Презентация загружается. Пожалуйста, подождите

Презентация загружается. Пожалуйста, подождите

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

Similar presentations


Presentation on theme: "PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice"— Presentation transcript:

1 PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
CUKRY PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice

2 Sacharidy nesprávně uhlovodany či uhlohydráty nebo cukry
Jsou přírodní látky většinou rostlinného původu Ve svých molekulách obsahují atomy uhlíku, vodíku a kyslíku Základní stavební jednotka je monosacharid C6 H12O6 Názvy jednotlivých sacharidů jsou zakončeny příponou - óza

3 Monosacharidy – obsahují jednu
Zástupci sacharidů Monosacharidy – obsahují jednu základní stavební jednotku Zástupci: glukóza fruktóza galaktóza

4 Disacharidy – obsahují dvě stavební jednotky monosacharidů
Zástupci : sacharóza maltóza laktóza sacharin – umělé sladidlo

5 Polysacharidy – tvořeny velkým počtem molekul monosacharidů
Zástupci: škrob glykogen celulóza

6 FOTOSYNTÉZA Je složitý proces, který probíhá
v zelených rostlinách, účinkem světla za pomoci zeleného barviva chlorofylu se vytvářejí z oxidu uhličitého a vody molekuly sacharidů. Rovnice: 6CO H2O  C6H12O O2

7 Podmínky fotosyntézy Vnější – oxid uhličitý, intenzita světla, voda
Vnitřní – množství chlorofylu, stáří listů, minerální výživa rostlin

8 Fáze fotosyntézy Světelná fáze – v chloroplastech rostlin se vytváří energeticky bohaté chemické sloučeniny a enzymy Energie světelného záření využívají rostliny k fotolýze vody – uvolnění 02 2H20  4H + 02

9 Temnostní fáze bez přítomnosti světla
za pomoci energie a enzymů vytvořených ve světelné fázi dochází ke vzniku molekul monosacharidů, ty se slučují na disacharidy nebo polysacharidy a ukládají se v zásobních orgánech rostlin – kořenech, plodech, hlízách

10 Zástupce monosacharidů
Glukóza = hroznový cukr nachází se v tkáních rostlin a živočichů jako významný energetický zdroj bez glukózy nemůže fungovat mozek ani nervová soustava

11 Fruktóza = ovocný cukr nachází se především ve zralých plodech ovoce
spolu s glukózou tvoří fruktóza hlavní součást medu Galaktóza – nemá sladkou chuť je obsažena v mléce savců při poruchách trávení galaktózy musí jedinci dodržovat přísnou dietu

12 Zástupce disacharidů Sacharóza = řepný, třtinový cukr
- nejpoužívanější sacharid molekula je složena z molekuly glukózy a molekuly fruktózy vyrábí se z cukrové třtiny a cukrové řepy

13 Maltóza – sladový cukr Krystalická látka dobře rozpustná ve vodě
Má stejnou energetickou hodnotu jako sacharóza, je však mnohem méně sladká Vzniká např. ze škrobu při klíčení zrn ječmene

14 Laktóza – mléčný cukr výskyt pouze v mateřském mléku savců
podílí se na zajištění výživy mláďat používá se jako pomocná látka při výrobě tabletek léků a vitamínů

15 Zástupce polysacharidů
Škrob – složen ze 2 různých polysacharidů 70% tvoří rozpustná amylóza a 30% nerozpustný amylopektin v zelených rostlinách vzniká jako zásobní látka, je součástí mnoha potravin Glykogen (živočišný škrob) slouží jako zásobní látka živočichů a hub je uložen zejména v játrech a svalech

16 Celulóza - buničina Nerozpustný polysacharid tvořený molekulami glukózy Hlavní stavební materiál buněk Použití k výrobě papíru, vaty, textilií, celofánu pro lidský organismus nestravitelná

17 Všeho s mírou, i s komzumací sacharidů, protože méně je někdy více.
Nezapomeň na jejich přírodní zdroje, ty jsou pro náš organismus nejvhodnější.

18


Download ppt "PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice"

Similar presentations


Ads by Google