Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aditivní látky v potravinách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aditivní látky v potravinách"— Transkript prezentace:

1 Aditivní látky v potravinách
= aditiva (z lat. addere – přidávat) = přídatné látky = tzv. éčka

2 Záměr a cíl výzkumu Záměr: Co jsou to aditivní látky?
Kam se přidávají? Vyhledat: rozdělení „E“, jejich použití a ošetření jejich používání zákonem Cíl výzkumu: Seznámit se s nejčastěji používanými emulgátory a zjistit jejich vliv na potraviny a na zdraví člověka, jaký význam mají v potravinářství

3 Přídatné látky Přírodní, přírodně identické a synteticky vyrobené chemické látky, které se přidávají do průmyslově vyráběných nebo upravovaných výrobků za účelem zlepšení jejich vlastností.

4 Použití aditiv Potraviny:
zvýšení kvality potravin (přidávají se při výrobě, balení, přepravě nebo skladování) Tyto látky zajišťují potravinám lepší vlastnosti, které by jinak výrobek neměl. Drogistické zboží Léčivé přípravky (např. benzalkonium chlorid – působí jako desinficiens v kápkách k léčbě dýchacích cest)

5 Rozdělení Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. Přídatné látky se dělí podle toho k jakému účelu se používají do kategorií: Antioxidanty Konzervační látky propelanty Barviva kyseliny odpěňovače zahušťovadla Regulátory kyselosti plnidla Želírující látky Tavící soli Zpevňující látky Látky zvýrazňující chuť a vůni Náhradní sladidla sekvestranty Modifikované škroby Nosiče a rozpouštědla Látky zlepšující mouku Stabilizátory Protispékavé látky Zvlhčující látky Emulgátory (E400 až E499) Leštící látky Pěnotvorné látky Kypřící látky Balící plyny

6 Zaměřila jsem se na: Instantní jídla (polévky) Uzeniny (salámy)
Pečivo (balený chléb) Sladkosti (čokoláda) Mražené výrobky (zmrzlina) Lehce roztíratelná pomazánková másla (margaríny)

7 SALÁMY Výrobky: Lovecký s, Vysočina, Hercules, Poličan, Cinkánka, šunkový salám, šunkový salám BIO, šunka, šunka pro děti (ČR), dětský salám (RAK) Junior, angl.slanina, Uherák, Čabajka Nejčastější: E250, E 301, E450, E451 Další: E 120, E150d, E315, E316, E300, E331, E407, E410, E420, E452, E500, E551, E552, E621, E635, E941, E1420 Nejvíce E: šunkový salám, Cikánka, anglická slanina Nejméně E: Lovecký salám (E250, E316), Čabajka (E250, E450) Žádné E: šunkový salám BIO

8 INSTANTNÍ POLÉVKY Přídatné látky: E621 – glutamát sodný (látka zvýrazňující chuť a vůni) E 330 – kyselina citrónová (regulátor kyselosti, antioxidant, sekvestrant(oddělovač) E551 – oxid křemičitý (protispékavá látka) E627, E631, E635 – látka zvýrazňují chuť a vůni E1413 – modifikovaný škrob Může se vyskytovat: Maltrodextrín, přírodní barviva, aromata, rostlinný bílkovinný hydrolyzát

9 CHLÉB Toastový chleba: E282 – konzervant propionát vápenatý, E kyselina askorbová, látka zlepšující mouku vánočka – sladová mouka zlepšovací prostředek, E471, E300, regulátor kyselosti, E341, aroma vanilin Šumava krájený – emulgátor E472e, E322- sojový lecitin, E300, protispékavá látka, uhličitan vápenatý, E412 stabilizátor guma guar, dextróza, E270 – regulátor kyselosti kyselina mléčná, E260 – regulátor kyselosti kys. octová, E263 - regulátor kyselosti octan vápenatý

10 ČOKOLÁDA Studentská pečeť (E uvedena bez želé):
Bílá: E322 sójový lecitin, E476 Mléčná: E322, E476, vanilin Hořká: E322, E476, vanilin E322, E476 – emulgátory usnadňující vznik emulze, zajišťují správnou konzistenci při výrobě tvaru (E496 – oddaluje vznik „tukového květu“)

11 MARGARÍNY Zlatá Haná, Rama máslová, Rama linie, Perla máslová, Flora
U všech: E202 – konzervant sorbát draselný, E322 emulgátor lecitin (antioxidant, emulgátor), E330 regulátor kyselosti kyselina citrónová Barviva: Beta karoten - E 160, E100 kurkumin, E160d annato Rama máslová a Zlatá Haná: E 471 (emulgátory, stabilizátory) Rama linie: modifikovaný škrob - E 1413

12 ZMRZLINA Nanukový dort s příchutí lesní směsi, MAGNUM v mléčné čokoládě s oříšky, Tesco ruská zmrzlina Všechny: E471 emulgátor a stabilizátor Nanukáč: stabilizátor E490, E412 guma guar Poleva: zahušťovadlo E1142, stabilizátor E410, E412 guma guar, beta-karoten MAGNUM: zvlhčující látka a zahušťovadlo E442, emulgátor E476, stabilizátor: E410, želírující látka E407 Ruská zmrzlina: sojový lecitin E322, kypřidlo, uhličitan a hydrogenuhličitan E500, E503, stabilizátor: želatina, E412

13 Konzum aditiv a vliv na lidské zdraví
Limity aditiv povolené při výrobě potravin jsou stanovené s dostatečnou bezpečnostní rezervou. „Nižší konzumace aditivních látek méně zatěžuje detoxikační mechanizmy organismu.“ „Z literatury plyne, že projevy potravinové přecitlivělosti mají jedinci s chronickým onemocněním.“ [Citace: <

14 Legislativa Požadavky na čistotu aditiv jsou uvedeny ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví 54/2002 Sb., která stanovuje zdravotní požadavky na identitu a čistotu přídatných látek. Tato legislativa je harmonizována s předpisy EU. vyhláška 304/2004 Sb. stanovuje podmínky pro používání přídatných látek při výrobě potravin Směrnice 95/2/EC požaduje, aby všechny přidané emulgátory užité při výrobě, byly uvedeny na obalu výrobku buď jménem nebo číselným označením E.

15 Projekty EU HELENA IDEFICS EURRECA SAFE FOODS
Více na stránkách:

16 Použité zdroje: http://www.bezlepkovadieta.cz http://www.eufic.org


Stáhnout ppt "Aditivní látky v potravinách"

Podobné prezentace


Reklamy Google