Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana CZ.1.07/1.1.10/01.0063

2 Lomené výrazy – sčítání a odčítání Matematika 9.ročník Marcela Kubátová

3 LV se stejným jmenovatelem Pokud je stejný jmenovatel, můžeme rovnou sčítat či odčítat čitatele.

4 LV s různými jmenovateli Hledáme společného jmenovatele, což je nejmenší společný násobek! Jednotlivé čitatele pak rozšiřujeme podílem nového a původního jmenovatele! Před hledáním společného jmenovatele, rozkládáme na součin!

5 Hledání společného jmenovatele:

6 Další řešený příklad: = = = = Prvně jmenovatele rozložíme na součin, abychom našli snadněji společného jmenovatele!

7 Ještě jeden řešený: Pokud chybí jmenovatel, snadno si ho doplníme a pokračujeme…

8 Příklady na procvičení:

9 Příklady se závorkami:

10 Pozor na podobné jmenovatele:

11 Příklady na procvičení:

12 Zdroje: učebnice: RNDr. Jan Houska, CSc. Mgr. Jaroslava Hávová Doc. Ing. Bohuslav Eichler Matematika pro 9.ročník základní školy Aritmetika a algebra Fortuna, 1991


Stáhnout ppt "Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google