Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Složitá a slavnostní menu
3
Vzpomínáte na 1. ročník? Pamatujete si rozdíl?
jídelní lístek menu
4
Jídelní lístek – seznam všech pokrmů nabízených v provozovně
Menu – výběr pokrmů sestavený dle gastronomických pravidel, jedna cena
5
Druhy menu jednoduché – 1 až 3 chody složité – 4 až 5 chodů
slavnostní – 6 a více chodů
6
Hlediska sestavování menu
příležitost počet hostů, složení, zvláštní přání datum a čas náboženské a kulturní zvyklosti finanční limit
7
Zásady sestavování menu
hlavní chod je středem menu neopakujeme stejné suroviny neopakujeme stejné tepelné úpravy výjimka – sezónní menu – mohou se opakovat suroviny před i po hl. chodu je skoro stejný počet pokrmů před hlavním chodem nepodáváme sladký pokrm a nápoj ryba se nepovažuje za hlavní chod ovoce a zelenina – nejlépe čerstvá
8
Pořadí pokrmů v menu studený předkrm polévka teplý předkrm
ryba – mezichod hlavní chod sýr teplý moučník studený moučník zmrzlina ovoce káva
9
Pořadí nápojů v menu aperitiv pivo bílé víno růžové víno červené víno
dezertní víno šumivé víno digestiv
10
Hodí se k sobě Bílé víno ryby vodní živočichové drůbež telecí
libové vepřové zelenina jemné sýry
11
Hodí se k sobě Červené víno tmavé maso tučné maso
sýry – tučné, plísňové, aromatické smažené pokrmy pikantní pokrmy houby vejce
12
Hodí se k sobě Růžové víno pikantní nebo smažené bílé maso
přírodní úprava tmavého masa těstoviny zelenina luštěniny
13
Hodí se k sobě Šumivé víno sladké pokrmy ovoce předkrm aperitiv
14
Hodí se k sobě Dezertní víno silné vývary exotické polévky moučníky
aperitiv
15
Bílá vína Ryzlink rýnský Ryzlink vlašský Muller Thurgau Rulandské šedé
Tramín červený Veltlínské zelené Muškát Moravský Neuburské Pálava Sauvignon Chardonnay Veltlínské červené rané
16
Červená vína Frankovka Rulandské červené André Portugal modrý
Svatovavřinecké Cabernet Sauvignon Merlot Zweigeltrebe Rulandské modré
17
Růžová vína Zweigeltrebe rosé Gracie rosé Cabernet Sauvignon rosé
Rosé André Rosé Rulandské modré Frankovka rosé Rosé Svatovavřinecké
18
Šumivá vína Bohemia Sekt demi sec Bohemia Sekt rosé demi sec
Bohemia Regia brut Hubert club Venuše Niké A. Mucha Chardonnay Sekt A. Mucha Ryzlink rýnský Sekt Cuvée Charmante demi sec
19
Ledová a slámová vína Rosé Svatovavřinecké ledové
Veltlínské zelené ledové Pinot Noir Rosé Rulandské modré Chardonnay ledové Ryzlink Rýnský slámové Veltlínské zelené slámové
20
Vinařské obce – region Morava příklady
Brno Čejkovice Hustopeče Kobylí Šakvice Mikulov Valtice Dolní Dunajovice Nový Šaldorf Znojmo Šatov Moravský Krumlov Břeclav Čejč Mutěnice Kyjov
21
Vinařské obce – region Čechy příklady
Bělušice Most Velké Žernoseky Kutná Hora Liběchov Mělník Praha – Troja, Vinohrady
22
Sestava složitého menu
Aperitiv Pivo Bílé víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Polévka Ryba Hlavní chod Moučník Káva
23
Sestava složitého menu II
Aperitiv Bílé víno Červené víno Šumivé víno Digestiv Studený předkrm Teplý předkrm Hlavní chod Sýr Moučník Ovoce Káva
24
Hledej chyby Rulandské šedé Frankovka, 2007 Mikulov
Bohemia sekt demi sec Martell cognac Rostbeef Hráškový krém s krutony Hovězí steak na pepři, hranolky Výběr českých sýrů Ovocný řez se šlehačkou Alžírská káva
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.