Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FANTASY PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FANTASY PRO DĚTI A MLÁDEŽ"— Transkript prezentace:

1 FANTASY PRO DĚTI A MLÁDEŽ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ FANTASY PRO DĚTI A MLÁDEŽ NÁVRH 10 KNIH – rok vydání 2014 Michaela Stará Lucie Khýrová „Čtení je nejlepší učení. Sledovat myšlenky velkého člověka - to je ta nejzajímavější věda.“ – Alexandr Sergejevič Puškin (1)

2 Malý princ a Gargandova planeta (na námět knihy Malý princ)
Obsah: „Thery a Dokan jsou nerozluční kamarádi. Na jejich planetě však nastává velký den, kdy se utkají jako rivalové. Na podivuhodných tvorech zvaných barbonové musí ve velice krátké době zasadit semínka přacích stromů, jejichž kořeny drží planetu pohromadě. Kdo z nich to dokáže, stane se budoucím Gargandem, který se bude i nadále starat o sázení semínek. Vyhraje Thery, nebo Dokan? Kdo se to snaží staré kamarády rozeštvat, aby uvrhl planetu do záhuby? Samozřejmě zlý Had! Další práce pro Malého prince a jeho kamarádku Lišku!“ (2)

3 Autor Antoine de Saint-Exupéry a ilustrátor
Věk: 9+ Autor: Antoine de Saint-Exupéry Francouzský prozaik, publicista a letec. Psal humanistické příběhy a náměty čerpal ze svých zkušeností pilota. Jako pilot podnikl četné cesty po celém světě. Literární činnosti se věnoval od 20.tých let 20.st. Tato kniha je inspirována příběhem A. de Saint Exupéryho, Malý princ. (3) Ilustrátor: Diane Fayolle

4 Ukázka „Malý princ Malý princ je obdařen neobyčejnými schopnostmi. Dívá se na svět dětskýma očima, a tak dokáže odhalit i to, co ostatní nevidí. Umí se dorozumívat se všemi bytostmi vesmíru, dokonce i se zvířaty a rostlinami. A s každým dalším dobrodružstvím jeho schopnosti jen rostou. Kouzelný oblek Když se oblékne jako princ, je mrštnější a rychlejší. Pro případy nouze je vybaven také zvláštním mečem, který dokáže vykreslit jakéhokoli tvora podle své fantazie a vdechnout mu život.“ (Exupéry, 2014, s.1, 2)

5 Ducháčkovic rodina aneb strašidla mezi námi
Obsah: „Seznamte se s Ducháčkovými! Tatínek Mlživoj, maminka Blanka a jejich tři neposední potomci, jsou milá strašidla, kterých se rozhodně nemusíte bát. Lidí se sice trošku straní, ale když na to přijde, rádi jim v lecčem pomohou. Nezbedové Simon, Olivie a Bubi jsou samá lumpárna a skopičina, takže o dobrodružství a zábavu nebude nouze. Jaké to bylo, když na Simona přišla duší puberta a začal řádit jako utržený ze řetězu? Jak to dopadlo, když si sourozenci Ducháčkovi vzali do parády strašidelný zámek, který sliboval děsivé zážitky, ale byl spíš k smíchu, a nikdo do něj nechodil? Co to udělá s televizí, když se na anténě začne houpat rozpustilý duch? Nechte se pozvat do tajemného světa duchů, nuda tam rozhodně nebude!“ (5)

6 Autorka Sandra Vebrová a ilustrátor
Věk: 9+ Autorka: Sandra Vebrová Studentka divadelní vědy a autorka fantasy. V roce 1998 vyhrála celostátní literární soutěž o nejlepší pohádkový příběh. Kromě psaní románů se Sandra věnuje i divadlu, dabingu a píše písňové texty. Ilustrátor: Václav Ráž Je výtvarník, kreslíř, ilustrátor a fotograf. (6)

7 Ukázka (Vebrova, 2014, s. 4)

8 Škola dobra a zla Obsah: „Sofie čekala celý život na to, až ji unesou…Ptáte se kam? Do pohádky. Do Školy dobra, kde se z ní stane princezna, najde si toho pravého prince a budou spolu navěky šťastní. Tedy alespoň takový byl plán. Ale co když ji umístí do Školy zla? Může být krásná Sofie čarodějnicí? Jak je nebezpečné věřit pohádkám, které vás vtáhnou do děje a nebudou chtít pustit zpět.“ (7)

9 Autor Soman Chainani Věk: 9+ Autor: Soman Chainani
Indický-americký spisovatel a filmař. Známý pro svou trilogii knih škola pro dobro a zlo. (8)

10 Ukázka „Princezna a čarodějnice Sofie čekala celý život na to, až jí unesou. Ale dnes v noci se i jiné děti v Gavaldonu vrtěly neklidně v postelích. Kdyby si ji odnesl Školník, už nikdy by se nevrátily. Nikdy by nežily jako ostatní a ani rodinu by už nespatřily. Dnes v noci se jim zdálo, že je rudooký zloděj se zvířecím tělem vyrve z prostěradel a utlumí jejich výkřiky.“ (Chainani, 2014, s. 7)

