Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SALZBURSKO (SALZBURGERLAD)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SALZBURSKO (SALZBURGERLAD)"— Transkript prezentace:

1 SALZBURSKO (SALZBURGERLAD)
STOKLÁSKOVÁ LENKA

2 SALZBURSKO

3 OBSAH Salzburg Wolfgangasee St. Gilgen Hallein Hohenwerfen
Bischofshofen Lichtensteinklamm Hochalpenstrasse Kaprun Krimml Zell am see

4 SALZBURG Pro zachovalost mnoha historických památek je město nazýváno Římem severu. Proslulo i tím, že je rodištěm W. A. Mozarta, na jehož počest je tu každoročně pořádán hudební festival. Mozartův rodný dům ve staré části města se těší značnému zájmu turistů. Centrem města je Rezidenční náměstí (Residenplatz) obklopené historickými budovami. Na věži tu každý den vyhrává zvonkohra s 35 zvony Mozartovu melodii. Západní stranu náměstí zaujímá velký komplex kláštera sv. Petra. Další z klášterů - Nonnberg - je nejstarším ženským klášterem Evropy. Nad městem na kopci se tyčí pevnost Hohensalzburg, jedna z nejzachovalejších středověkých staveb. Pro svou jedinečnost je historické jádro Salcburku zapsáno na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

5 WOLFGANGSEE Jedno z překrásných jezer solné komory. V létě je u něho krásně, voda je velmi teplá díky jeho mělké hloubce nebo při plavání jsou z jezerní hladiny vidět vrcholky místních hor. Kolem jezera jsou tři větší města St. Gilgen, Strobl a St.Wolfgang. Ubytování je u jezera je velmi jednoduché. Celé pobřeží je hustě obydleno, a na mnoha místech se nachází penziony,hotýlky,nebo kempy.Stačí si jen vybrat.

6 ST. GILGEN Lázeňské místo na severním cípu jezera Wolfgangsee upoutá každého svou nádhernou polohou.   Přes jezero odtud vidíme přímo do srdce Solné komory (Salzkammergut). V domě okresního soudu se roku 1720 narodila Mozartova matka a jeho sestra Nannerl zde dlouho bydlela. Zajímavé jsou malby na fasádě hotelu Post.   Ale toto malé městečko proslulo i něčím jiným.A to natáčením seriálu Stockinger. Na místní radnici měl sídlo známí zmatkař strážmistr Konrád.  

7 HALLEIN Kousek na jih od  Salzburku ležící město Salin bylo jedním z nejvzácnějších panství salcburských arcibiskupů. Od 13. stol. zde duchovní hodnostáři - tak jako před nimi Keltové - vyráběli v Salinách sůl. Solné doly jsou v provozu dodnes, a můžeme si je dokonce prohlédnout. Svezeme se přitom po skluzavkách horníků, projedeme se na loďce po osvětleném slaném jezeře a na rachotících vozících důlní dráhy. Doklady o keltské kultuře si můžeme prohlédnout v Halleinském keltském muzeu.  

8 HOHENWERFEN Asi 40 km jižně od Salzburgu je na 155 metrové skále ve strategické pozici údolí Salzachu postaven hrad Hohenwerfen. Hrad se majestátně rozprostírá mezi mohutnými pohořími Tennengau a Hagen. Kraj Salzburg jej dostal do správy v roce 1938 a byl používán jako školicí středisko ministerstva zemědělství do r Byl rozšiřován a renovován několikrát během staletí. Hohenwerfen sloužil po mnoho staletí jako vězení. Vládci, jako arcibiskup Adalbert III, hrabě Albert von Friesach, štýrský guvernér Siegmund a arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau, zde byli v zajetí. Dnes je hrad užíván jako "dobrodružný hrad" na kterém se pořádají různé události jako koncerty, divadelní představení a folklorní večery a také hradní slavnosti. Historické sokolnické centrum je speciální atrakcí, která denně představuje různé druhy dravých ptáků. Je zde také sbírka zbraní a pořádají se i šermířské a rytířské zápasy.

