Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní."— Transkript prezentace:

1  Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní dvou oceánů - Tichého a Indického - a spojují dva kontinenty - Asii a Austrálii.Tato strategická poloha má odnepaměti vliv na utváření kulturního, společenského, politického a ekonomického života země

2  Rozloha moře je čtyřikrát větší než rozloha souše, která činí asi 1.9 mil km2  Název Indonésie má svůj původ ve dvou řeckých slovech: “Indos”, což znamená indický, a “Nesos”, což znamená ostrov  To je výstižný popis tohoto ostrovního státu, který se skládá přibližně z 17 508 ostrovů, některých zcela nepatrných, pokrytých jen holou skálou, a jiných, rozlohou jako Španělsko či Kalifornie, porostlých hustým tropickým pralesem  Jen asi 6000 ostrovů je obydlených

3  Indonésie má tropické podnebí, které je po celý rok poměrně bez výkyvů.  Neexistuje zde podzim nebo zima, rok je zde členěn zhruba do dvou odlišných ročních období – “mokrého” a “suchého”.  Od června do září přináší východní monzun suché počasí, od prosince do března přináší vodní srážky.  V přechodném období dochází ke střídání překrásných slunečných dnů a příležitostných bouřek.  I uprostřed mokrého ročního období mohou teploty dosahovat 21 až 33 °C  Výjimkou je vyšší nadmořská výška, kde mohou být teploty mnohem nižší.  Největší počet srážek je obvykle zaznamenán od prosince do ledna.  Průměrná vlhkost vzduchu se pohybuje v rozmezí 70 až 100 %.

4  Britský přírodovědec A.R. Wallace stanovil myšlenou linii (nazvanou po něm Wallaceova linie), která měla vymezit hranici mezi asijskou a australskou faunou  Prochází územím mezi ostrovem Bali a ostrovy Lombok, mezi Kalimantanem a Sulawesi, pak pokračuje dále na jih od Filipín a na sever od Havaje. Tato teorie vysvětluje přítomnost živočišných druhů, které jsou domovem jak v Asii a v Austrálii, tak i v Indonésii  Ale najdeme tu i druhy, jejichž původním domovem je Indonésie. Mezi ně patří například orangutáni, kteří jsou doma na Sumatře a na Kalimantanu, obří komodští varani, javánští jednorozí nosorožci, skot banteng, tygři a mnoho dalších druhů zvířat, které nyní žijí v rezervacích pro divokou zvěř  Indonéská flóra zahrnuje jak drobné orchideje, tak obří rostlinu rafflesii, největší květinu na světě, jejíž květ má průměr téměř jeden metr  Ze zemědělských plodin zde najdeme kaučukovník, kokosovou palmu, kávovník, čajovník, kakaovník, kukuřici, koření, kapok, tabák, rýži, apod  Indonésie je jednou z největších zásobáren dřeva na světě a je zde vůbec největší koncentrace tropických tvrdých dřevin na světě.  Celková plocha státem vlastněných lesů je přibližně 13 mil hektarů. 56% exportu dřeva tvoří dřevo ze stromu meranti. Z ostatních druhů to je ramin, akát, týk, borovice, ratan a bambus.

5 orangutáni komodští varani tygři Orchidej Obří rafflesie Kokosová palma kávovník Čajovník KakaovníkKapok

6 Tabák Rýže Meranti Ramin Akát Týk Borovice ratan Bambus

7  Jakarta ( 9 mil. obyvatel )  Surabaya  Bandung  Semarang  Yogyakarta  Surakarta ( Solo )  Medan  Padang  Palembang  Ujung Pandang  Banjarmasin  Bandar Lampung  Manado  Jakarta ( 9 mil. obyvatel )  Surabaya  Bandung  Semarang  Yogyakarta  Surakarta ( Solo )  Medan  Padang  Palembang  Ujung Pandang  Banjarmasin  Bandar Lampung  Manado

8 Vypracovala : Beáta Belasová Proč: Chtěla jsem se o této zemi dozvědět něco zajmavého.


Stáhnout ppt " Indonésie je největším ostrovním státem světa  Skládá se z pěti hlavních ostrovů a asi třiceti menších souostroví  Indonéské ostrovy leží na rozhraní."

Podobné prezentace


Reklamy Google