Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším."— Transkript prezentace:

1 Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším zařízením. Přitom pouze za jednu hodinu dopadne na zemský povrch množství energie nutné k pokrytí roční celosvětové potřeby energie. Díky stálému růstu cen současných energií bude investice do tohoto systému přinášet čím dál větší úspory. TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 Zachycením slunečních paprsků na absorbční ploše pod speciálním solárním sklem plochého solárního kolektoru přeměňujeme sluneční energii na energii tepelnou. Z absorbční plochy je teplo odváděno do sběrných trubek vedoucích do výměníku tepla, ve kterém dochází ke kumulaci již vytvořené tepelné energie.

3 Z důvodu pravidelného střídání ročních období a rozdílnou dobou slunečního svitu v jednotlivých dnech, je tuto tepelnou energii nutné efektivně kumulovat a využívat tak její možnosti i v době "nepříznivých podmínek".

4 Proto je velmi důležité celý systém správně nadimenzovat v závislosti na očekávané spotřebě (TUV, vytápění, ohřevu bazénu). Tento fakt se neodráží jen v pouhém počtu solárních kolektorů (přepočtených na m² kolektorové plochy), ale i v jejich umístění a natočení, velikosti zásobníku, izolaci potrubí, kvalitní regulaci a vhodných regulačních prvcích.

5 Klimatické pásmo ČR nestačí na úplné pokrytí energie potřebné na celkový roční ohřev pitné vody, a proto je vhodné ho kombinovat s jiným výrobníkem tepla (plynový kotel apod.).

6

7 Instalace v rodinném domku

8 Aktivní solární systémy
Obecně se od pasivních systémů odlišují tím, že sluneční energie ohřívá kapalinu, případně vzduch ve zvláštních zařízeních – solárních kolektorech respektive solárních panelech.

9 Solárni kolektor jako aktivní komponent
Fototermické kolektory: -kapalinové (ohřev TUV, bazény) -teplovzdušné (ohřev vzduchu v místnosti) -kombinované

10 Rozdělení podle tvaru absorbéru:
ploché (nejčastěji u nás) vakuové trubice (vakuum snižuje t. ztráty) koncentrační(Fresnelova čočka)

11 Komponenty kapalinového kolektoru jsou: -absorbér (jímací plocha-Al lamely) -pouzdro konektoru (nostná část např.Al ) -sklo(3,2-4 mm kalené) -izolace (minerální vlna)

12 Koncentrační kolektory na bázi lineární Fresnelovy čočky
Lineární Fresnelova čočka soustřeďuje přímou složku slunečního záření do lineárního ohniska, kde se nachází absorbér z hliníkového profilu s vyvložkovanou měděnou trubkou, na kterém dochází k přeměně koncentrovaného slunečního záření na teplo.

13 Teplovzdušné kolektory
Jedná se o solární panel k přímému ohřevu vzduchu. Sluneční záření se při dopadu na absorbér mění na teplo a ohřívá vzduch uvnitř kolektoru. Při zahřátí vzduchu nad 33°C se automaticky uvádí do provozu ventilátor, který ve spodní části kolektoru nasává chladný vzduch z objektu a vhání do místnosti vzduch ohřátý.

14 Obecné podmínky pro umístění kolektoru
místo instalace(rovná ,sedlová střecha) orientace ke svět. stranám(na jihozápad asi 15 st. nebo 15 st. na jihovýchod) sklon kolektoru (ideální 30 st. sklon-léto, 35 –45 st.)

15

16 Napojení systému do stávajícího vytápění RD:

17 Zásobníkové ohřívače s jedním nebo dvěma výměníky (volitelnou topnou vložkou) a možností přitápění

18

19 Trubicový kolektor

20 Plošný solární panel

21

22 Dimenzování systému pro ohřev TUV
Dimenzování plochy kolektoru: 1-1,5m2 plochy plošného kolektoru na osobu 0,8-1,2m2 plochy kolektoru z vakuovaných trubic na osobu

23 Dimenzování podle stupně využití kolektoru
η = Qsk/Gs = Qsk/(Ga* Ak) nebo Ak = Qsk / (Ga. ηk ) Qsk - roční hrubý zisk z kolektoru Gs - je roční suma solárního záření (kWh/m2) Ga – roční záření na kolektor ( kWh/m2r ) Ak - plocha kolektorého pole (m2) ηk – využití kolektoru (%) Dimenzování zásobníku Vsp ≥ (70-100)l/m2 *Ak

24 Děkuji za pozornost. TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším."

Podobné prezentace


Reklamy Google