Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice"— Transkript prezentace:

1 Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice
Významné bakteriální toxiny v lidské výživě se zaměřením na Stafylokokovou enterotoxikózu Alena Fišerová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice

2 Druhy bakterií probiotické = „přátelské“ patogenní - mohou u člověka
vyvolat otravy z potravin – jsou způsobené toxiny

3 Kdo je nejvíce ohrožen? těhotné ženy malé děti starší lidé
lidé trpící vážným onemocněním jater, ledvin lidé s oslabenou imunitou

4 Jak se bakterie dostanou do potravin?
bakterie mohou přejít do jídla z: - hlíny - nemytých rukou - ze špinavého prkénka…

5 Jak otrava vzniká? po konzumaci hotových jídel, která nebyla snědena ihned po uvaření a pak nebyla dobře skladována

6 Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin?
Dodržováním zásad a rad, které vycházejí z doporučení Světové zdravotnické organizace Např.: - před přípravou jídla nebo jakoukoliv manipulací s potravinami si myjte ruce - uchovávejte syrové potraviny v ledničce tak, aby nedocházelo ke kontaktu s uvařenými pokrmy - nikdy nerozmrazujte potraviny při pokojové teplotě

7

8 Stafylokoková enterotoxikóza
původce: termostabilní enterotoxiny produkované zlatým stafylokokem zdroj: člověk průběh: náhlý začátek, křeče v žaludku, zvracení, bez teplot k úzdravě dochází do 24 hod.

9 Stafylokoková enterotoxikóza
přenos: prostřednictvím kontaminovaných potravin epidemiologická opatření: - preventivní - represivní

10 Informační zdroje 1. GÖPFERTOVÁ, D. – PAZDIORA, P. – DÁŇOVÁ, J. Epidemiologie infekčních nemocí: Učebnice pro lékařské fakulty (bakalářské a magisterské studium). Dotisk 1. vydání ISBN 2. Jídlo a hrozby: Otravy z jídla [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné z: < 3. Jídlo a hrozby: Stafylokoková enterotoxikóza [online]. © 2008 [cit ]. Dostupné < 4. Letní nákazy: bakteriální intoxikace [online]. [cit ]. Dostupné z: < 5. ŠPELINA, V. Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy). 1. vydání (leták) 6. ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN

11 Použité obrázky •ŠRÁMOVÁ, H. – BENEŠ, Č. Infekce a otravy z jídla. Vydání první ISBN

12 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google