Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biomasa TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biomasa TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY."— Transkript prezentace:

1 Biomasa TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY

2 Úvod Zásobování palivy a energiemi je problém, který znepokojuje celou společnost na různých úrovních řízení a který je umocňován dosavadními trendy světového populačního růstu, rostoucí spotřebou energie, rychlým poklesem zásob fosilních paliv, zdánlivě pomalým technickým pokrokem v objevování nových, především obnovitelných zdrojů energie a v neposlední řadě negativními dopady na životní prostředí. S důrazem na všechny tyto aspekty a s přihlédnutím ke stále většímu počtu populace je nutné více dbát na ochranu životního prostředí. S tím úzce souvisí obnovitelné zdroje energie a využití biomasy.

3 Stručně lze říci, že energetická politika ČR obdobně jako v zemích EU je zaměřena na:
úsporné hospodaření s energií, růst podílu alternativních obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě, vývoj nových zdrojů energie a způsobu akumulace energie, omezení přímých i nepřímých negativních vlivů na životní prostředí.

4 Negativní vlivy energetiky na životní prostředí je třeba spatřovat především ve tvorbě emisí různých druhů plynů, jejichž působení v atmosféře má rozdílný charakter. Nepříznivý dopad na životní prostředí má i těžba paliv a vznik odpadů z energetických provozů. Využití biomasy k energetickým účelům výrazně přispívá k omezení emisí oxidu uhličitého do atmosféry.

5 Podíl zdrojů emisí v ČR v roce 2011

6 Zdroje biomasy a její energetické využití
Biomasa je definována jako substance biologického původu (pěstování rostlin v půdě nebo ve vodě, chov živočichů, produkce organického původu, organické odpady). Biomasa je buď záměrně získávána jako výsledek výrobní činnosti, nebo se jedná o využití odpadů ze zemědělské, potravinářské a lesní výroby, z komunálního hospodářství, z údržby krajiny a péči o ni. Teoretické propočty různých odborníků uvádějí roční celosvětovou produkci biomasy na úrovni 100 miliard tun, jejíž energetický potenciál se pohybuje kolem EJ. To je téměř pětkrát více, než činí roční světová spotřeba fosilních paliv (300 EJ). Čím je tedy limitováno využití biomasy k energetickým účelům a vyřešení jednoho z globálních problémů lidstva?

7 Produkce biomasy pro energetické účely konkuruje dalším způsobům jejího využití (např. k potravinářským a krmivářským účelům, zajištění surovin pro průmyslové účely, uplatnění mimoprodukční funkce biomasy). Zvyšování produkce biomasy vyžaduje rozšiřovat produkční plochy nebo zvyšovat intenzitu výroby biomasy, což přináší potřebu zvyšovat investice do výroby biomasy. Získávání energie z biomasy v současných podmínkách s obtížemi ekonomicky konkuruje využití klasických energetických zdrojů. Tato skutečnost může být postupně měněna tlakem ekologické legislativy. Maximální využití biomasy k energetickým účelům z celosvětového hlediska je problematické vzhledem k rozmístění zdrojů biomasy a spotřebičů energie, vzhledem k potížím s akumulací, transportem a distribucí získané energie.

8 Na druhé straně existují nesporné výhody využití biomasy k energetickým účelům.
Biomasa má menší negativní dopady na životní prostředí. Zdroj energie má obnovitelný charakter. Jde o tuzemský zdroj energie, snižuje se spotřeba dovážených energetických zdrojů. Zdroje biomasy nejsou lokálně omezeny. Účelně se využijí spalitelné, někdy i toxické odpady. Řízená produkce biomasy přispívá k vytváření krajiny a péči o ni.

9 Současná nadprodukce potravin vyvolává možnost vrátit část zemědělské půdy původnímu účelu, tj. krytí části energetických potřeb zemědělství a venkova. Ekologie a bioenergetika se stávají středem pozornosti podnikatelských subjektů na venkově. Důležitým parametrem hmoty určené ke spalování je suchost. Tabulkově jsou rozdíly ve výhřevnosti v nepřímé úměře; u štěpky a kusového měkkého dřeva je při 10% suchosti výhřevnost 16,4 MJ/kg, při 20% - 14,28MJ/kg, 30% - 12,18 MJ/kg.