9 BISCHOFSHOFEN Obec na východním úpatí hory Hochkönig byla kdysi misijní stanicí sv. Ruperta, a patří proto k nejstarším sídlištím v Salcbursku.  Dnes je toto středisko známé především díky skokanskému turné čtyř můstků, které se koná vždy v lednu. A to na dvou skokanských můstcích v Německu a následně na dvou v Rakousku v Innsbrucku a právě v Bischofshofenu. To se toto poklidné městečko mění v rušné středisko.

10 LICHTENSTEINKLAMM Soutěska Liechtensteinklamm - voda potoka se tu prodírá průrvou ve skalách, které se vlevo i vpravo tyčí do stometrové výšky. Celá cesta soutěskou vede po dřevěných vysutých můstcích nad zpěněnou vodou, chvílemi také tunýlky vytesanými ve skále, na konci soutěsky je asi 40 m vysoký vodopád. Celá podívaná stojí za to.

11 GROSSGLOCKNER - HOCHALPENSTRASSE
Nejvyšší rakouská horská silnice a jeden z nejkrásnějších horských průsmyků v Evropě vedou přímo do srdce Vysokých Taur. Z vrcholků Edelweissspitze a Franz-Josephs-Höhe je nezapomenutelný výhled na ledovec a okolní hory.

12 KAPRUN Horská vesnička na začátku stejnojmenného údolí, která leží jen pár kilometrů jižně od Zell am See, vděčí za svou proslulost vodní elektrárně a lyžařům. Pro lyžaře zde postavili lanovku o třech částech, jež vedou do výšky m pod horu Kitzsteinhorn (3.203 m). Odtamtud je nejlepší pohled na masiv Glockneru, na Wiesbachhorn, na Gross Venediger a na velká přehradní jezera místní elektrárny, která je považována za nejsmělejší a nejzdařilejší podobnou stavbu v Rakousku.

13 KRIMMELSKÉ ÚDOLÍ Krimmelské údolí - Jedno z nejkrásnějších vysoko položených údolí národního parku Vysokých Taur s celkovou délkou 19 km. Představuje zhruba 6- hodinovou procházku od vodopádů po jižní konec údolí. Zdrojem Krimmelské řeky je stejnojmenný ledovec. Řeka teče přes první úroveň alpských luk ve výšce 1470 m a pak padá jako vodopád do údolí pod ním.

14 KRIMMELSKÉ VODOPÁDY Krimmelské vodopády - Největší ve střední Evropě, mají od roku 1967 Diplom přírodní evropské památky. Byly po dlouhé časy populární destinací vědců i turistů. Přepadávají přes tři stupně kaskád (140m , 100 m a 140 m ) do hloubi 380 metrů. Stezka podél nich nabízí skvělé vyhlídky na vodopády a pokračuje dolů do údolí, které patří k nejkrásnějším oblastem národního parku. Je to ráj pro turisty i lezce.

15 ZELL AM SEE V evropském sportovním regionu Zell am See - Kaprun je mnoho možností k aktivně strávené dovolené. Jsou zde hlavní lákadla jakým je například Zellerské jezero nabízející mnoho dobrodružných aktivit, hory, které slibují mocné zážitky, vyhlášené kulinářství a v Rakousku pravděpodobně nejvíce zaplněný kalendář kulturních a sportovních událostí. Je zde možné si užít relaxující atmosféry na různých festivalech pořádaných v Zell am See a Kaprunu nebo jen prolenošit čas. S nepřeberným množstvím sportovních aktivit a nesčíslná místa pro vycházky čekají jen na vás!

16 ZDROJE INFORMACÍ INTERNETOVÉ STRÁNKY:


Stáhnout ppt "SALZBURSKO (SALZBURGERLAD)"

Podobné prezentace


Reklamy Google