Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětObčanská nauka Tematický okruhObčanská nauka TémaPravice versus levice Označení DUMUVY_32_INOVACE_07 Jméno autoraMgr. Marcela Rašková Datum vytvoření2. června 2013 AnotaceVýklad podstaty pravice a levice, doplněný praktickými příklady

2 PRAVICE vs. LEVICE

3 PRAVICE Sympatie pro hodnoty: autorita, řád, hierarchie, povinnost, tradice upřednostňuje práva jednotlivce před právy společnosti. ochrana soukromého vlastnictví a svoboda podnikání – podmínky prosperity společnosti. Odmítá výrazné zásahy státu do fungování ekonomiky, podle principů tzv. neviditelné ruky trhu. neviditelné ruky trhu Podle kritiků se staví také i za zvýhodňování bohatších na úkor chudších. V druhé polovině 20. století však začaly pravicové strany do svého programu zakomponovávat i jisté sociální prvky. Za pravicové se považují konzervativní a liberální politické strany. Za krajní pravici se považují politické strany a uskupení (neo)fašistické a (neo)nacistické. (1)neofašistickéneonacistické

4 LEVICE Sympatie pro principy: svoboda, rovnost, bratrství, pokrok, reforma. Hájí práva a zájmy nižších a středních vrstev společnosti, zvlášť zájmy zaměstnanců Rovnost: – Sociální rovnost a rovnost příležitostí - ochrana sociálně slabých vrstev. – rovnost forem vlastnictví - upřednostňuje státní, družstevní nebo jinou společnou formu před soukromým. staví se za vyšší míru zásahů státu do ekonomiky. Snaží se o rozsáhlé sociální zabezpečení. Za levicové se považují sociálně-demokratické, socialistické, a radikální politické strany, většinou i strany zelených.sociálně-demokratickésocialistickéradikálnístrany zelených Za krajní levici se označují komunistické strany. Výjimečně se k levici řadí i nacionalistické subjekty, většinou se separatistickým programem. (2)komunistické nacionalistickéseparatistickým

5 LevicePravice PrioritySociální politika, sociální jistotyvýroba, umožnění podnikání Státsociálně odpovědný silný státminimalizace kompetencí státu Rovnostvýsledkůpříležitostí Demokracie Zastupitelská, důraz na přímou demokracii zastupitelská ČlověkKolektivjednotlivec Společenský vývoj Rychlá změna – revoluce nebo reforma Postupný vývoj – evoluce Stát a ekonomie Státní ochranářstvíLiberalizace Ek. prioritySnížení nezaměstnanostiSnížení inflace

6 Určete, zda se jedná o záměry pravice, či levice: Snížením byrokracie zkrátíme dobu založení firmy maximálně na týden. Zápis do obchodního rejstříku bude deklaratorní, což omezí moc úředníků. Urychleně dokončíme projekt Jednotného inkasního místa pro daň z příjmu, sociální odvody, zdravotní pojištění a clo. (3) Umožníme jednoroční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud živnostník vytvoří minimálně jedno nové pracovní místo na minimálně dva roky a zároveň tento živnostník nepobírá sociální dávky. Daňové prázdniny lze využít v průběhu 4 let (3)

7 Zvýšíme dostupnost a kvalitu zdravotní péče zrušením poplatků a obnovením 3 dnů nemocenské (4) Ze zisků ČEZ vyplatíme 2.400 Kč seniorům a zvýšíme mateřskou (5) Zachováme zvýšené daňové paušály pro živnostníky a zrychlené odepisování i po roce 2010. (3)

8 Obnovíme hospodářský růst a vytvoříme nová pracovní místa podporou domácích veřejných i soukromých investic v oblasti dopravní infrastruktury, energetiky a ochrany životního prostředí. (5) Nepřipustíme zvýšení sociálního pojištění a daní pro firmy a živnostníky. (3) Rozšíříme garance úvěrů malým a středním podnikům prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky a České exportní banky. (3)

9 Vyplácení nemocenského ponecháme beze změn, zavedeme elektronickou neschopenku. Zkrátíme dobu řízení o přiznání důchodů a nemocenských dávek. (3) Zrušíme rovnou daň a zavedeme daňové pásmo ve výši 38% pro měsíční příjmy nad 100 tisíc Kč. (5)

10 ŘEŠENÍ P, P, L, L, P, L, P, P, L, L, P, L

11 ZDROJE: (1)http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravice [cit. 2013-06-02]http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravice (2)http://cs.wikipedia.org/wiki/Levice [cit. 2013-06-02]http://cs.wikipedia.org/wiki/Levice (3)http://www.petr-necas.cz/reseni-ods-pro-podnikani [cit. 2013-06-02]http://www.petr-necas.cz/reseni-ods-pro-podnikani (4)http://www.ctyrka.cz/20011002_kolar_socialni_program.ht ml [cit. 2013-06-02] (5)http://www.tvojevolba.cz/programy-stran/cssd/ [cit. 2013- 06-02]http://www.tvojevolba.cz/programy-stran/cssd/ (6)DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2003. ISBN 80-7182- 162-4. Kapitola Levice a pravice, s. 73.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google