10 Příklad výhřevnosti vybraných paliv

11 Plocha s nejpříznivějšími podmínkami je velmi malá, 7 až 21 % pevniny
Plocha s nejpříznivějšími podmínkami je velmi malá, 7 až 21 % pevniny. V osvojování zemského povrchu pro pěstování kulturních plodin jsou proto značné rezervy. Přitom je ovšem nezbytně nutné postupovat značně opatrně, neboť jsou zde rizika změn ekosystémů a klimatických podmínek velkých oblastí (viz např. likvidace amazonských pralesů, vysychání Aralského jezera, vznik Saharské pouště). V České republice je situace podstatně lepší. Celková rozloha státu je tis. ha. Tato značná část rozlohy státu umožňuje poměrně významné využití odpadních i pěstovaných biopaliv ve venkovských regionech. Nelze ale předpokládat, že v nejbližší době nahradí uhlí nebo ostatní fosilní paliva, to by nebylo příliš reálné.

12 Struktura zemědělské půdy v ČR

13 Biomasa využitelná k energetickým účelům
Energetickou biomasu můžeme rozdělit do pěti základních skupin: fytomasa s vysokým obsahem lignocelulózy, fytomasa olejnatých plodin, fytomasa s vysokým obsahem škrobu a cukru, organické odpady a vedlejší produkty živočišného původu, směsi různých organických odpadů.

14 Pro získávání energie se využívá:
Biomasa záměrně pěstovaná k tomuto účelu: cukrová řepa, obilí, brambory, cukrová třtina, (pro výrobu etylalkoholu), olejniny (z nich nejvýznamnější je řepka olejná pro výrobu surových olejů a metylesterů), energetické dřeviny (vrby, topoly, olše, akáty a další stromové a keřovité dřeviny).

15 Biomasa odpadní Rostlinné zbytky ze zemědělské prvovýroby a údržby krajiny: kukuřičná a obilná sláma, řepková sláma, zbytky z lučních a pastevních areálů, zbytky po likvidaci křovin a lesních náletů, odpady ze sadů a vinic. Odpady z živočišné výroby: exkrementy z chovů hospodářských zvířat, zbytky krmiv, odpady mléčnic, odpady z přidružených zpracovatelských kapacit. Komunální organické odpady z venkovských sídel: kaly z odpadních vod, organický podíl tuhých komunálních odpadů, odpadní organické zbytky z údržby zeleně a travnatých ploch. Organické odpady z potravinářských a průmyslových výrob: odpady z provozů a skladování a zpracování rostlinné produkce, odpady z jatek, mlékáren, lihovarů a konzerváren, odpady z vinařských provozoven a z dřevařských provozoven (odřezky, hobliny, piliny) Lesní odpady (dendromasa): dřevní hmota z lesních probírek, kůra, větve, pařezy, kořeny po těžbě dřeva, palivové dřevo, manipulační odřezky, klest.

16 Způsoby využití biomasy k energetickým účelům
Způsob využití biomasy k energetickým účelům je do značné míry předurčen fyzikálními a chemickými vlastnostmi biomasy. Velmi důležitým parametrem je vlhkost, respektive obsah sušiny v biomase. Hodnota 50 % sušiny je přibližná hranice mezi mokrými procesy (obsah sušiny je menší než 50 %) a suchými procesy (obsah sušiny je vetší než 50 %). Z principiálního hlediska lze rozlišit několik způsobů získávání energie z biomasy a přípravy biomasy pro energetické využití:

17 termochemická přeměna biomasy (suché procesy pro energetické využití biomasy):
- spalování, - zplyňování, - pyrolýza, biochemická přeměna biomasy (mokré procesy pro energetické využití biomasy): - alkoholové kvašení, - metanové kvašení,

18 fyzikální a chemická přeměna biomasy:
- mechanicky (štípání, drcení, lisování, briketování, peletování, mletí a podobně), - chemicky (esterifikace surových bioolejů), získávání odpadního tepla při zpracování biomasy (např. při kompostování, aerobním čištění odpadních vod, anaerobní fermentaci pevných organických odpadů apod.).

