Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Realismus v českém dramatu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Realismus v českém dramatu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Realismus v českém dramatu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Ladislav Stroupežnický 1850 - 1892

3 Životopis: neúspěšná studia archivář neúspěšný pokus o sebevraždu písař redaktor dramaturg Národního divadla

4 Naši furianti původně neúspěšná hra – po třech uvedeních stažena z repertoáru ND drsný pohled na venkovany vysloužilý voják po 12 letech ve válce žádá o místo ponocného chce ho kvůli penězům získat i krejčí rozhodování vesničanů – korupce, intriky, pomluvy

5 Gabriela Preissová 1862 - 1946

6 Životopis narozena v Kutné Hoře přesídlení rodiny na Slovácko studium na dívčí škole pobyt v Praze cesty do ciziny

7 Gazdina roba původně povídka premiéra v Národním divadle, hrána 8 let zhudebněna J. B. Foersterem venkovská švadlena Eva

8 Její pastorkyňa o lásce, zradě a zodpovědnosti premiéra v ND zhudebněna Leošem Janáčkem první česká opera na neveršované libreto svobodná matka Jenůfa

9 Alois a Vilém Mrštíkovi 1861 – 1925, 1863 - 1912

10 Maryša 1. jednání, výstup pátý. MARYŠA Než pro Vávru, radši ste mně krkem měla zakrótiť - tak vám to řeknu LÍZALKA Podepře si ruce v bok a dívá se s úžasem na svou dceru, hned na Strouhalku. I ty - kdepak ses naučila tak mluviť? To tě ten---tak mluvit naučil? Eště haňbu nám budeš tropit? Tak mluví ta néhorší z panské kravárny, a ani ta si to nedovolí. Nebojíš se boha? Nebojíš se lidí, že bodó prstem na tebe ukazovat? Neříkají ti už nějak? -Nač chodíš do kostela?-Co tam děláš?- Přece su já tvoje matka? Víš to ještě?

11 Ke Strouhalce Pré sem jí krkem měla zakrótit. K Maryši Víš ty, co říkáš? Nebo seš už tak tupá, že ani nevíš, co povídáš? MARYŠA Chytá se za hlavu. Ba, už nevím - celá su jako vrtohlavá, celá zmámená --- Dává se do pláče. Do hrobu, dybyste mě položili, taky nebudu nic vědět. STROUHALKA Mrkne na Lízalku No, já už teda pudu LÍZALKA S okázalou přísností. Budeš poslóchat, nebo ne? MARYŠA Ale dyť na mě tak nekčite! Pusťte mě z domu a budete mět po trápení. LÍZALKA A kam pudeš? Do Brna za vojákem? A potom polezeš jako ta Vrbčena? --- Pěkná láska. Děcka chodí žebrat. Té haňby chceš, abych se dočkala?

12 4. jednání, výstup pátý VÁVROVÁ Vášnivě Proboha, chlapče, co myslíš? Co tady chceš? - Co si lidi o mně pomyslí? Jakéch mně to naděláš řečí? Dyť víš přece, že su vdaná. -Máš jaké rozum? Vystojím od muža aji tak, ešče ty začneš?... FRANCEK To sem enem povídal (vzdorně), že za tebó budu chodit a že se s tebó budu scházet. VÁVROVÁ A tos řekl veřejno? Přede všema? FRANCEK Tak, přede všema. VÁVROVÁ...Já ti mám ráda, nezakrévala jsem a nezakrévám teho ani Vávrovi a nikomu - a povidám to aji tobě, ale abys tak o mně sméšlal a mluvil - lítostivě, skoro se slzami, tos mi, chlapče, ublížil!

13 FRANCEK No, tak to přece zůsta nemůže. Jemu ti přece nenechám --- VÁVROVÁ A co tedy chceš po mně? FRANCEK Do Brna chcu jít. Mám tam prácu pro tebe i pro sebe. Seber se a poď se mnó. VÁVROVÁ Františku, do Brna, s tebó? Já - cizí žena? FRANCEK Tvrdě. Jaká cizí žena? VÁVROVÁ Pro boha milosrdnýho, co to, chlapče, obméšlíš? Dyť si to enom rozvaž, co po mně chceš? Sedá s ním na lavici u kamen, pokud možno do středu jeviště.

14 VÁVROVÁ Rozmysli si to. Dyť se netrápíš enom ty. Trápím se já taky a víc než ty. - Myslím na tě, kudy chodím, ať na lůžko lehnu, nebo z něho vstávám. Co vytrpím od Vávry - o tom nemluvím. Co vystojím pro tebe, to ví jenom Bůh a já. FRANCEK Chceš, abych tě politoval? Ne nelituju tě. Sama sebe polituj. VÁVROVÁ Ty nevíš, co to je. Vdaná su, ale srdcem jsem ti zostala věrná. Tak ti mám ráda. Ale co ty po mně žádáš, to ti, chlapče, udělat nemožu a nemožu. FRANCEK Který tupě hledí do země, zakroutí hlavou a chce něco namítat. VÁVROVÁ Ne, nic se nezbraňuj- poslechni! Zanech těch myšlenek. Hladí ho po hlavě. Mně to udělej kvůli, když mě máš tak rád. - Nešťastná su, ale špatná, nebudu, rozumíš mně?

15 Video: Maryša

16 Pokuste se zodpovědět následující otázky: 1 Které české realistické dramatiky si pamatujete? 2 Kterou komedii si vybavíte? Kdo ji napsal? 3 Která dramata byla zhudebněna a kým? 4 Které drama je pravděpodobně nejslavnější?

17 Seznam použitých pramenů: www.cesky-jazyk.cz www.zivotopisy.cz Realismus v českém dramatu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Realismus v českém dramatu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google