11 Hraničářův učeň Obsah: „Pronásledování zločinců může být smrtelně nebezpečný úkol – dokonce i pro hraničáře. Halt, Horác a Will sledují Tennysonovu stopu z Clonmelu přes Piktu až do Araluenu. Falešný kazatel se svými nohsledy unikl v Hibernii spravedlnosti a Halt nechce dopustit, aby se totéž stalo znovu. V Hibernii porazil Will jednoho z Tennysonových genoveských nájemných vrahů – jenže ještě dva zůstali naživu. Bude Willovo a Haltovo mimořádné lukostřelecké umění stačit na to, aby je zachránilo před úkladnými vrahy? Nebo má Willův učitel před sebou svůj poslední boj?“ (10)

12 Autor John Flanagan Věk: 10+ Autor: John Flanagan
Australský spisovatel, píše zejména fantasy. Jeho nejznámější dílo je dobrodružná série Hraničářův učeň. Sérii knih začal psát pro svého syna, aby ho přilákal ke čtení. (12)

13 Ukázka (Flanagan, 2014, s. 19)

14 Frankův kouzelný fotbal 5 Frankie a rytíři
Obsah: „Frankie a jeho tým milují fotbal. Na něj si vždy najdou čas. A když mají nyní kouzelný fotbalový míč, hrají proti týmům, které si dříve neuměli ani představit. Tentokrát jsou Frankie, Louisa, Charlie a jejich věrný Max přeneseni do středověku a musejí bojovat s hrozivými rytíři, aby se mohli dostat zpátky domů.“ (13)

15 Autor Frank James Lampard
Věk: 6+ Autor: Frank James Lampard Je anglický fotbalový záložník působící v Chelsea FC. Narodil se v Romfordu, jeho otec Frank Richard George Lampard je bývalý anglický fotbalista. (14)

16 Ukázka (Flanagan, 2014, s. 9, s. 17)

17 Aliance Obsah: „Nejočekávanější a nejvíce strhující kniha letošního roku! Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala.“ (16)

18 Autorka Veronica Rothová
Věk: 10+ Autorka: Veronica Rothová Je jí teprve 23 let a psaní se věnuje už od dvanácti let. Její první kniha Divergence zaznamenala velký úspěch a byla zařazena do top 10 nejčtenějších bestsellerů. (15)

19 Ukázka (Rothova, 2014, s. 8)

20 Dveře do prázdnoty Obsah: „Mackenzie Bishopová vede dvojí život. Není pouze normální studentkou střední školy, ale také Správkyní v Archivu, v tajuplném místě, kam odcházejí spát Historie zemřelých lidí. Mac nastoupí na Hydeskou střední a snaží se dostat svůj život do tak normálních kolejí, jak je to jen možné po tom, co se v Archivu stalo přes minulé léto. Ale nějak se jí to nedaří. Pronásledují ji zlé sny. Mac ví, že minulost je minulost a že jí už nemůže ublížit, ale vše se zdá tak skutečné. A když si povšimne, že se noční můry vkrádají do její mysli i ve dne, začne se obávat, jestli je doopravdy v bezpečí… Mezitím se v jejím okolí ztrácejí beze stopy lidé a jediné, co je spojuje, je to, že naposledy viděli Mackenzie. Kdo za tím vším stojí? A jakou roli v tom hraje Archiv? Mac se to pokusí zjistit, ale riskuje u toho své Správcovství, vymazání vzpomínek, a dokonce i svůj život.“ (18)

21 Autorka Victoria Schwabová
Věk: 10+ Autor: Victoria Schwabová Victoria je americká spisovatelka. Je autorkou knih pro děti a mládež, které mají prvky sci-fi a fantasy. Svoji druhou knihou Archiv se zařadila mezi úspěšné autorky knih pro děti a mládež. (28)

22 Ukázka (Schwabová, 2014, s. 9)

23 Chrlič Obsah: „Kamenný Chrlič, který za prudkého deště obživne na katedrále svatého Víta, se vydá poznat svět lidí a zjistit, co je jeho posláním. Odpovědi na své otázky hledá v tajemné Praze. Na své pouti potká řadu přízraků a bytostí, laskavých i zlých. Přátelství s mladou dívkou probudí lidství v jeho srdci.“ (20)

24 Autor Vojtěch Otčenášek
Věk: 10+ Autor: Vojtěch Otčenášek

25 Ukázka „Stvůry rány bolely a navíc, skřítci uměli s přesnou muškou házet kameny a zasahovat stvůry na citlivá místa. Hlavně do očí. Kamenů se všude válelo dost, díky předchozí zbabělosti divokých stvůr. Oslepené bytosti temnoty se pak plazily nebo odlétaly pryč. Chrlič setřásl s novými silami obludy ze svých zad a bojoval spolu se skřítky proti silám temna. Sami skřítci však také draze zaplatili za pomoc Chrliči. Několik z nich bylo rozpáráno dravými stvůrami nebo shozeno ze střechy.“ (Otčenášek, 2014, s. 63)

