Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 15 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – mocniny a odmocniny Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, formát buňky, formát čísla Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s výpočty mocnin a odmocnin v aplikaci MS Excel.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s různými způsoby výpočtů mocnin a odmocnin v aplikaci MS Excel. Prezentace obsahuje také řešený příklad. Datum vytvoření: 10. června 2013

4 MS Excel – mocniny a odmocniny

5 Úvod Jedno z nejběžnějších využití tabulkového procesoru Microsoft Excel jsou matematické výpočty. MS Excel k tomuto účelu disponuje celou desítkami nejrůznějších matematických funkcí, z nichž některé si postupně představíme. Jako zcela první jsme si již v jedné z předcházejících prezentací představili funkci „automatický součet“. V této prezentaci se zatím také nebudeme pouštět do ničeho příliš složitého, a podíváme se na to, jak se v Excelu počítají mocniny a odmocniny.

6 Umocňování Mocniny lze v Excelu zadávat dvěma způsoby. První z nich je pomocí symbolu „^“. Výraz 2 2 +3 2 bychom tak v Excelu zapsali jako =2^2+3^2. U tohoto způsobu zápisu je však potřeba mít na paměti, že v souladu s běžnými matematickými zvyklostmi má umocňování přednost před sčítáním, odečítáním či násobením a dělením, a proto se někdy neobejdeme bez závorek. Například výraz 2 5+2 musíme v Excelu zapsat jako =2^(5+2), protože bez závorek by nám umocnil jen 2 5 a teprve pak by k výsledku připočetl 2.

7 Umocňování Druhou možností je zadání mocniny pomocí funkce „power“. Tuto funkci je možné zadat přes tlačítko vložit funkci f x (blíže o tomto způsobu zadávání viz lekce o funkcích), ovšem většinou je rychlejší zápis přímo z klávesnice. Při ručním zápisu musíme do závorky za název funkce uvést dva argumenty oddělené středníkem: „číslo“, což je základ mocniny, a „mocnina“, což je exponent, na který má být základ umocněn. Např. výraz 2 2 + 3 2 tedy zapíšeme =power(2;2)+power(3;2). Tento zápis vypadá oproti předchozímu složitější, ale mnoha lidem vyhovuje více, protože odpadá nutnost přepínání na anglickou klávesnici kvůli znaku „^“.

8 Odmocniny Pokud potřebujeme vypočítat druhou odmocninu, můžeme využít funkce „odmocnina“, která má jediný argument, a to číslo, jehož odmocninu chceme zjistit. Výrazbychom tedy zapsali jako =odmocnina(9). Excel bohužel nedisponuje žádnou funkcí pro vyšší řády odmocnin, takže je nutné si pomoci matematickými znalostmi. Víme, že: Z toho plyne, že např.bychom zapsali buď =27^(1/3), anebo =power(27;1/3). Tento způsob by samozřejmě šel použít i pro odmocninu druhou.

9 Příklad Máme silovou soustavu tvořenou silami F 1 = 400 N a F 2 = 300 N, které navzájem svírají úhel α=90° (viz obrázek). Vypočítejte velikost výsledné síly F. Pro výpočet využijeme Pythagorovu větu: Následně sestavíme tabulku podobnou tabulce vpravo a doplníme vzorec pro výpočet.

10 Příklad – řešení Příklad úplného řešení úlohy z předchozího snímku naleznete v následujícím odkazu:

11 Použité zdroje: - MIČKAL, Karel. Technická mechanika I: pro střední odborná učiliště a střední odborné školy. Praha: Informatorium, 2008. ISBN 978-80-7333-063-7. - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-06-10]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google