Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme"— Transkript prezentace:

1 Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme
Tento projekt č. CZ.1.07/1.1.07/ spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 Nový Jičín

3 Znak města: Ruka vystupující z oblaku, která drží polovinu
zavinuté střely, v červeném poli - znak pánů z Kravař.

4 Název města: O názvu města existuje několik pověstí.
Podle jedné z pověstí bylo město pojmenováno podle udatné dcery majitele starojického hradu Jitky, která se kvůli záchraně malého chlapce pustila do boje s medvědem. Před rozzuřeným zraněným zvířetem ji zachránil pastýř, její budoucí manžel. Na místě, kde byla zachráněna, nechala Jitka postavit kapličku. Vedle ní pak její manžel postavi lovecký zámek, věnovaný Jitce, tedy Jitčin, později Jičín. Podle vědecké teorie je jméno města odvozováno od slovanského slova dik, divoký kanec, který se na tomto území vyskytoval v hojném počtu. Odtud zprvu Dičín, později Jičín.

5 Poloha města severovýchod České republiky východní Morava
Podbeskydská pahorkatina

6 Povrch okolí Puntík * kopcovitý Starojický kopec * lesy, louky, pole
Svinec

7 Vodní nádrže Lamberk rybníky Čerťák

8 Vodní toky řeka Jičínka *přítoky Rakovec Grasmanka Zrzávka
*patří k povodí Odry

9 Historie města * Vznik 1313 Páni z Kravař Žerotínové jezuitský řád
asi 13. století *První písemná zmínka 1313 *Nejvýznamnější majitelé Páni z Kravař Žerotínové jezuitský řád * Svobodné město Od roku 1775 (za vlády Marie Terezie)

10 Nejstarší písemná zpráva o městě pochází z r. 1313,
kdy král Jan Lucemburský vydal ve prospěch města listinu, která uděluje městu právo vybírat clo a mýto. Zakládací listina města se nedochovala. Předchůdcem města byla osada pod hradem Starý Jičín, který byl pravděpodobně zbudován knížetem Břetislavem jako součást systému hradů na obranu severních hranic země. Výhodná poloha města na křižovatce důležitých obchodních cest měla příznivý vliv na jeho rozvoj.

11 Počátkem 14. století získal město Nový Jičín i se starojickým panstvím
představitel významného šlechtického rodu Vok z Kravař. Z období pánů z Kravař pochází : * původní gotická podoba nynějšího Žerotínského zámku * městské opevnění * základ městského znaku.

12 Důležitým obdobím pro rozvoj města je více než padesátileté působení dalšího význačného rodu, rodu Žerotínů, v 1. polovině 16. století. * Ti v letech přebudovali gotickou tvrz z Kravař na pohodlné renesanční sídlo, nynější Žerotínský zámek. * Darovali městu dům na náměstí, který se stal důstojným sídlem městské radnice. * Když při požáru r lehly popelem dřevěné domy na náměstí, začalo se jejich zásluhou s výstavbou kamenného podloubí a měšťanských domů na náměstí.

13 Další zajímavosti z historie města
1558 Vlivem řemesel a obchodu bohatla městská pokladna a město bylo natolik ekonomicky silné, že od Žerotínů odkoupilo jejich panství Nový Jičín. Vykoupilo se z poddanství a konečně bylo svobodné. Třicetiletá válka V Novém Jičíně byl pobit oddíl Španělů. Na místě jejich hrobů byla později postavena tzv. Španělská kaple. Při bitvě město opět vyhořelo. Nový Jičín postihla morová rána. 1.Pol 19.stol. Byla založena doutníková a tabáková továrna. 1879 Josef Rotter začal vyrábět kočárové svítilny, a položil tak základy dnešnímu Autopalu. V období před 1. svět. válkou tvořilo 2/3 obyvatel města německé obyvatelstvo. Od října 1938 do května 1945 bylo město součástí Německa .

14 Významné historické památky
Náměstí s loubím po všech stranách * Stará pošta * radnice * morový sloup Bašta (zbytek městských hradeb) Žerotínský zámek Chrám Nanebevzetí panny Marie Španělská kaple Kostel Nejsvětější trojice Beskydské divadlo Hotel Praha

15 *Náměstí *Morový sloup *Stará pošta *Radnice

16 *Žerotínský zámek *Chrám Nanebevzetí Panny Marie *Španělská kaple

17 *Bašta *Beskydské divadlo *Hotel Praha

18 Tradiční průmyslové podniky
* Tonak * Autopal/Visteon

19 Kam za přírodou Smetanovy sady Janáčkovy sady

20 Skalky Skalky

21 Kam za sportem zimní stadion fotbalový stadion bazén

22 Kam za zábavou kino Květen Středisko volného času FOKUS koupaliště

23 Kam za poznáním Muzeum Novojičínska městská knihovna

24 Cestování 2 vlaková nádraží autobusové nádraží

25 Kus historie, která brzy zmizí v nenávratnu
Tabačka Huckelovy vily

26 městskou památkovou rezervací
Roku 1967 byl Nový Jičín prohlášen městskou památkovou rezervací Město bylo vyhlášeno Městem roku 2000

27 Zpracovala: Mgr. Jitka Žáková
pro výuku vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět ve 3. ročníku Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, p. o. leden 2010 Fotografie: © Jitka Žáková


Stáhnout ppt "Poznáním k udržitelnému rozvoji regionu Místo, kde žijeme"

Podobné prezentace


Reklamy Google