26 Kryštof a Očoun Obsah: „Nevěřili byste, že v podzemí existuje pozoruhodná tajná říše obývaná jednookými tvorečky s velkou hlavou. Kryštofovi se to také zdá neuvěřitelné... Jednou při svém botanickém bádání ale objeví kouzelnou květinu zvoněnku, která otevírá cestu do podzemí. Díky této zvláštní rostlince se Kryštof seznámí s Očounem, malým obyvatelem podzemní říše. Z neobvyklého setkání vznikne vzrušující přátelství. Příběhy Kryštofa a Očouna jsou určeny nejmenším čtenářům.“ (22)

27 Autorka Zuzana Pospíšilová
Věk: první čtení Autorka: Zuzana Pospíšilová Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka píšící knihy pro děti. Narodila se v Karviné jako nejstarší ze tří sourozenců. Maminka je učitelka na základní škole, tatínek byl divadelní režisér. Má dvě dcery Aničku a Marušku. K psaní dětských knížek se dostala hlavně díky svým dcerám, pro které začala sama vymýšlet a psát různé pohádky, příběhy a básničky. Ilustrátor: Jana Valentovičová (27)

28 Ukázka Pospíšilova, 2014, s. 8, 9

29 Famfrpál v průběhu věků
Obsah: „Pro všechny, kdo mají rádi Harryho a fandí mu v jeho famfrpálových kláních za Nebelvír! Reprint příručky získané přímo z bradavické knihovny při Škole čar a kouzel vás seznámí s vývojem létajících košťat, poučíte se, jaké hry se s košťaty hrály ve starověku, jak se objevila Zlatonka, jakými proměnami prošel famfrpál od 14. století a jak vypadá dnes, seznámíte se s významnými famfrpálovými týmy ve Velké Británii a v Irsku.“ (24)

30 Autorka Joanne K. Rowlingová
Věk: 10+ Autor: Joanne K. Rowlingová Joanne Rowlingová, resp. J. K. Rowlingová, je britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Autorka se tak stala prvním dolarovým miliardářem, který získal svoje bohatství psaním knih. (26)

31 Ukázka Rowlingová, 2014, s. 20 a s. 15

32 Seznam literatury Citáty o literatuře. [online]. CiTuj.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < Malý princ a Garganelova planeta. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < Antoine de Saint Exupery. [online]. Osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < SAINT-EXUPERY, Saint de. Malý princ a Gargamelova planeta. Praha: Mladá fronta, 2014, 50 s. ISBN Ducháčkovic rodina aneb Strašidla mezi námi. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < VEBROVÁ, Sandra. Ducháčkovic rodina, aneb, Strašidla mezi námi. Praha: Fragment, 2014, 196 s. Ducháčkovic rodina. ISBN Škola dobra a zla. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < CHAINANI, Soman. Škola dobra a zla. Praha: CooBoo, 2014, 410 s. ISBN About Soman. [online]. Somanchainani.net [cit ]. Dostupný z WWW: Hraničářův učeň. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <

33 Seznam literatury 11. FLANAGAN, J. Hraničářův učen 9. Praha: Egmont, s. ISBN 12. John Flanagan. [online]. Databazeknih [cit ]. Dostupný z WWW: 13. Frankův kouzelný fotbal. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: 14. LAMPARD, Frank. Frankův kouzelný fotbal. Brno: CPress, 2014, 110 s. ISBN 15. Veronica Roth. [online]. Databazeknih [cit ]. Dostupný z WWW: 16. Aliance. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: 17. ROTH, Veronica. Aliance. Praha: CooBoo, 2014, 361 s. ISBN 18. Dveře do prázdnoty. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: 19. SCHWAB, Victoria. Dveře do prázdnoty. Praha: CooBoo, 2014, 326 s. ISBN 20. Chrlič. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: <

34 Seznam literatury 21. OTČENÁŠEK, Vojtěch. Chrlič: boj dobra a zla ve staré Praze. Brno: Edika, 2014, 117 s. ISBN 22. Kryštof a Očoun. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: 23. POSPÍŠILOVÁ, Zuzana. Kryštof a Očoun: boj dobra a zla ve staré Praze. Praha: Grada, 2013, 71 s. Čtení pro prvňáčky. ISBN 24. Famfrpál v průběhu věků: boj dobra a zla. [online]. Kosmas.cz [cit ]. Dostupný z WWW: 25. ROWLING, J. Famfrpál v průběhu věků: boj dobra a zla ve staré Praze. Praha: Albatros, 2013, 65 s.. ISBN 26. Joanne Rowling. [online]. Osobnosti.cz [cit ]. Dostupný z WWW: < 27. Zuzana Pospíšilová. [online]. Databazeknih [cit ]. Dostupný z WWW: 28. Victoria Schwabová [online]. Wikipedie otevřená encyklopedie [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "FANTASY PRO DĚTI A MLÁDEŽ"

Podobné prezentace


Reklamy Google