Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník"— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_90 Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník Datum vytvoření:

2 Vzdělávací oblast: Cestovní ruch Tematická oblast: technika cestovního ruchu Předmět: Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák charakterizuje Chorvatsko, jako ideální destinaci pro všechny druhy a formy CER, zvláště pak pro kulturně-historickou. Uvádí konkrétní památky a symboly Chorvatska. Klíčová slova: Dalmácie, občanská válka, Plitvická jezera Druh učebního materiálu: Prezentace s fotodokumentací   

3 CHORVATSKO - PULA,SPLIT, MAKARSKÁ RIVIERA, OMIŠ, DUBROVNÍK

4 Památky Mezi jistě nejzajímavější patří amfiteátr (arena) z 1. století.Zlatá brána z 1. století, která měla až do 19. století skutečně bohatě zlatem vykládaná vrata dále Augustův chrám také z 1. století, kde se nyní nachází výstava antického sochařství. Významnou památkou je i městská radnice, Herkulova brána, malé římské divadlo, Archeologické muzeum s dvojitou bránou z 2. století, monumentální pevnost Kaštel ze 17. století, kde se nyní nachází Historické muzeum Istrie či námořní hřbitov se hroby rakouských vojáků.

5 PULA Na samé špičce istrijského poloostrova zhruba 120 km od hranic se Slovinskem a Itálií se nachází historické přístavní město s nádhernými památkami z doby antiky. Počet slunečních hodin za rok je tu

6 Kultura a zábava Centrem akcí často bývá amfiteátr, kde se odehrávají koncerty slavných umělců (Alanis Morrissete,, Eros Ramazzotti, Pavarotti, Boccelli a mnozí další), filmový, divadelní a hudební festivaly. Najdete tu také mořské akvárium, množství diskoték a restaurací. Je zde možnost vyjížděk na koních, cartingu, potápění, windsurfingu či pravidelných panoramatických letů. V okolí se nachází mnoho krásných výletních míst a mezi nejkrásnější jistě patří národní park Brijuni se safari parkem.

7 Omiš U ústí řeky Cetiny, jižně od Splitu se nachází starobylé chorvatské město Omiš. Město obklopené nádhernou přírodou a skálami.

8 Historie Název města pochází z doby antiky ze slova Oneon.
V době středověku patřilo k významným pirátstkým centrům. V 15. století je město spolu s celou Dalmácií prodáno Benátkám. V 19. století pak město připadá postupně Rakousku a Francii, aby nakonec do konce 1. sv. v. bylo součástí Rakouska.

9 Památky Město bylo obehnáno hradbami a pevnostmi. Jednou z nejvýznamnějších památek je stará pirátská pevnost nacházející se na vrcholu nedaleké hory. Další pevností je pak benátská Mirabela z 13. století. Vlastní střed města tvoří hlavní náměstí, piazza, rozkládající se mezi západní a východní městskou branou. Hlavní ulice byla po staletí tzv. Fošala (na místě někdejšího příkopu), je však současně i hlavní tranzitní silnicí, a tak se běžný každodenní život přenesl do sousední uličky kypící životem, s vinnými sklípky, kavárničkami, restauracemi a obchody.

10 Split Split je největším městem Dalmácie a zároveň i jeho kulturní, dopravní, turistické a hospodářské středisko. Rozkládá se na krásném místě na poloostrově mezi Kaštelským zálivem a Splitským průlivem. Podnebí je středomořské, s velmi suchými teplými léty. Zimy jsou vlhké a mírné. Split patří k nejslunnějším místům v Evropě. V okolí se pěstuje ovoce, zelenina a vinná réva.

11 Památky Jádro Splitu tvoří Diokleciánův palác.
Dnes je tato památka zapsána do seznamu světového dědictví UNESCO. Další zajímavé památky jsou například monumentální socha biskupa Grgura z Ninu. Ve Splitu také najdete krásné kostely, náměstí s paláci a muzea.

