Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011."— Transkript prezentace:

1 Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011

2 2 Depozita a jiné konzervativní produkty nabízejí (a ještě pár let budou nabízet) jen poměrně nízké výnosy

3 3 Dobrá zpráva pro dluhopisové investory: Česká republika patří k nejdůvěryhodnějším dlužníkům Zdroj: Bloomberg Prémie CDS reprezentují pravděpodobnost bankrotu podle očekávání trhu. V posledních týdnech došlo k znatelnému rozšíření v celé západní Evropě – pokračující nejistota v řešení dluhové krize a samotný vývoj v Řecku. Kreditní riziko už narostlo i v zemích jako je Německo.

4 4 Nejrizikovější investicí ve světě státních dluhopisů je… Zdroj: Bloomberg Nejvyšší výnosyNejnižší výnosy

5 5 Řada investorů nad akciovými trhy láme hůl...  Na akciové straně je to v tomto roce už spíše o opravě pomačkaných plechů a škrábanců...  Ekonomický výhled, zejména pro Evropu, se dále zhoršuje a nemůžeme vyloučit návrat recese.

6 6 Zisky velkých firem jsou ovšem na historických maximech  Růst zisků (+16 % y/y) i tržeb (+9 % y/y) amerických firem překonal ve 3. čtvrtletí znovu očekávání analytiků.  Ocenění akcií ale stlačeno a diskontuje negativní vývoj – akcie se obchodují na 12- násobku svých 12-měsíčních očekávaných zisků, dlouhodobý průměr je 15,5.

7 7 Dividendové výnosy lámou rekordy (v porovnání s výnosem státních dluhopisů) France Telecom11% Telefonica Czech10% Magyar Telecom 10% Enel9% AXA8% Phillip Morris8% Komerční banka7% Fortuna6% ČEZ6% Johnson&Johhnson4% Český státní dluhopis3% Německý státní dluhopis2% Toto je sice dost zjednodušené porovnání na náhodně zvolené skupině akcií s vyšší dividendou – ukazuje ale jasně, že dividendový výnos řady kvalitních akcií značně překonává výnos státních dluhopisů (což historicky vůbec nebylo pravidlem, spíše naopak).

8 8 Co potřebujeme vědět před servisem portfolia  Jak rychle chceme jezdit  Stačí nám výnosy okolo 1% p.a. na peněžním trhu, něco mezi 2-3% jako dlouhodobý výnos ze státních dluhopisů, nebo chceme něco blíže 5% p.a.?  Jak moc se bojíme náledí a smyků  Každý výnos nad 1% p.a. je vykoupen vyšším rizikem – důležité je rozumět mu a umět ho nastavit na přijatelnou míru.  Kam až chceme dojet  U každé investice je velmi důležité mít představu, na jak dlouho investujeme a ukončovat investici předčasně pouze výjimečně – vystupovat za jízdy se prostě často nevyplácí.

9 9...ukážeme Vám jak rychle můžete jezdit a jak řezat zatáčky...

10 10... co můžete čekat až dojedete do cíle...  Absolutní jistota neexistuje v investování stejně jako v celém životě.  Rizika bychom se neměli bát – důležité je rozumět mu, umět ho měřit a brát si ho jen tolik, kolik v pohodě uneseme.

11 11... a ukážeme Vám všechny potřebné součástky  I pro velmi opatrné investice lze udělat hodně dobrého přidáním malého množství jiných typů investic.  Zapomeňte na to, co se dělo posledních deset let – dluhopisy SUPER, akcie BÍDA.

12 12 „Optimizer“ Vám portfolio pěkně vyladí + pracujeme s očekávanými korelacemi, tj. díváme se, jak moc jednotlivé typy investic „chodí spolu nebo proti sobě“. V případě korelace dvou druhů aktiv je žádná závislost dobrá závislost – v investování často platí, že pokles jedné investice vyrovná investice druhá.

13 13 A co bychom v našem servisu provedli se slabým výnosem 1% p.a.?  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 2% p.a.  Žádné korporátní dluhopisy, akcie, ani alternativní investice  Kladný výnos v investičním horizontu  Výstup:  Výnos 2,25% p.a.  Volatilita 1,6%  Maximální ztráta v roce -0,42%  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

14 14 A když přidáme něco nestátních dluhopisů...  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 3% p.a.  Žádné akcie ani alternativy  Kladný výnos v horizontu  Výstup:  Výnos 3,23% p.a  Volatilita 2,27%  Maximální ztráta v roce -0,5%  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

15 15 A když použijeme všechny dostupné třídy aktiv...  Zadání:  Horizont – 2 roky  Požadovaný výnos 3% p.a.  Max. volatilita jako pro dluhopisové portfolio (2,27 %)  Žádné omezení pro třídy aktiv  Kladný výnos v horizontu  Výstup:  Výnos 3,45% p.a.  Volatilita 2,27%  Maximální ztráta v roce -0,27 %  Kladný výnos ve 2 letech (vše na 95% hladině spolehlivosti)

16 16 Nesuďte knížku podle obalu... poučené Knížka Petra Syrového obsahuje ucelený přehled toho, co by měla poučená investorka (nikoli začátečnice) znát.

17 17... a závěrem... pro servis Vašeho portfolia......dobře volte mechanika...

18 18 Právní upozorněníThink before you invest!  Tento materiál slouží výhradně pro interní využití v rámci ISČS, a.s. nebo skupiny Erste Bank.  Tento materiál slouží pouze pro poskytnutí doplňujících informací o podílových fondech obhospodařovaných ISČS, a.s.  Základní informací o podílových fondech obhospodařovaných ISČS, a.s. jsou úplný statut a zjednodušený statut. Statuty fondů jsou v souladu s právními předpisy České republiky schvalovány regulátorem – Českou národní bankou a jejich aktuální verze jsou k dispozici v sídle ISČS, a.s. nebo na internetových stránkách www.iscs.cz.www.iscs.cz  Analýzy a závěry v tomto materiálu publikované jsou obecného charakteru a neberou v úvahu osobní potřeby jednotlivých investorů co se týče příjmů, finanční situace či sklonu k riziku. V žádném případě se nejedná o investiční doporučení.  Pokud se v informačním materiálu hovoří o jakémkoli výnosu, je vždy třeba vycházet ze zásady, že minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích, že jakákoli investice v sobě zahrnuje riziko kolísání hodnoty a změny směnných kurzů a že návratnost původně investovaných prostředků ani výše případného zisku není v žádném případě zaručena.  ISČS podléhá dohledu České národní banky. ISČS nemá větší než 5% podíl na žádném emitentovi investičních nástrojů, které jsou v portfoliích jí obhospodařovaných podílových fondů ani na žádné jiné právnické osobě.


Stáhnout ppt "Pravidelná servisní prohlídka Vašeho portfolia Martin Burda, Dámský Investiční Klub 23.listopadu 2011."

Podobné prezentace


Reklamy Google