Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Bílkoviny PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
2
Bílkoviny = proteiny Jsou nejdůležitější přírodní látky
Vytvářejí makromolekuly složené z několika tisíc aminokyselin – počet, druh a pořadí vázaných aminokyselin určuje vlastnosti bílkovin Makromolekuly bílkovin zaujímají v prostoru různé složité tvary Jsou obsaženy ve svalech, kůži, vlasech,srsti a krvi živočichů Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z 20 různých aminokyselin
3
Vytváření bílkovin Rostliny – vytvářejí bílkoviny z minerálních látek
Živočichové a člověk – nedovedou sami bílkoviny vytvářet, tak je musí přijímat v potravě Při trávení lidský organismus nejdříve potravinami přijaté bílkoviny rozloží na aminokyseliny a z nich potom vytváří bílkoviny sobě vlastní.
4
Funkce bílkovin 1, Stavební – keratin – vlasy, nehty, peří
- kolagen – chrupavka, pokožka, kosti šlachy 2, transportní – hemoglobin – přenašeč kyslíku k buňkám v těle
5
3, Zajišťující pohyb – tubulin v bičíku zajišťuje pohyb bakterií, spermií 4, Ochranná a obranná – imunoglubuliny – fungují jako protilátky – organismus se jimi brání cizorodým látkám
6
5, řídící a regulační – hormony – růstový, inzulin –
slinivka břišní, cukrovka - pravidelná strava 6, urychlující chemické reakce – enzymy – umožňují průběh chem.reakcí v živých buňkách, u člověka amyláza v ústech – štěpení škrobu, pepsin v žaludku - štěpení bílkovin sacharáza – štěpení glukózy 7,zdroj energie – při dlouhodobém hladovění,když organismus vyčerpá veškeré zásoby sacharidů a lipidů, začne organismus využívat zdroj energie bílkovin z vlastní svalové hmoty
7
Škodlivé vlivy na bílkoviny
Účinkem větší teploty, kyselin, zásad a solí těžkých kovů (Cd, Pb, Hg apod.) dochází ke srážení bílkovin – poruší se prostorové uspořádání jejich makromolekul a to má za následek ztrátu funkce bílkoviny a usmrcení organismu. Tomuto procesu se říká denaturace bílkovin.
8
Jaká teplota ničí bílkoviny?
Bílkoviny jsou citlivé na změnu teplot Při teplotách kolem 40 st.C dochází k poškození některých bílkovin Při teplotě 60 st.C už dochází k denaturaci všech bílkovin
9
Umíš odpovědět? (Pokud ne, použij učebnici nebo internet)
Proč potřebují děti a dospívající dostatečný přísun bílkovin?
10
Zdroje
11
Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025
Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.