19 Přestože existuje více způsobů využití biomasy k energetickým účelům, v praxi převládá ze suchých procesů spalování biomasy, z mokrých procesů výroba bioplynu anaerobní fermentací Z ostatních způsobů dominuje výroba metylesteru kyselin bioolejů, získávaných v surovém stavu ze semen z olejnatých rostlin.

20 K energetickým účelům lze využít v ČR asi 8 milionů tun biomasy.
Do celkové bilance paliv je nutné připočítat i bionaftu. V nejbližší době se předpokládá roční produkce tun (maximální množství asi tun) bionafty a asi 22 mil. m3 bioplynu.

21 Trendy ve využití zemědělské půdy
Celková výměra zemědělské půdy v České republice je 4280 tis. ha, z čehož produkci, kterou může Česká republika spotřebovat jako potraviny, dokážeme vyprodukovat na ploše 2700 tis. ha. Po odečtení plochy 1 mil. ha, která se nachází v podmínkách nevhodných k intenzivní zemědělské produkci (marginální oblasti), a 80 tis. ha, které budou postupně převedeny do jiných kategorií půdy (stavební pozemky, komunikace), zůstává 500 tis. ha, které se nachází v produkční oblasti a jsou využitelná pro intenzivní zemědělskou výrobu.

22 Předpokládaná struktura zemědělské půdy

23 Využití obilovin pro energetické účely
Sláma zemědělských kulturních plodin, zejména obilovin a řepky, tvoří významný a nadějný zdroj biomasy pro energetické účely. Pro potřeby energetického užití slámy byla zpracována potenciální bilance našeho zemědělství.

24 Méně známé či netradiční energetické plodiny
V našich podmínkách ale mají zajímavý biologický potenciál tyto rostliny. Z jednoletých jsou to rostliny jako čirok cukrový, zrnový, súdánská tráva, Hyso, ale též konopí seté a jiné. Z vytrvalých se nám jeví jako velmi perspektivní planě rostoucí křídlatka z čeledi Polygonum, protože má zvlášť vysokou energetickou výtěžnost, je vytrvalá a každoročně vytváří vysoký objem biomasy. V poslední době se začaly testovat nové druhy vysokovzrůstných vytrvalých rostlin k přímému spalování, které jsou pro pěstování významně efektivnější než jednoleté.

25 Výnos suché hmoty v tuně na hektar

26 Krmný šťovík - Uteuša Vysévá se na jaře až do poloviny června, pozvolna vzchází, prvním rokem se nesklízí. Druhým rokem rychle vyrůstá do výšky 1,5 až 2 metry, koncem května je v plném květu. Po zaschnutí rostliny je v první polovině července možné zahájit sklizeň běžně dostupnou mechanizací. Z 1 hektaru lze spalováním šťovíku získat až 250 GJ.

27 Šťovík krmný – nově založený porost

28 Šťovík krmný před sklizní

29 Řepka ozimá

30 Rychlerostoucí dřeviny (r.r.d.)
Základní plantáží r.r.d. se jeví jako účelný způsob k využití přebytečné zemědělské půdy. V našich zemích lze nalézt určitou analogii v lesním hospodářství. Projevem extenzivního využívání lesů bez cílevědomé pěstební péče byly tzv. pařeziny, které známe již ze středověku. Výmladkový les (synonyma: nízký les, pařezina) je tvar lesa, který vzniká z pařezových a kořenových výmladků. Není tedy na rozdíl od lesa vysokokmenného ani uměle vysazen či vyset, ani nevzniká přirozenou obnovou (náletem).

