Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Rosice, okres Chrudim

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Rosice, okres Chrudim"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Rosice, okres Chrudim
Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: Každý je jedinečný Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název vzdělávacího materiálu: Středočeský kraj Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): 10, (III/2, sada C) Autor materiálu: Marek Odstrčil Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a příroda, Zeměpis, Zeměpis, 6. ročník Klíčová slova: Česká republika, kraje ČR, Středočeský kraj Anotace: Žáci získají základní informace o Středočeském kraji a seznámí se s jeho nejznámějšími pamětihodnostmi. Materiál lze využít během výkladu učitelem na interaktivní tabuli nebo s ním pracují žáci samostatně na PC. K pohybu v prezentaci slouží tlačítka Materiál byl vytvořen (datum, období): Ověření ve výuce: Datum: Třída: 6. Ověřil/a: Marek Odstrčil Prohlášení Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál byl ověřen ve výuce a proveden o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/200 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno.

2 Středočeský kraj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

3 Základní údaje Svou rozlohou i počtem obyvatel patří Středočeský kraj mezi největší kraje ČR. Na jeho území se nachází mnoho historických a přírodních památek a zajímavostí – např. hrad Karlštejn, město Kutná Hora či CHKO Český kras. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

4 Přírodní podmínky Povrch kraje je převážně rovinný až vrchovinný, na severovýchodě se rozkládá rovinatá Česká tabule, jejíž součástí je i úrodná Polabská nížina. Na jihovýchodě se nachází Středočeská pahorkatina, na jihozápadě pak Brdská vrchovina s nejvyšším bodem kraje – vrcholem Tok (865 m n. m.). U Mělníka se nachází soutok Labe a Vltavy, další významné řeky kraje jsou Sázava, Berounka a Jizera. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

5 Obyvatelstvo Krajským městem je Praha.
Počet obyvatel kraje je asi 1,2 milionu. Nachází se zde velký počet malých obcí s počtem obyvatel do 2 000, velká města chybí. Díky blízkosti Prahy s velkým počtem pracovních příležitostí je v kraji nízká míra nezaměstnanosti. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

6 Hospodářství V kraji je rozvinutá zemědělská i průmyslová výroba.
Polabská nížina je jednou z nejúrodnějších oblastí ČR, pěstuje se zde hlavně pšenice, zelenina, květiny ovoce a víno. V Českém krasu se těží vápenec. V Mladé Boleslavi probíhá výroba automobilů Škoda, v Kolíně pak sídlí automobilka TPCA s výrobou vozů Toyota, Peugeot a Citroën. V Kralupech nad Vltavou se nachází největší ropná rafinerie u nás. V Kutné hoře se nachází podnik na zpracování tabáku (Philip Morris). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

7 Zajímavosti Historické jádro Kutné Hory a jeho dvě památky – gotický chrám sv. Barbory a kostel Nanebevzetí Panny Marie – jsou zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Známé jsou hrady Karlštejn, Křivoklát, Český Šternberk a Kokořín. Nejznámějšími zámky jsou Konopiště a Lány. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

8 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Středočeského kraje
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

9 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Chrám sv. Bartoloměje v Kolíně Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře Kostel sv. Jakuba v Příbrami [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

10 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hrad Kokořín Hrad Křivoklát Hrad Karlštejn [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

11 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hrad Kost Hrad Pernštejn Hrad Karlštejn [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

12 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hrad Křivoklát Hrad Košumberk Hrad Švihov [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

13 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hrad Bezděz Hrad Loket Hrad Český Šternberk [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

14 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Lány Zámek Konopiště Zámek Litomyšl [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

15 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Zámek Buchlovice Zámek Hluboká nad Vltavou Zámek Lány [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

16 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Památník Lidice Park v Průhonicích Náměstí Starosty Pavla v Kladně [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

17 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Památník bitvy u Lipan Památník bitvy na Bílé hoře Památník bitvy u Slavkova [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

18 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Soutok Labe a Vltavy v Praze Soutok Vltavy a Sázavy u Davle Soutok Labe a Vltavy v Mělníce [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

19 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Hora Tok Hora Velký Blaník Hora Plechý [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

20 [cit. 2012-02-01]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www:
Vodní nádrž Slapy Vodní nádrž Štěchovice Vodní nádrž Orlík [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

21 Konec prezentace! Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

22 Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické:
Borecký D., Chalupa P., Novák S. ZEMĚPIS pro 8. ročník, 2. díl, Česká republika. 1. vyd. Brno : NOVÁ ŠKOLA, ISBN s. 42 – 44. Zdroje elektronické: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < < < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

23 Použité zdroje Zdroje elektronické:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < < < < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.

24 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil.


Stáhnout ppt "Základní škola Rosice, okres Chrudim"

Podobné prezentace


Reklamy Google