Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nizozemsko Nikola Ambrožová 8.A 10.11.2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nizozemsko Nikola Ambrožová 8.A 10.11.2008."— Transkript prezentace:

1 Nizozemsko Nikola Ambrožová 8.A

2 Základní údaje Český název: Nizozemské království Užívaný název: Nizozemsko Anglický název: Netherlands Rozloha: km2 Využití plochy: 25 % orná půda, 25 % pastviny, 8 % lesy, 42 % ostatní Reliéf: nejvyšší bod - Vaalserberg (321 m), nejnižší bod - Prins Alexanderpolder (-7 m) Vodstvo: nejdelší řeka - Rýn (1 326 km) Vlajka: Znak:

3 Poloha státu

4 Přírodní poměry Většinu rozlohy Nizozemska tvoří nízko položená rovina, modelovaná v minulosti pleistocénním ledovcem, který navrstvil desítky metrů sedimentů. Na jihovýchodě státu leží Rýnská pahorkatina, přasahující 300 m n. m. 2/3 plochy Nizozemska leží na nebo pod úrovní mořské hladiny. Nedostatek půdy je řešen vysoušením mělkých oblastí moře, čímž vznikají známé poldery. Nejdůležitější řeky jsou Rýn a Maasa. Největší jezero je IJsselmeer (1250 km2). Podnebí je mírné oceánské. Průměrné lednové teploty činí 2°C, červencové 17°C. Po většinu roku v Nizozemsku prší. Průměrný oční úhrn srážek je 750 mm.

5 Hospodářství Zaměstnanost: 73 % služby, 23 % průmysl, 4 % zemědělství Hospodářský růst: 1,1 % Nezaměstnanost (2005): 6,6 % Dluh (2005): mld. USD Zemědělství - sklizeň: pšenice, žito, ječmen, brambory, cukrová řepa, zelenina, ovoce, len Zemědělství - chov dobytka: skot, ovce, koně, prasata, drůbež Průmysl - těžba: ropa, zemní plyn Průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 90,25 %, jaderné 4,27 %, vodní 0,11 %, ostatní 5,37 % Vývoz: stroje, chemikálie, paliva, potraviny Dovoz: stroje a dopravní prostředky, chemikálie, paliva, potraviny, textil Odběratelské země: Německo, Belgie, Francie, VB, Itálie, USA Dodavatelské země: Německo, Belgie, USA, VB, Francie Doprava: km železnice, km silnice Měna: euro (EUR)

6 Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): Hustota zalidnění: 378 obyv./km2 Národnostní složení: Nizozemci 91 %, Turci 1,3 %, Arabové Náboženství: katolíci 31 %, protestanti 21 %, bez vyznání 40 % Věkové složení: 0-14 r. 18,38 %, r. 67,9 %, nad 65 r. 13,72 % Roční přirozený přírůstek: 0,57 % Střední délka života - muži: 75,55 let - ženy: 81,44 let Úřední jazyk: nizozemština

7 Turistický ruch Nizozemsko je zemí všech ročních období. Přestože je nekonečně ploché, není nikdy jednotvárné a mdlé. Kdo pro návštěvu vybere zimu, uvidí zamrzlá jezera, která jsou perfektní pozvánkou na „bruslařské hody“ a to nejen pro děti. Uchvátí vás města zahalená do prvního sněhu, tichá a tak trochu záhadná. Jaro je lákadlem hlavně pro milovníky květin. V období od půlky dubna do konce května je na území mezi Haarlemem a Leidenem k vidění obrovský kaleidoskop barev. Ve stejné době vás v Betuweském regionu uvítají rozsáhlé třešňové sady v plném květu. V létě jsou dlouhé pásy písečných pláží plazící se podél Severního moře lákadlem pro všechny. Dovolenou u moře. Jezera, vodní nádrže, kanály vytváří ideální podmínky pro vodní sporty. Třeba plachtění je velmi častým a oblíbeným vyžitím. Během jara a léta jsou květiny snad úplně všude. Na podzim jsou duny a vřesoviště od vřesu pokryté fialovou barvou. Lesy se začínají halit do podzimních barev.

