Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_193
2
Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník: 3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: zástupci monosacharidů a oligosacharidů Klíčová slova: Glukosa, fruktosa, galaktosa, ribosa, sacharosa, maltosa, laktosa Druh učebního materiálu: prezentace
3
Sacharidy – 8. část Přírodní látky
4
D-glukosa (hroznový cukr)
Někdy také dextrosa Bílá, sladká, ve vodě rozpustná látka Nejběžnější monosacharid Volná je obsažena v rostlinných šťávách, ovoci, medu a v krvi živočichů Vázaná v mnoha oligosacharidech (sacharosa, laktosa) a polysacharidech (škrob, glykogen, celulosa) Vyrábí se hydrolýzou škrobu
5
Fyziologický význam d-glukosy
Nezbytná pro lidský organismus Nejrychlejší zdroj energie (pro některé orgány – např. mozek i jediný zdroj energie) Je stálou součástí krve živočichů Koncentrace glukosy v krvi (glykémie – 4,4 - 6,1 mmol/l) je řízena hormonálně (inzulín, glukagon) V moči se vyskytuje jen v patologických případech (diabetes) Využití v lékařství: umělá výživa (vodné roztoky glukosy)
6
D-fruktosa – ovocný cukr
Na rozdíl od většiny cukrů je levotočivá (kdysi nazývaná levulosa) Vyskytuje se v medu, ovoci Má velkou sladivost Součást disacharidu sacharosy Fruktosa v nadbytečném množství = jed? port/790-fruktoza-a-jed/video/
7
D-galaktosa Součást krevních polysacharidů, rostlinných slizů
Vázaná v disacharidu laktose Součást mateřského mléka, důležitý zdroj energie pro kojence L-galaktosa je obsažena v polysacharidu agaru
8
D-ribosa Součást RNA Její derivát – 2-deoxy-D-ribosa je součástí DNA
9
Sacharosa – řepný cukr Využití v potravinářském průmyslu jako sladidlo (potravinářský cukr) Nejbohatším zdrojem je cukrová řepa a cukrová třtina Bezbarvá, krystalická, ve vodě rozpustná látka Zahříváním vzniká karamel
10
sacharosa V kyselém prostředí hydrolyzuje na glukosu a fruktosu
Dochází ke změně optické otáčivosti z pravotočivé na levotočivou (díky silně levotočivé fruktose) Hydrolyzát sacharosy je označován jako invertní cukr. Obr. 5
11
Maltosa – sladový cukr Vzniká hydrolýzou škrobu nebo glykogenu
Je obsažen v klíčících zrnech ječmene (tím pádem také v pivě)
12
Laktosa – mléčný cukr Vyskytuje se v mléce savců
Některé kvasinky zkvašují laktosu na ethanol a kyselinu mléčnou – výroba kefíru Děti mají v trávicím traktu enzym laktasu, který štěpí laktosu, dospělí jej mají v menší míře – nesnášenlivost mléka
13
Použité zdroje Středoškolské učebnice chemie:
MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 3. díl. 1. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o., ISBN RŮŽIČKOVÁ, Květoslava a Bohumír KOTLÍK. Chemie II. v kostce. 3. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN Vzorce byly vytvořeny v programu ChemSketch Obrázky: 1. Ronhjones. Commons.wikimedia.org : Sugar-inversion.png [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication WWW:< >.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.