Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Planety typu Jupitera (plynné planety– plynní obři)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Planety typu Jupitera (plynné planety– plynní obři)"— Transkript prezentace:

1 Planety typu Jupitera (plynné planety– plynní obři)
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Co mají planety plynné společného?
rozměry mnohem větší (desetitisíce kilometrů) všechny mají prstence složené z malých satelitů, prachu a meteoroidů velmi rychlá rotace => planety jsou proto zploštělé rozsáhlé a husté atmosféry nemají pevný povrch hlavním stavebním prvkem je VODÍK (tj. nejlehčí prvek) viditelný „povrch“ má velmi nízké teploty vnitřní zdroje energie větší než u Terestrických planet početné soustavy měsíců obíhají kolem Slunce ve větších vzdálenostech hustota se pohybuje kolem hustoty VODY 1000 kg/m3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Které planety jsou plynné?
NEPTUN URAN SATURN JUPITER Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 JUPITER na pozemské obloze září jako čtvrté nejjasnější těleso
rychlá rotace kolem osy (cca 10 h) výrazné zploštění planety doba oběhu kolem Slunce je roků 315 dní „povrchová“ teplota -150 °C (měřeno v oblačnosti a na vrcholcích mraků, o cca 60 km teplota zhruba jako na Zemi, níže je teplota varu vody) obíhá ve vzdálenosti – km od Slunce největší těleso sluneční soustavy OBROVSKÉ MAGNETICKÉ a GRAVITAČNÍ POLE nejvíce satelitů (63) průměr km (11x větší než Země) nejhmotnější planeta sl. soustavy (318x těžší než Země) planeta je plynno – kapalná chemické složení podobné Slunci Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 ZÁHADNÝ JUPITER uvolňuje 2x více energie, než kolik jí dostane od Slunce (smršťování planety – cca 1 mm/rok) vlastním „povrchem“ je oceán kapalného vodíku (stlačený molekulární vodík a helium) v atmosféře pozorovány blesky v bouřích Polární záře v okolí magnetických pólů tisíckrát jasnější než pozemské ve výškách až 2300 km nad oblačnou vrstvou způsobeny silným magnetickým polem (elektricky vodivé nitro) reakce na nabité částice z vulkánů měsíce Ió Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 ATMOSFÉRA JUPITERA vodík, helium, příměs čpavku a methanu Rozdělena na
jasné oblasti – ZÓNY (pásma) nejvyšší vrstvy atmosféry světlá oblačnost z krystalů čpavku vznášejících se v plynném vodíku (prokázány i příměsi methanu, dalších uhlovodíků a stopové množství vody) pozorujeme v oblastech vzestupného proudění (stoupající plyn ohřátý vnitřním teplem planety se adiabaticky ochlazuje) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 ATMOSFÉRA JUPITERA 2. temné oblasti – PÁSY
výrazné pásové struktury ve směru rovnoběžek vznik vydouváním rovníkových vrstev v důsledku rychlé rotace (nejrychleji rotuje atmosféra v okolí rovníku, nejpomaleji atmosféra ve středních výškách) nejvýraznější severně a jižně od rovníku místa sestupných proudů (chladné plyny klesají do nitra planety) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 GRS (the Great Red Spot)
obrovský vír (tornádo) v atmosféře pozorování již od poloviny stol. rychlost až 500 km/h nejchladnější místo na Jupiteru oblačnost krouží až v deseti kruzích délka cca km záhadné zmenšování (před sto lety ovál x km,v pol století kruhová) Bílé ovály, životnost několik let,výskyt mezi dvěma soused.rot.proudy s různými rychlostmi charakter stejný,jako GRS,vír (anticyklona) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Jupiter v dalekohledu velmi jasný objekt
výrazné zploštění planety (pozorovatelné již v menším dalekohledu) přímo pozorujeme atmosféru (charakteristické pruhy a světlé oblasti, GRS) 4 největší tzv. Galileovy měsíce (viditelné i v menším dalekohledu) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 GALILEOVSKÉ MĚSÍCE - trocha historie
7. ledna 1610 poprvé pozorovány Callisto Europa Io nazvány „Hvězdy Medicejské“ 11. ledna 1610 objeven největší měsíc sluneční soustavy GANYMEDES , byl pozorovatelný i pouhým okem. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 GALILEOVSKÉ MĚSÍCE - fakta
jméno měsíce Střední vzdálenost od Jupitera průměr Callisto km 4806 km Europa km 3130 km Ganymedes km 5268 km km 3660 x 3637 x 3631 km všechny 4 Galileovy měsíce je možné snadno pozorovat jako jasné hvězdičky v úrovni rovníku, v okolí Jupitera Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 Callisto nejvzdálenější z Galileových měsíců
