Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
2
Druhy bakterií probiotické = „přátelské“ patogenní - mohou u člověka
vyvolat otravy z potravin – jsou způsobené toxiny
3
Kdo je nejvíce ohrožen? těhotné ženy malé děti starší lidé
lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin lidé s oslabenou imunitou
4
Jak se bakterie dostanou do potravin?
bakterie mohou přejít do jídla z: - hlíny - nemytých rukou - ze špinavého prkénka…
5
Jak otrava vzniká? po konzumaci hotových jídel, která nebyla snědena ihned po uvaření a pak nebyla dobře skladována
6
Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin?
Dodržováním zásad a rad, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace Např.: - před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce - uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy - nikdy nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě
8
Stafylokoková enterotoxikóza
původce: termostabilní enterotoxiny produkované zlatým stafylokokem zdroj: člověk průběh: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, bez teplot k úzdravě dochází do 24 hod.
9
Stafylokoková enterotoxikóza
přenos: prostřednictvím kontaminovaných potravin epidemiologická opatření: - preventivní - represivní
10
Informační zdroje 1. GÖPFERTOVÁ, D. – PAZDIORA, P. – DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí: Učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Dotisk 1. vydání ISBN 2. Jídlo a hrozby: Otravy z jídla [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: < 3. Jídlo a hrozby: Stafylokoková enterotoxikóza [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné < 4. Letní nákazy: bakteriální intoxikace [online]. [cit ]. Dostupné z: < 5. ŠPELINA, V. Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy). 1. vydání (leták) 6. ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN
11
Použité obrázky •ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN • • • • • •
12
Děkuji za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.