Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti."— Transkript prezentace:

1 www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti

2 www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Vítr je zadarmo. Elektrárny pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu, vytvářejí nová pracovní místa … Takto a podobně začíná obvykle propaganda větrných elektráren podpořená často ještě obrázkem kouřící tepelné elektrárny a vedle zobrazené „čisté“ elektrárny větrné. Je to, ale doopravdy tak růžové, resp. zelené jak je nám předkládáno? >> skutečnost je mnohem horší! > skutečnost je mnohem horší! <<<

3 www.stop-vetrnikum.webz.cz Spousta lidí má představu, že se postaví několik větrných elektráren a můžeme zavřít tepelné nebo jaderné elektrárny. Spotřeba elektrické energie v ČR v roce 2006 činila 71 729 GWh. Na následujících snímcích je vidět teoretický počet elektráren, které by bylo nutno postavit, aby se pokryla spotřeba el. energie jen z těchto zdrojů.

4 www.stop-vetrnikum.webz.cz Stačilo by 2,6 jaderných elektráren (JE 4GW) (dokončený Temelín) Jaderná elektrárna Dukovany

5 www.stop-vetrnikum.webz.cz Nebo 27 294 větrných elektráren (VTE 2MW) tj. zhruba 4,5 do každé obce v ČR

6 Nebo 124 064 slunečních elektráren (FV 0,6MW) tj. zhruba 20 do každé obce v ČR

7 Elektřina produkovaná těmito zdroji (VTE, FV), je mnohonásobně dražší než ze zdrojů klasických. A to nemluvíme o dalších nákladech na regulaci sítě a mnohem menší životnosti. Při stavbě těchto „ekologických zdrojů“ je spotřebováno mnohonásobně více materiálu než při stavbě JE Při stavbě těchto „ekologických zdrojů“ je spotřebováno mnohonásobně více materiálu než při stavbě JE. Také cena je několikanásobně vyšší.

8 www.stop-vetrnikum.webz.cz -kvůli VTE nebude odstavena jediná tepelná nebo jaderná elektrárna. Ušetří se jen nepatrné množství uhlí za cenu obrovských nákladů. -VTE neřeší energetický problém, naopak jej zhoršuje (nestálý zdroj – drahé zálohy). - VTE nemohou pracovat v sítí bez uhelných a plynových elektráren, takže úvahy o tom, že jednou nám paliva dojdou, jsou v tomto případě zcela zcestné. -rozšíření VTE přinese zdražení elektřiny. - problémy s infrazvukem nejsou zdaleka tak dobře zdokumentovány, jak je občanům předkládáno. - stín rotující vrtule a zejména hluk vydávaný VTE je velice obtěžující i při dodržení norem. - VTE hrubě narušují krajinný ráz, způsobují pokles cen pozemků a odliv turistického ruchu. --

9 www.stop-vetrnikum.webz.cz Více informací na: www.stop-vetrnikum.webz.cz

10 www.stop-vetrnikum.webz.cz Data použitá k výpočtu : Temelín: 2GW, cena cca 100 mld. FVE Bušanovice 600kW, cena 85 mil. VTE 2MW, cena 70 mil.


Stáhnout ppt "Www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google