druhý největší měsíc Jupitera velmi starý ( cca 4 miliardy let) třetí největší ve slun.soustavě (o trochu menší než Merkur) nejmenší hustota (1860 kg/m3) nejtmavší povrch rovnoměrně pokryt krátery cca stejných rozměrů (30 km) kůra tvořena ledem promíseného s horninou v hloubce kolem 100 km předpoklad cca 10 km vrstvy vody velmi řídká atmosféra CO2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 Europa nejmenší ze známé čtveřice
průměr o trochu menší než náš Měsíc (17. místo v mohutnosti pevných těles naší sl. soustavy) povrch je rovný, výrazně méně meteor.kráterů (zality vodou)tvořen vodním ledem a ledovými krami (cca 30km velké) brázdy – trhliny v ledové kůře, po celém povrchu (délka tisíce km, šířka 50 – 200 km, hloubka jen desítky metrů), občas jimi vytéká voda, zbarvená kalem z nitra povrch má rozlohu asi jako Afrika nahnědlé a našedlé oblasti jsou pokryty malými pahorky pod ledovou kůrou oceán Hloubka ledové vrstvy 3 – 20 km. Hloubka oceánů 100 km x více vody než ve všech oceánech a řekách na Zemi ! Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 Ganymedes největší měsíc sluneční soustavy (větší než Merkur a Pluto, průměrem se podobá Marsu) geologicky poměrně složitý povrch (směs hornin a ledu) tři zákl. typy útvarů ROZSÁHLÉ TEMNÉ plochy (starší) a SVĚTLÉ plochy (mladší, protínající rovnoběžné brázdy), meteorické krátery pod kůrou (cca 70 km) cca km hluboký slaný oceán (důkazem druhy slanýh minerálů v ledové tříšti na povrchu) kovové jádro o průměru km (přítomnost magnetického pole) podpovrchová voda zůstává kapalná díky teplu z přirozené radioaktivitě v nitru Velmi řídká atmosféra tvořená molekulárním kyslíkem a ozonem (uvolňuje se z ledu). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 Ió rozměrem a hustotou (3 570 kg/m3) se přibližuje našemu Měsíci
100 m přílivová vlna taktéž výsledkem slap.působením Jupitera Silnou vulkanickou činností povrch přetvářen 1 mm/rok povrch vulkan. činnost je vyvolávána silným slapovým působením Jupitera barevný povrch (zelená – sloučeniny síry,bílé oblasti – pevný oxid siřičitý, černá – usazeniny vulkanického prachu, červená a žlutá – sirné plyny a hořčík) erupce explozivní, látka vyvrhovaná rychlostí až 1 km/s do výšek od 100 do 300 km, ale i 600 km teplota některých vulkanických oblastí dosahuje až °C Řídká atmosféra tvořená kyslíkem a oxidem siřičitým Na své oběžné dráze je Io předcházen oblakem neutrálních sodíkových atomů rozměrem a hustotou (3 570 kg/m3) se přibližuje našemu Měsíci jedno z nejzajímavějších těles naší sluneční soustavy tuhé železné jádro oběh nejblíže kolem Jupitera, po téměř kruhové dráze silné slapové působení Jupitera (kůra Ió je téměř stálý ovál, také díky rotaci, až 16 km vysoká pohoří) vulkanicky nejaktivnější známé vesmírné těleso neustálý spad jemného prachu na celý povrch (1 cm/rok) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 Porovnání velikosti Galileovských měsíců
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Další PLYNNOU PLANETOU – OBREM naší sluneční soustavy je……..
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 SATURN druhá největší planeta sluneční soustavy svými fyzikálními vlastnostmi podobný Jupiteru taktéž zploštěn vlivem rychlé rotace nejmenší průměrná hustota kg/m3 (otázka k zamyšlení : Víš, co by se stalo, kdybychom SATURN vhodili do obrovské nádoby s vodou nebo moře?) průměr km teploty viditelné části planety od -127 °C do -180 °C prům. vzdálenost od Slunce km planeta je 95x těžší než Země kolem své osy se otočí za h 39 min kolem Slunce oběhne za 29,4 roku magnetické pole menší než u Jupitera, ale i přesto polární záře (sahají až do výšky km nad oblačnou vrstvu) (na rozdíl od Jupitera ale vznikají stejně, jako na Zemi – proudem elektr.nabitých od Slunce) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 Saturnovy zajímavosti
jádrem Saturna je skalnatý útvar velikosti Země produkuje 2x více energie než dostane od Slunce (dostává ¼ slunečního záření, v porovnání s Jupiterem) Energie má mnohem větší vliv na silné atmosférické proudění (proto silnější než u Jupitera). Energie se uvolňuje nejspíš tím, jak klesá helium ke středu planety. velký počet měsíců (více než 50) Měnící se podoba Saturnu vzhled Saturnových prstenců – natočení planety vůči Zemi se mění (viz tabulka) Způsobeno značně skloněnou rotační osou Polohou prstenců v rovině rovníku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