31 Využívá se schopností některých dřevin tvořit pařezové kořenové výmladky. Kmenové (pňové) výmladky neboli vlky byly využívány k oklestnému hospodaření (například známé „hlavaté“ vrby). Způsob hospodaření spočívá v tom, že se dobře zmlazující listnaté porosty, většinou nízko u země, naholo pokácí a s vyrostlými výmladky se dále hospodaří (prořezávají se a periodicky kácejí). Nejčastějšími dřevinami ve výmladkovém lese bývaly buky, duby, habry, vždy s příměsí mnoha dalších dřevin. Na zamokřených půdách kralovala ve výmladkových lesích olše. Vznikaly v hustě osídlených krajích se značnou spotřebou palivového a stavebního dříví. V pařezinách bylo dříví pro topení, popřípadě tenké méně kvalitní sortimenty užitkového dříví, získáváno již ve 20. až 30. letech 12. století.

32

33 V současné době mohou být zkušenosti v lesním hospodářství uplatněny při využívání zemědělských půd k produkci biomasy pro energetické účely. Nejvhodnější pro tento účel jsou rychlerostoucí dřeviny. Bude však nutné hlouběji propracovat technologii pěstování, ošetřování a zvláště pak vyvinout chybějící mechanizaci, zejména sklizňové stroje. Rychle rostoucí dřeviny Jako nejvíce perspektivní rychle rostoucí dřeviny v evropských podmínkách jsou topoly a vrby, pěstované v tzv. výmladkových plantážích, tj. na plantážích s krátkou dobou obmýtí. Charakteristikou těchto druhů dřevin a keřů je vysoký výnos nadzemní biomasy, a to především v prvních letech nebo po opakovaném seříznutí. Pro RRD považujeme za nadprůměrný výnos 8 – 10 tun suš./ha/rok a za vynikající 15 tun suš./ha/rok v průměru za celou dobu existence plantáže.

34 V České republice se pěstování topolů a vrb rozvíjí pomalu, v současnosti je na našem území cca 300 ha výmladkových plantáží, 25 ha jsou mateční porosty. V porovnání např. se Švédskem je toto číslo zanedbatelné. Topol má dřevo poměrně řídké a vlastnostmi se podobá dřevu smrkovému. Nevydrží proto například v krbu hořet dlouho, ale zase dokáže být na kratší dobu velmi výhřevné. Je proto nutné častěji přikládat, ideální jsou samonásypné kotle. Výhodou topolového dřeva je, že rychle vysychá – i sklizené na jaře je na podzim již připravené k topení, pokud bylo vystaveno slunci.

35 Topol

36 Vrba

37 Klimatické a půdní podmínky pro rychlerostoucí dřeviny
Pěstování r. r. d. se uplatní zejména v oblastech s mírným podnebím a na půdách s odbornou zásobou vody a živin. V horších klimatických podmínkách není záruka výnosu a může dojít i k poškození mrazem. Nabízí se využití půdy v lokalitách ohrožených emisemi, kde je omezeno pěstování plodin pro potravinářské účely

38 Požadavky a druhy dřevin pro pěstování na rychlerostoucích plantážích
V zájmu efektivnosti pěstování r.r.d. na orné půdě je třeba zajistit splnění zejména následujících požadavků: extrémně vysoký vzrůst plodin v mládí, výborné obrůstací schopnosti pařezů po obmýtí, snášenlivost konkurence bez regulovatelných zásahů, odolnost proti škůdcům a chorobám, uzpůsobený pozemek k mechanizačnímu zpracování, hodnota pH minimálně 5,5 , vysoká hladina spodní vody.

39 Výnosy organické hmoty
Výnosy hmoty z plantáží s různou obmýtní dobou ovlivňuje mnoho činitelů, z nichž nejvýznamnější jsou: stanoviště, druh rostliny, délka obmýtí, půdní podmínky, kvalita ošetřování, vodní režim. Na nejvhodnějších stanovištích s příslušnými odrůdami může být dosaženo průměrného ročního přírůstku 10 až 15 tun na hektar sušiny. Reálné je však uvažovat v podmínkách pro ČR s výnosem 5 až 10 tun na hektar sušiny ročně.

