Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
III/2 VY_32_INOVACE_307 Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace Jméno autora: RNDr. Rostislav Herrmann Datum: 12. října 2012 Ročník: druhý, čtyřleté studium Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Tematický okruh: Biologie živočichů Téma: STRUNATCI - VRŠENKY Metodický list/Anotace: S využitím výukového materiálu žák dovede pochopit systematické postavení vršenek v přirozeném systému strunatců a dovede popsat stavbu jejich těla a jednotlivých orgánů. Dovede charakterizovat jejich ekologické nároky a vysvětlit význam třídy v současné experimentální biologii. Dovede objasnit faktory, které určují výhodnost jejich využití jako modelového organismu v genetice, imunologii, embryologii apod. Zdroje: Uvedeny na konci prezentace

2 KMEN: STRUNATCI (CHORDATA) – V. VRŠENKY (COPELATA)
RNDr. Rostislav Herrmann Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace

3 VRŠENKY (COPELATA) Vršenky jsou nejmenší pláštěnci
Dospělci měří do 3 cm Vytvářejí si z tunicinu velké průhledné schránky se síty k zachycování potravy Uvnitř se nachází samotná vršenka Tělo se i v dospělosti skládá z trupu a svalnatého ocásku, jako je tomu u larev (podoba pulce) Ocásek se u dospělců pouze obrací dopředu Vršenka OIKOPLEURA DIOICA

4 VRŠENKY (COPELATA) Nervová trubice a v ocásku i chorda jsou zachovány po celý život Hltan je malý s jedním párem žaberních štěrbin Jsou obojetníci rozmnožující se jen pohlavně Pohlavní orgány zaplňují větší část těla Ostatní orgány jsou značně redukované Vršenky jsou planktonní organismy Žijí v příbřežních pásmech moří do hloubky 100 m.

5 VRŠENKY (COPELATA)

6 VRŠENKY (COPELATA) V poslední době se uvažuje o použití vršenek jako modelového organismu v experimentální biologii Například u vršenky Oikopleura dioica byl kompletně osekvenován genom (v roce 2005) Jsou tedy dostupné její základní molekulárně-genetické informace Je zvládnuto její pěstování ve slanovodních akváriích Její generační doba je nesmírně krátká – 4 Jsou využívány pro studium imunologie, transplantační biologii, embryologii a evoluční biologii apod. ) Výhodou je i to, že vršenka má po celou dobu života dobře průsvitné tělo i jednotlivé orgány VRŠENKY – viz také:

7 VRŠENKY (COPELATA) OIKOPLEURA DIOICA

8 LITERATURA WWW ZDROJE A DORLING KINDERSLEY BOOK. Zvíře: Obrazová encyklopedie živočichů všech kontinentů. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, 2002, 624 s. ISBN GAISLER, Jiří. Zoologie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, 1983. ROČEK, Zbyněk. Historie obratlovců. 1. vyd. Praha: Academia, ISBN COPELATA: Oikopleura dioica. In: [online]. [cit ]. Dostupné z: Vršenka – budoucí supernova mezi laboratorními organismy?. In: OSEL: Objective Source E-Learning [online]. [cit ]. Dostupné z: Appendicularia. In: University of Tasmania, Australia [online]. [cit ]. Dostupné z: Appendicularia. In: Animal Diversity Web [online]. [cit ]. Dostupné z: Appendicularia facility. In: University of Bergen: Department of biology [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google