25 ATMOSFÉRA SATURNU žlutavé zabarvení pásová struktura s temnějšími polární oblastmi atmosféra v rovníkové oblasti se pohybuje rychleji než oblasti okolní proudění v oblasti rovníku je až 3x rychlejší než na Jupiteru, dosahuje 480 m/s , v jiných oblastech od 0 do 160 m/s (příčinou větší sklon rotační osy) ( horní atmosféra Země 110m/s) pohyb atmosféry jako celku sahá nejméně km pod horní pozorovanou úroveň útvary - vzdušné víry - bílé ovály v atmosféře, rozměry – km a obvodové rychlosti 100 m/s neprůhlednou vrstvu obklopuje řídký zákal do výšky min km spodní část zákalu tvořena 100 km vrstvou krystalků čpavku spektroskopicky zjištěn molekulární vodík (89 %), čpavek a methan, různé uhlovodíky a helium (11 %) (potvrzeno sondami) pod neprůhl.vrstvou další vrstvy atmosféry (kapalný molekulární vodík s heliem – 87 % objemu planety, kapal.oblast metalického vodíku s heliem, vrstva silně stlačeného ledu) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

27 SATURNOVY PRSTENCE poprvé pozoroval Galileo (neúspěch)
Christian Huyghens správně usoudil, že se jedná o plochý prstenec soustava prstenců, tři hlavní dobře viditelné v dalekohledech (dva jasné A+B a poloprůhledný C ) hlavní – výrazné označované písmeny A – G (nejdou po sobě – DCBAF – od tělesa planety, jsou v pořadí, jak byly objeveny) prstence se dále dělí na jemnější prstýnky, těch jsou tisíce (g/cm3) v rovině rovníku každý obíhá kolem Saturnu jinou rychlostí v prstenci F tzv. pastýřské měsíce (svou gravitací udržují částice prstence na stabilní dráze) od 7000km nad viditelným povrchem do vzdálenosti až kolem km ( = Měsíc - Země) šířka několik desítek tisíc km, ty jemnější max. 1km tloušťka pouze desítky – cca 200 metrů složeny z drobných částic prachu a ledu obaleného horninami, balvanů, ledovou tříští velikost částic od milimetrů (zrnko cukru) až do desítky metru (dům) vzájemné rychlosti částic v prstencích se neliší o víc než 1mm/s Mezi prstenci A – B je výrazná mezera, Cassiniho dělení, malá mezera v prstenci A,tzv. Enckeho dělení Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

29 Saturnův měsíc TITAN druhý největší měsíc ve sluneční soustavě
průměr km, tj. více než Merkur (4 880 km) velmi hustá atmosféra (dusík, methan – oblačnost a srážky a lehké uhlovodíky) tlak na povrchu je o 60 % větší než na Zemi (dno bazénu) atmosféra naoranžovělá pevný povrch (přistání sondy Huygens ) teploty kolem -180 °C Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