12 Kultura a zábava V červenci a srpnu se konají různé akce Splitského folklorního festivalu, koncerty populární hudby, lidové slavnosti, veletrh vína, květin aj. Od poloviny července do poloviny srpna probíhá tradiční kulturní festival Splitské léto. K významným kulturním akcím patří v dubnu literární festival Marulićovy dny a v říjnu festival Kniha Středomoří. Ve Splitu je několik významným divadel, především Chorvatské národní divadlo, Divadlo mladých, Loutkové divadlo aj. Split nabízí bohatý zábavní život: diskotéky a kluby, noční bary, mnoho pohostinských zařízení k příjemnému posezení venku i uvnitř.

13 Sport Split má dobré podmínky pro sportování, a to především prostřednictvím různých sportovních klubů. Jsou tu např. čtyři kluby vodních sportů, potápěčské kluby, jezdecký klub, působí tu klub horské turistiky. Jsou zde dobré podmínky pro vodní sporty. Je zde známý fotbalový stadion fotbalového klubu Hajduk Split.

14 Výlety vrch Marjan s prohlídkou místních středověkých kostelíků, z vrcholu krásný výhled. Solin 6 km. pevnost Klis 12 km, možno prodloužit k jeskyni Vranjača. Sinj 32 km. Šibenik a vodopády řeky Krky 98 km Omiš 26 km Trogir 26 km výlety do pohoří Kozjak nebo Mosor.

15 MAKARSKA Nejznámější letovisko Dalmácie ležící v široké zátoce zhruba 60 km jihovýchodně od Splitu přímo na Jadranské magistrále – to je Makarska. Celá makarská riviéra je dlouhá 60 km a zahrnuje mnoho nádherných přímořských městeček jako jsou Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora a mnohé další.

16 Historie První zmínka o tomto místě pochází z 4. století.
V 7. století je oblast zabrána chorvatskou šlechtou. První zmínka o jménu Makarska pochází z roku 1502, kdy bylo město pod vládou Turků. Počátky turistického ruchu ve městě sahají na začátek 20. století

17 Památky Barokní kostel sv. Filipa Neri z 18. století a také kostelík Sv. Petra ležící na stejnojmenném poloostrově. Dominantou je katedrála sv. Marka z 18. století před níž je na velikém náměstí umístěna pozdně barokní fontána. V blízkosti se také nachází františkánský klášter z 15. století s nejrozsáhlejší sbírkou mušlí na světě.

18 Dubrovník Dubrovník je město s jedinečnou politickou a kulturní historií, světoznámými památkami a krásami, jedno z nejnavštěvovanějších měst Středozemí, přístav a turistické centrum jižního Chorvatska.

19 Historie Město bylo založeno v první polovině 7. století. Nejprve připadlo Byzantské říši a v 13. a 14. století pak Benátkám, aby se pak podpisem Zadarského příměří ve 14. století stalo součástí Uhersko-Chorvatského království zachovávajíc si absolutní autonomii. .Pak se také datuje největší vzestup Dubrovníku jakožto svobodného státu. Z města se stává nejdůležitější hospodářské středisko na východním Jadranu, buduje obchodní i válečné loďstvo a udržuje diplomatické vztahy s mnoha zeměmi. Svého vrcholu město dosahuje v 15. a 16. století, tento je ale zastaven krizí středozemské námořní plavby a katastrofálním zemětřesením z roku 1667, které vede k hospodářskému úpadku. V roce 1815 pak Dubrovnik připadl Rakousku. V současnosti náleží k Chorvatsku.

20 Památky Stará část Dubrovníku je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Město je známé svými hradbami, které místy dosahují výšky 25m a šířky 6m, přičemž jsou dlouhé několik kilometrů. Jeho střed je pak tvořen Stradem z něhož vybíhají malé uličky, kterými se můžete dostat k františkánskému klášteru či renesančnímu kostelu sv. Spasitele.Další památky jsou - chrám svatého Blažeje, Rolandův sloup, katedrálu Panny Marie a mnohé další. Mezi nejvýznamější dozajista patří palác Sponza, který byl centrem finančních aktivit a také Knížecí palác. V městě dále naleznete množství muzeí – Námořní muzeum, Dubrovnické muzeum, Etnografické muzeum.

21 zdroje


Stáhnout ppt "Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google