40 Plodiny pro výrobu ethanolu
Výroba kvasného alkoholu a jeho využití k pohonu motorových vozidel není žádnou novinkou. Pokusy nahradit benzín etanolem sahají v Evropě již do období let první světové války. V Československu se alkohol přidával do benzínu již ve 20. letech minulého století.

41 Produkce etanolu pro jednotlivé plodiny

42 Úprava a zpracování biomasy pro energetické účely
Jako palivo lze využít tyto druhy biomasy: zbytky dřeva z lesnictví a dřevařského průmyslu (větve, kůra, odpady z výroby – odřezky, piliny, hobliny, třísky), zbytky ze zemědělské a potravinářské výroby (sláma, zvířecí exkrementy, odpady z potravinářské výroby), záměrně pěstované plodiny na zemědělské půdě (rychlerostoucí dřeviny, lignocelulózní plodiny, cukernaté a škrobnaté plodiny, olejniny).

43 Zpracováním biomasy lze získat tyto druhy biopaliv:
pevná paliva (palivové dřevo, dřevní štěpka, pelety, brikety, kůra, piliny), kapalná paliva (metanol, etanol, oleje, pyrolýzní oleje), plynný paliva (bioplyn – CH4, dřevoplyn – CO, CH4, pyrolýzní plyn, syntézní plyn – CO, H2).

44 Mechanická úprava pevných biopaliv
Jedním z pevných biopaliv je dřevo. V první fázi zpracování na biopalivo se dřevo opracuje co do velikosti. Zařízení na úpravu rozměrů dřeva můžeme rozdělit na: stříhací zařízení, sekačky, drtiče.

45 Mobilní sekačky

46

47

48 Paketovací stroj při práci v lese

49 Mobilní třídič biomasy

50 Zařízení na briketování a peletování : Systémy tvarovacích zařízení
pístové hydraulické nebo mechanické lisy jednorázové s průměrem briket 50 až 60 mm, univerzální na slámu, piliny, papír, pazdeří, které většinou pracují v kombinaci s kalibrovacím drtičem.

51 šnekové lisy jednovřetenové nebo dvouvřetenové s výkonností kolem 0,5 t*h-1 a příkonem kolem 50 kW, s nutným pomocným zařízením kolem 70 kW, ale také více, jestliže je v lince zařazeno i sušení suroviny. Brikety ze šnekových lisů se vyznačují vysokým stupněm stlačení a velkou trvanlivostí. Tyto lisy jsou vhodné na lisovaní pilin, není však vhodné využívat pro lisování stébelnin;

52 protlačovací, granulovací lisy, odvozené od granulačních lisů na výrobu tvarovaných krmiv na bázi slámy. Rozlišují se dva typy lisů, s kruhovou – vertikální matricí a horizontální deskovou matricí.

53 Briketovací pístový lis

54 Matricový protlačovací granulační lis

55 Biobrikety Biobrikety nebo pelety ze dřeva, popřípadě i jiného organického hořlavého materiálu ( např. z kukuřičných palic), umožňují dále používat topeniště na klasická pevná biopaliva ) především na dřevo a štěpku). To je výhodné především pro topeniště menších výkonů s přerušovaným provozem.

56 Biobrikety

57 Dřevěné pelety Na rozdíl od výroby briket, vyžadující speciální strojní vybavení, lze palivové pelety vyrábět i na linkách pro granulovaná krmiva.

58 Kotel na dřevěné pelety

59 Kotel na dřevo

60 Bioplyn Biologický rozklad organických látek je složitý vícestupňový proces, na jehož konci působením metanogenních, acetotrofních a hydrogenotrofních mikroorganismů vzniká bioplyn. Ten se v ideálním případě skládá ze dvou plynných složek, metanu ( CH4 ) a oxidu uhličitého ( CO2 ). Průběh tohoto procesu ovlivňuje řada dalších procesních a materiálových parametrů, například složení materiálu, podíl vlhkosti, teplota prostředí, číslo pH neboli kyselost materiálu, anerobní (bezkyslíkaté) prostředí, absence inhibičních biochemických látek atd.

