johnson - americký basketbalista ( ) Arthur Ashe - americký tenista ( ) Ondrej Nepela - slovenský krasobruslař ( )

22 Jak se AIDS nepřenáší Při běžném společenském styku (například podáním ruky, používáním telefonního sluchátka, během společného pobytu v místnosti, společným užíváním nádobí). Nikdy nebyla prokázaná HIV infekce u členů domácnosti, kteří s HIV pozitivním bydleli, ale neměli s ním sexuální styk a nesdíleli s ním injekčně drogy. Polibkem Sliny HIV pozitivního sice mohou obsahovat HIV virus, ale ve velmi malém množství. Navíc jsou ve slinách obsaženy látky, které virus ničí. Přenos HIV viru touto cestou nebyl nikdy prokázán. Hmyzem.

23 AIDS - prevence abstinence kondom věrnost

24 Human papillomavirus Lidský papillomavirus způsobuje změny na sliznici děložního čípku. To časem může vést k předrakovinným změnám a k rakovině.

25 Human papillomavirus V České republice jsou dostupné 2 očkovací látky proti HPV - Silgard a od roku 2007 Cervarix . Obě očkovací látky jsou určeny pro dívky a mladé ženy. Optimální věk pro očkování je ještě před zahájením pohlavní aktivity, ve většině zemí se doporučuje očkování dívek ve věku let a doočkování starších.


Stáhnout ppt "Není chřipka jako chřipka"

Podobné prezentace


Reklamy Google