Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AKCE: FESTIVAL BINEC Projekt financovaný Britskou radou a Člověkem v tísni pod záštitou MŠMT.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AKCE: FESTIVAL BINEC Projekt financovaný Britskou radou a Člověkem v tísni pod záštitou MŠMT."— Transkript prezentace:

1 AKCE: FESTIVAL BINEC Projekt financovaný Britskou radou a Člověkem v tísni pod záštitou MŠMT

2 Základní informace  Kdy?: 16. květen 2014  Kde?: Gymnázium a SOŠE v Kaplici a místní kino  Co?: divadelní představení Skládka zakázána, tvořivé dílničky pro žáky ZŠ, fotosoutěž Vyfoť BINec! a akce Ukliďme svět (odložena kvůli počasí)

3 Divadlo Skládka zakázána  Nacvičili jsme divadlo a odehráli dvě představení: dopolední pro žáky ZŠ v tělocvičně naší školy a od 15 hod. v kaplickém kině pro veřejnost, kde proběhlo i předávání cen vítězů soutěže Vyfoť BINec.  Autor: Mgr. Věra Sládková  Děj: Na smetišti už začíná být těsno, přesto tam den co den auta odvážejí nový odpad. Jednotlivé kusy odpadu se handrkují a pošťuchují o poslední zbytky místa. Hledají příčinu neustálého hromadění odpadu.  Odpad ztvárnili jak žáci, tak i učitelé. Celkem 14 herců. Např. : Lahvička od parfému, Vánoční stromeček, Banánová slupka, Stará baterie

4 Divadlo Skládka zakázána: ukázka Krabice od dárku: (Posměšně)Copak jste vystudovaly vy tři? Podle vzhledu bych řekla, že pamatujete ještě doby, kdy nebyla povinná školní docházka. Plechovka od coca-coly: (Posměšně)Ty taky nejsi žádá mladice. Vždyť jsi recyklovaná! Krabice od dárku: Nebývala jsem vždycky krabice. Dokonce jsem jednou byla i vysokoškolská učebnice. (Igelitka, Plastová láhev, Plechovka od coca-coly hledí s úžasem a otevřenými ústy) Plastová láhev: A proč jsi teda tady? Igelitka: Proč tě znovu nezrecyklovali? Plechovka od coca-coly: (Velmi posměšně) Už to nešlo? Krabice od dárku: Lidi stále více vozí odpad do lesů. Mají přeplněné domy i byty věcmi, které nepotřebují. A kupují si stále nové věci, pro které musí udělat místo. Mě sem odvezli a vůbec je nezajímalo, že jsem byla nóbl krabice od nóbl dárku. Plechovka od coca-coly: Dřív dávali lidi odpad do popelnic. Plastová láhev: My jsem skončily tady jen proto, že nás za jízdy vyhodili z okna. Plechovka od coca-coly: Proč lidi vozí odpad záměrně do lesa? Igelitka: Musíme tomu přijít na kloub. Krabice od dárku: (Se zájmem)Já vím – noviny. Plastová láhev: Tady v lese si je nikde nekoupíš. Spíš se pokusíme vzbudit mobil. Třeba má přístup na internet. Plechovka od coca-coly: Ty už si nepamatuješ, že se koupal v pivě? Krabice od dárku: (S odporem) Fuj. Včera mě sem přivezli s opadaným vánočním stromkem a novinami. Byly docela čerstvé – jen asi dva měsíce staré. Plastová láhev: Musíme je najít.

5 Fotky z představení

6 Soutěž Vyfoť BINec  Probíhala: od 10.03. do 05.04.2014, vyhlášení výherců pak 16.05. v rámci divadelního představení Skládka zakázána  Cílem bylo zachytit odpadky v čisté krajině, ulici či parku – zkrátka tam, kde nemají co dělat.  Fotky jsme vystavili v předsálí kaplického kina, kde o vítězi mohli návštěvníci hlasovat.  Vyhlásili jsme dva vítěze ve dvou kategoriích: „Nejoriginálnější foto“ a „Nejzajímavější odpad“

7 Vyfoť BINec: fotografie z výstavy

8 Některé vítězné fotografie Koráb pouště Džin uletěl

9 Dopoledne pro žáky ZŠ  Žáci čtvrtých tříd zdejších ZŠ byli po zhlédnutí divadla rozděleni do skupinek a vysláni do tříd, kde hráli různé vzdělávací hry na téma ekologie. Pod dozorem učitelů je vedli studenti naší školy.