8 Zajímavosti (architektura): větrné mlýny, Rotterdam, věž Martini (Groningen), katedrála (Utrecht), katedrála v Hertogenboschi, hráze proti moři (příroda): Hunebeds (prehistorická památka) Místa k návštěvě: Den Haag - je město blízko pobřeží Severního moře, sídlo vlády, Mezinárodního soudního dvora a mnoha dalších institucí a zastupitelských úřadů. Mnoho zajímavých muzeí. Delf - je historické město poblíž Haagu, tradiční výroba modrobílé delftské fajánse, která trvá již od 16. století. Obdivovat zde můžete také městský gracht s krásnými měšťanskými domy. Rotterdam - ležící 35 km od pobřeží v deltě řek Rijn a Maas, je největším světovým přístavem. Dominantou města je 185 m vysoká věž Euromast s vyhlídkovou restaurací. Zajímavá muzea, většinou věnovaná moři a námořním plavbám. Haarlem - leží mezi květinovými poli. Najdete zde náměstí Grote Markt, jedno z nejkrásnějších v zemi nebo mohutnou baziliku sv. Bavona. Skvělá muzea. Západně od Haarlemu leží chráněné území Nationale Park de Kennemerduinen - písečné duny, vřesoviště, přímořská flóra a fauna. Leiden - má nejstarší univerzitu v zemi (1575), nejstarší botanickou zahradu v Evropě i vynikající Národní přírodovědecké historické muzeum. Utrecht - je staré univerzitní město v centru země. Je obchodním střediskem, kongresovým městem. Jsou zde pěkné staré grachty a také krásná stará věž s 13 zvony, také mnohá muzea nebo botanická zahrada.

9 Zajímavosti Plantage Kerklaan - zologická zahrada, je sice trochu dražší, ale je tam i akvárium. Anne Frank House - muzeum v domě kde byla za války ukryta židovská dívka s její rodinou, která o tom napsala deník. Ulice E J. van Lennepstraat - poblíž Kinkerstraat, je zde mnoho mořských akvárii a můžete zde pozorovat život v korálech jak dlouho chcete. Památky: Leeuwaarden - velký počet historických památek jako například věž Oldehove, Grote kerk, Fríské muzeum či budovu váhy. Leeuwaarden je rodištěm slavné špiónky M.G. Zelleové (Mata Hari), která zde má dokonce svůj pomníček. Město je známo i svou akcí zvanou Elstedentocht (zimní putování na bruslích 11 frískými městy), jejíž trasa měří neuvěřitelných 200 km a jíž se může zúčastnit každý. Bolsward - Jeho základy byly položeny kolem roku 700. Bolsward býval významným členem hanzy a z období prosperity se zachovala řada památek. Kostel svatého Martina z 15. století se pyšní jedinečnou řezbářskou prací, barokní kazatelnou z roku 1662 vyrobenou z jediného kmene. V radnici ze 17. století, nejlepší ukázce renesančního stavebnictví v zemi, je Historické muzeum. Anne Frank Huis - Dům, v němž je muzeum skýtal v zadní části úkryt židovské rodině Anny Frankové za 2. Světové války. Zde také napsala Anna svůj slavný deník, přeložený do více než 50 jazyků včetně češtiny. Prohlídka úkrytu je doplněna výstavou o pronásledování Židů a příležitostnými expozicemi na téma rasismus a intolerance.

10 Fotografie Allard Pierson Muzeum

11 Shrnutí Nizozemsko bylo odedávna zemí velmi rozvinutou, jak v průmyslu tak v zemědělství. V poslední době klade velký důraz na kvalitu a ochranu životního prostředí, které bylo v důsledku hospodářství poničeno. Značná část finančních prostředků je vkládána do boje proti znečišťování vody a ovzduší. Velký význam má v ekonomice státu námořní doprava a doprava vůbec. Značné příjmy plynou Nizozemsku i z turistického ruchu, které dosahují ročně více než 3 mld. Hlavními obchodními partnery jsou státy EU a USA. Nizozemsko vyváží stroje a dopravní prostředky, elektrotechnika s elektronikou, zemní plyn, chemikálie, ropné produkty, maso, žívý dobytek, mléčné výrobky, ryby, květin. Dováží se kovy, minerální paliva, suroviny, stroje a dopravní prostředky, obilí a krmiva.

12 Zdroj


Stáhnout ppt "Nizozemsko Nikola Ambrožová 8.A 10.11.2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google