30 URAN objeven Williamem Herschelem března 1781 (vlastní výroba dalekohledu) (hudba+sestra) dříve považována za hvězdu na hranici viditelnosti okem v dalekohledu jako zelenomodrý kotouček rozsáhlý systém 27 měsíců (od 26 km do km) průměr km (4x Země) hustota kg/m3 cca 14,6x větší hmotnost než Země vnitřní stavba zřejmě blízká Saturnu (kamenné jádro,obalené tekutou vrstvou voda, čpavek, methan, tato vrstva je 80 % hmotnosti planety a je zdrojem magnet.pole) vzdálenost od Slunce km kolem své osy se otočí za 17,2 h kolem Slunce oběhne za cca 84 let velmi neobvyklý sklon rotační osy – téměř v rovině oběhu (póly 21 let den/noc) teplota v atmosféře je od -213 °C do -216 °C rozdílná rotace atmosféry (hlubší oblasti pomaleji, blíže rovníku rychleji),nepravidelný tvar planety Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

31 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

32 Atmosféra Uranu Složení podobné všem planetám tohoto typu
vodík (cca 83 %) helium (cca 15 %) methan (2,3 %) stopové množství vody stopové množství čpavku aerosoly obsahující methan, čpavek a vodu) Nevýrazná pásová struktura atmosféry. Rychlosti atmosférického proudění od 150 km/h do 600 km/h. V horních vrstvách oblačnost – drobné krystalky vodního ledu a čpavku. Methan v nejvyšších vrstvách pohlcuje červenou složku světla (toto vysvětluje zelenavé zbarvení planety). Pod atmosférou nejspíše tekuté prostředí (uhlík,dusík, kyslík,vodík + tekutá voda v plášti). Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

33 Prstence Uranu soustava 11 prstenců prstence nemají kruhový tvar
zjištěny při zákrytu hvězdy v roce 1977 (střídavá jasnost) ( 9 ) další zjištěny až sondou Voyager2 (2) velmi úzké ostře ohraničené tvořeny velmi tmavým materiálem (uhlíkaté chondrity) šířka od 2 do 10 km , výjimka prstenec ε , šířka 100 km průměrná velikost částic od 1 m (nejsou prachové částice) soustava 11 prstenců prstence nemají kruhový tvar jemný prach mezi jednotlivými prstenci Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

34 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

35 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

36 NEPTUN Velice zajímavá historie objevu
musí být způsobeno gravitačním působením jiného tělesa 1841 – 1845 student Cambridge University Adams (1845 výsledky do Greenwiche) Na základě Adamsových výsledků od roku 1845 průzkum dalšími vědci ( LeVerrier, Gale) Ve Francii nebyl vhodný dalekohled, LeVerrier píše žádost do Berlína, večer na základě doručené žádosti nachází Gale s asistentem d´Arrestem NEPTUN Velice zajímavá historie objevu náhodně pozorován již Galileiem (1612 – 1613) – 1613 jako hvězda u Jupitera roku 1821 vydána tabulky k výpočtu poloh nově objeveného Uranu skutečné polohy se stále více liší od vypočtených 1840 odchylky tak veliké, univerzita Göttingen vypisuje odměnu za vyřešení záhady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

37 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

38 NEPTUN – základní fakta
poslední obří planeta průměrně vzdálená od Slunce km velmi podobný Uranu, ale větší teplota průměr km (3,9 Země) hmotnost 17,2 x větší než Země hustota 1640 kg/m3 kolem Slunce oběhne za roků a 264 dní kolem své osy se otočí za hodin a 5 minut skupina 13 měsíců (pojmenovaných 8) soustava 6 tenkých, slabě znatelných prstenců, ze Země pozorované jako neúplné oblouky (prachové částice a malá tělíska) nejsilnější větry – nejrychleji vanoucí ve sluneční soustavě (až km/h) teplota na úrovni oblačnosti od cca -215 °C do cca -221 °C jádro kamenné, led, tekutý čpavek a methan, „povrch“ směs vodíku, helia, vody a methanu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