10 Fotky z dopoledne pro žáky ZŠ

11 Hodnocení a reakce žáků ZŠ

12 Přípravy Zkoušky divadelního představení Skládka zakázána

13 Přípravy Navrhování a tvorba kostýmů (Autor: O. Nový)

14 Přípravy Propagace soutěže Vyfoť BINec

15 B!Nec : V hlavní roli odpad Kaplice – Projekt Active Citizen, organizovaný Britskou radou (tak řečenou Bradou), Člověk v tísni pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, nám otevřel dveře (zvláště pak ty finanční), které jsme neváhali otevřít a vstříc všemu se pustit do dalšího projektu naplánovaného na 16.května. Tentokrát se někteří z nás stali komediantským odpadem se silným dramatickým cítěním a proměnili text na zábavnou divadelní hru Skládka Zakázána od skvělé p. uč. Sládkové na delikátní zážitek pro každou ekologicky smýšlející bytost a snad vtipnou podívanou pro čtvrťáky zdejších základních škol. Všemu však předcházeli dny tvrdé dřiny. Naučit se text není jen tak. A pak tu ještě byly úžasně provedené kostýmy, některé z nich navrhl Ondřej Nový (SEX), políbený múzou, a vytvořila je třída Kvarta, které ze srdce děkujeme. Zvláště banánová slupka (Adélka Fischerová, KVI) svým kompostovým zjevem vždy rozesmála publikum, aniž by pohnula brvou. Podobně okouzlující byla i maska Lucky Sedláčkové jako pomerančové kúry. Pak nadešel den D. Když dorazily čtvrté třídy, jako by se naše škola proměnila ve včelí úl. Děti jsme nahrnuli do tělocvičny, kde viděly představení. Po skončení divadla jsme je rozdělili do skupinek, kde se jich ujali studenti naší školy a hráli s nimi poučné hry, jak jinak než o odpadu. Vojta Smolík (KVI) ještě rozšířil znalosti některých o škodlivost palmového oleje na lidský organismus a domovy orangutanů. Pevně věříme, že si čtvrťáci tento den užili minimálně tolik, jako my. Byla by však škoda nacvičené divadlo jednou odehrát a schovat do šuplíku..Od 15ti hodin v kaplickém kině probíhalo představení ještě jednou, tentokrát pro veřejnost. Konalo se tak za příležitosti předávání výher vítězům soutěže Vyfoť B!Nec. Jednalo se o fotografickou soutěž, jejímž cílem bylo zachytit odpady v našem okolí. Vyhlásili jsme dva vítěze ve dvou kategoriích: „nejoriginálnější fotografie“ a „nejzajímavější odpadek“. Fotky všech zúčastněných pak viseli v předsálí kina od 15. Dubna až po nedávnou minulost. Vítězům gratulujeme a všem zúčastněným moc děkujeme. A co k tomu ještě dodat? Snad jen tisíceré díky všem učitelům, kteří nás podpořili a do akce se s vervou vrhli s námi hlava nehlava: P. uč. Lovčí (staré igelitce), p. uč. Císařové (plastové láhvi), p. uč. Dánové (plechovce od Coca- Coly) a p. uč. Raynochové (láhvi od piva). Zvláštní dík pak patří p. uč. Sládkové (noviny) za její úžasnou hru a pomoc s aktivitami. Seznam však vůbec není kompletní, za B!Ncem stojí ještě pěkná řádka lidí. Proto všichni, kteří přispěli, byť hloupou maličkostí, se můžou s hrdostí poplácat po rameni a říct si: „Nejsem odpad!“ Článek o akci do školního časopisu.

16 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "AKCE: FESTIVAL BINEC Projekt financovaný Britskou radou a Člověkem v tísni pod záštitou MŠMT."

Podobné prezentace


Reklamy Google