Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilVilém Matějka
1
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 5.10.2012 Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy IV - polysacharidy organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy IV - polysacharidy Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, žáci vyhledávají úkoly s pomocí internetu Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK4 2860 MK
2
Polysacharidy makromolekulární látky ve vodě nerozpustné nebo bobtnají často amorfní hydrolýzou se štěpí na monosacharidy funkce: rezervní polysacharidy (škrob, glykogen, inulin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) stavební polysacharidy (celulóza, chitin) nemají redukční vlastnosti nemají sladkou chuť
3
Homopolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky stejného typu celulosa, škrob, chitin Heteropolysacharidy - tvoří jej monosacharidové jednotky různého typu xanthan, mikrobální polysacharidy
4
Hlavní polysacharidy potravin maso − glykogen, komplexní cukry obiloviny − škrob, celulóza, hemicelulózy, arabinoxylany, β-glukany zelenina a okopaniny − škrob, fruktany, celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin ovoce − celulóza, hemicelulózy, xyloglukany, pektin
5
Škrob zásobní látka rostlin – v semenech, kořenech, hlízách ve vodě tvoří koloidní roztoky získává se z brambor a obilovin s jódem se barví fialově Škrobová zrna 1
6
Škrob - složení AMYLÓZA – nevětvená, rozpouští se ve vodě AMYLOPEKTIN – větvený, nerozpouští se ve vodě, bobtná
7
Použití: výroba lepidel glukózy škrobení prádla potravinářství - trvanlivé pečivo, pudinky, přídavek do uzenin a masných výrobků důkaz škrobu: http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19 MgT4s&feature=player_detailpage
8
Glykogen zásobní látka živočichů obsažen v játrech a svalech
9
Glykogen při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu průměrný člověk má v zásobě cca 250 - 400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech)
10
Inulin v kořeni čekanky rezervní polysacharid používá k přípravě živných půd v bakteriologii a v lékařství je nestravitelný, vláknina, náhrada cukru pro nízkokalorické potraviny potraviny s vysokým obsahem inulinu mohou způsobovat nadýmání
11
Agar produkt rudých řas E406 král mezi gelotvornými polysacharidy stabilizátor, zahušťovací prostředek, cukrářské želé, pudinky pro kultivaci mikroorganismů a rostlin nosiče pro elektroforézu 2 3 4
12
Pektiny zásobní polysacharidy obsaženy v ovocných šťávách, v jablkách, slupkách citrusů udržují obsah vody, napomáhají soudružnosti pletiva snižují obsah cholesterolu váží těžké kovy při zahřívání tvoří gely – výroba džemů (jablka, citrusy) E440a – pektin, E440b – amid pektinu stabilizátory zmrzlina marmelády, želé, bonbóny
13
Celulóza stavební polysacharid tvoří buněčné blány rostlinných buněk složena z molekul glukózy tvoří bavlník, len, konopí bavlna = čistá celulóza
14
Celulóza pro živočichy nestravitelná, ale tvoří důležitou součást potravy jako tzv. vláknina nerozpustná ve vodě získává se ze dřeva výroba papíru http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir
15
Použití: výroba papíru vláken výbušnin obvazový materiál plastů plnivo E460 při výrobě léčiv a vitaminových preparátů 5 6 7
16
Úkoly: 1) Jak se provádí důkaz škrobu? 2) Zjisti, ze kterého polysacharidu se vyrábí celofán. 3) Zjisti, jaký druh škrobu obsahují pudinky. 4) Zjisti, co se děje při hladovění.
17
Zdroje http://www.wikiskripta.eu/index.php/Polysacharidy_(1._LF,_NT) http://www.wikiskripta.eu/index.php/Polysacharidy_(1._LF,_NT) http://www.vscht.cz/lam/new/LapMorDra_Polysacharidy.pdf http://www.vscht.cz/lam/new/LapMorDra_Polysacharidy.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob [cit. 2012-10-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons z WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob Creative Commons http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0krob Creative Commons http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Amylose5.svg&filetimestamp=200902 24162206 http://de.wikipedia.org/wiki/Amylopektin http://de.wikipedia.org/wiki/Amylopektin http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s&feature=player_detailpage http://www.youtube.com/watch?v=5Ion19MgT4s&feature=player_detailpage http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin http://cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy http://cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy http://en.wikipedia.org/wiki/Agar http://en.wikipedia.org/wiki/Agar http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pectineketen.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pectineketen.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Celul%C3%B3za#Reference http://cs.wikipedia.org/wiki/Celul%C3%B3za#Reference http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir http://www.stream.cz/video/2263-jak-se-co-dela-papir http://de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoff http://de.wikipedia.org/wiki/Sprengstoff Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-05]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-10-05]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://office.microsoft.com/cs-cz/ Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002, 80-86285-56-1
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.