Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMatouš Marek
1
www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0313Skopové maso Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP 65-51-H/01 Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15-18 let AnotaceV prezentaci jsou žáci seznámeni s charakteristikou a dělením skopového masa Klíčová slovaSkopové maso Datum22. 9. 2012
2
Skopové maso je z ovcí, beranů, skopců a jehňat Rozlišujeme: - jehněčí do stáří 3 měsíců a váze 15-20 kg - skopové ve stáří 6-8 měsíců a starší (jejich maso je však již tužší a méně kvalitní) http://www.receptyonline.cz/skopove-a- jehneci-maso-deleni-upotrebeni--789.htmlhttp://www.receptyonline.cz/skopove-a- jehneci-maso-deleni-upotrebeni--789.html
3
Skopové maso je velmi pikantní a aromatické, světle červené až tmavě červené. Čerstvé skopové maso má být pevné a světle červené, krajový lůj má být bělavě žlutý a jadrný. Má vysokou biologickou hodnotu. Má charakteristický zápach a při tepelné úpravě tuk – lůj, velmi rychle tuhne.
4
AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.zoofarma.cz/ovce/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zoofarma.cz/ovce
5
1. kýta 2. hřbet 3. plec 4. zákrčí 5. bok (pupek) 6. hrudí 7. krk 8. kolínka
6
1. třída – kýta a hřbet 2. třída - plec, zákrčí –šrůtka 3. třída - pupek, hrudí, krk, kolínka- kližky AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.nejzahradnictvi.cz/obor ove-clanky/chovat-ovce-na-vasi- zahrade-proc-ne/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nejzahradnictvi.cz/obor ove-clanky/chovat-ovce-na-vasi- zahrade-proc-ne/
7
1. Kýta 2. Hřbet 3. Plec 4. Zákrčí 5. Bok (pupek) 6. Hrudí 7. Krk 8. Kolínka
8
Skopové maso je velmi pikantní a aromatické, světle červené až tmavě červené. Čerstvé skopové maso má být pevné a světle červené, krajový lůj má být bělavě žlutý a jadrný. Má vysokou biologickou hodnotu. Má charakteristický zápach a při tepelné úpravě tuk – lůj, velmi rychle tuhne. Skopové maso je z ovcí, beranů, skopců a jehňat Rozlišujeme: - jehněčí do stáří 3 měsíců a váze 15-20 kg - skopové ve stáří 6-8 měsíců a starší (jejich maso je však již tužší a méně kvalitní)
9
Peter Anderle, Dr. Helmuth Schwartz, Zbožíznalství, SNTL Praha 2001 Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Forró, Potraviny a nápoje, IQ 147 spol. s.r.o. Praha 1984 http://www.vladahadrava.xf.cz/maso.html http://www.vladahadrava.xf.cz/maso.html http://www.receptyonline.cz/skopove-a-jehneci-maso-deleni- upotrebeni--789.html http://www.receptyonline.cz/skopove-a-jehneci-maso-deleni- upotrebeni--789.html Obrázky: AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.nejzahradnictvi.cz/oborove- clanky/chovat-ovce-na-vasi-zahrade-proc-ne/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nejzahradnictvi.cz/oborove- clanky/chovat-ovce-na-vasi-zahrade-proc-ne/ AUTOR NEZNÁMÝ. http://www.zoofarma.cz/ovce/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zoofarma.cz/ovce
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.