39 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

40 Zajímavá atmosféra Neptuna
pásovitá struktura (oblačnost) charakteristické zelenomodré – modré zbarvení (vodík, helium, methan) rozdílná rotace atmosféry opačným (západním) směrem vzhledem k povrchu (perioda atmosféry 19 h, planeta 16 h) velmi proměnlivá (vzestupné proudění, průhledné / neprůhledné vrstvy, srážky) rozdílné rychlosti proudění v různých výškách obrovské bouře výrazným útvarem Great Dark Spot – vzhledově stejná jako GRS oblačnost bohatě rozvrstvená, přemisťuje se, zrychluje, zpomaluje, objevuje se a mizí (uhlovodíky, acetylen, etan …. ) ve vyšších a vysokých vrstvách dlouhá světlá oblačnost (obdoba našich cirrů) – krystalky zmrzlého čpavku, dusíku a methanu v nízkých (zejména severních) vrstvách oblačnost vrhající stín na mraky níže Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

41 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

42 BOUŘE v atmosféře Neptuna
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

43 OBLAČNOST ve vyšších vrstvách atmosféry Neptuna
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

44 nejchladnější místo ve sluneční soustavě (-235 °C)
TRITON nejchladnější místo ve sluneční soustavě (-235 °C) největší měsíc Neptuna (průměr km) velice zajímavý svými fyzikálními vlastnostmi a procesy na povrchu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

45 Zajímavý TRITON objevil anglický amatér Lassel necelé tři týdny po objevu planety obíhá km od Neptuna v opačném směru než rotuje planeta doba oběhu 6 dní povrch převážně tvrdý dusíkový led (jako jediný ve sluneční soustavě) s příměsí oxidů dusíku a methanu pod ledovým povrchem plynný dusík (uvolňovaný teplem od Slunce, ale i uvolňovaným planetou) obrovské gejzíry plynného dusíku a tmavých prachových částic z hornin (do výšek několika km) slabá dusíková atmosféra Atmosféra rozdělena do 2 vrstev: Teplejší – termosféra, teplota -170 °C , ve výškách od 450km do 700km. Chladnější teplota stejná jako povrch ( cca -220 °C), ve výškách do 150km. V atmosféře vane vítr cca 54 km/h. Vznášející se krystalky methanu a dusíku tvořící zákal. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

46 Závěrem porovnání velikostí plynných planet :
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

47 ZDROJE : Úvodní Snímek http://commons. wikimedia
ZDROJE : Úvodní Snímek Volně šiřitelné Snímek 3 Snímek 4 Snímek 7 Obrázek Jupitera - – volně šiřitelné Detail polární záře - – volně šiřitelné Snímek 10 – volně šiřitelné Snímek 11 – volně šiřitelné Snímek 12 – volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

48 Snímek 13 – volně šiřitelné – volně šiřitelné Snímek 15 – volně šiřitelné Snímek 16 – volně šiřitelné Snímek 17 – volně šiřitelné Snímek 18 – volně šiřitelné Snímek 19 – volně šiřitelné Snímek 20 – volně šiřitelné Snímek 22 – volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

49 Snímek 24 http://commons. wikimedia. org/wiki/File:Saturnoppositions
Snímek 24 – volně šiřitelné Snímek 26 – volně šiřitelné Snímek 27 – volně šiřitelné Snímek 28 – volně šiřitelné – Attribution-Share Alike 2.5 Generic license Snímek 29 – volně šiřitelné Snímek 31 – volně šiřitelné Snímek 34 – volně šiřitelné Snímek 35 – Creative Commons Attribution 3.0 Unported license Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

50 Snímek 37 http://commons. wikimedia. org/wiki/File:Neptune
Snímek 37 – volně šiřitelné Snímek 39 – volně šiřitelné Snímek 41 – volně šiřitelné – volně šiřitelné Snímek 42 – volně šiřitelné Snímek 43 – volně šiřitelné Snímek 44 – volně šiřitelné – volně šiřitelné Snímek 46 – volně šiřitelné Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Planety typu Jupitera (plynné planety– plynní obři)"

Podobné prezentace


Reklamy Google