61 Biologický rozklad látek v anaerobních podmínkách je proces, který se nazývá metanová fermetace, metanové kvašení, anaerobní fermetace, atd. Tento proces probíhá za určitých podmínek v přírodě samovolně nebo je vyvoláván záměrně v biotechnických zařízeních. Výsledkem metanové fermetace je vždy směs plynů a fermentovaný zbytek organnické látky. Pro tuto směs plynů, obsahující vždy dva majoritní plyny ( metan a oxid uhličitý) a objemově zanedbatelnou řadu minoritních plynů, se ustálily různé názvy podle jejich původu nebo místa vzniku.

62 Zemní plyn vznikl anaerobním rozkladem biomasy nahromaděné v dávných dobách ; je energeticky nejhodnotnější, obsahuje 98% metanu. Je klasifikován jako neobnovitelný zdroj energie.

63 Důlní plyn původ jeho vzniku je obdobný jako u zemního plynu. Energetické využití nemá, pro svojí výbušnost ve směsi se vzduchem , respektive kyslíkem, je velmi nebezpečnou příčinnou důlních havárií.

64 Kalový plyn vzniká anaerobním rozkladem organických usazenin v přírodních i umělých nádržích, uvolňuje se ze dna oceánů, moří, jezer, močálů, rybníků,které se pravidelně nečistí.

65 Skládkový plyn většina skládek komunálního odpadu obsahuje 20 – 60 % organických materiálům ze kterých může za vhodných podmínek anaerobní fermentací vznikat po mnoho let skládkový plyn s velmi proměnlivým složením. Jeho povrchové výrony jsou velmi nebezpečné, proto je žádoucí skládkové plyny získané při odplynění skládek komunálního odpadu využít k energetickým účelům nebo likvidovat bezpečnostním hořákem.

66 Bioplynová stanice- Vejprnice u Plzně
výkon 500 KWel., vstupní suroviny kukuřičná siláž, travní siláž, drůbeží hnůj. V současné době je zahájen zkušební provoz. Start

67

68 Anaerobní fermentace Jedná se o velmi složitý biochemický proces, který se skládá z mnoha dílčích, na sebe navazujících fyzikálních, fyzikálně-chemických a biologických procesů.

69 I. fáze – HYDROLÝZA začíná v době, kdy prostředí obsahuje vzdušný kyslík. Předpokladem pro její nastartování je mimo jiné dostatečný obsah vlhkosti – nad 50 % hmotnostního podílu. Hydrolytické mikroorganismy ještě striktně nevyžadují bezkyslíkaté prostředí. Enzymatický rozklad mění polymery (polysacharidy, proteiny, lipidy) na jednodušší organické látky (monomery).

70 II. fáze – ACIDOGENEZE zpracovávaný materiál může obsahovat ještě zbytky vzdušného kyslíku, v této fázi však dojde definitivně k vytvoření anaerobního (bezkyslíkatého) prostředí. Zajistí to četné kmeny fakultativních anaerobních mikroorganismů, které se aktivují v obou prostředích. Vznik CO2 , H2 a CH3COOH umožňuje metanogenním bakteriím tvorbu metanu. Kromě toho vznikají jednodušší organické látky (kyseliny, alkoholy).

71 III. fáze – ACETOGENEZE je někdy označována jako mezifáze. Acidogenní specializované kmeny bakterií transformují vyšší organické kyseliny na kyselinu octovou (CH3COOH), vodík (H2) a oxid uhličitý (CO2).

72 IV. fáze – METANOGENEZE metanogenní acetotrofní bakterie rozkládají především kyselinu octovou na metan a oxid uhličitý. Hydrogenotrofní bakterie produkují metan z vodíku a oxidu uhličitého. Některé kmeny metanogenních bakterií se chovají jako obojetné.

73 Fermentor + dávkovač pevných substrátů

74 Obecné vlastnosti materiálu vhodného pro anaerobní fermenteci
malý obsah anorganického podílu (popelovin), organický materiál s vysokým podílem biologicky rozložitelných látek, optimální obsah sušiny pro zpracování pevných odpadů (22 – 25%), kyselost – zásaditost materiálu ( pH = 7 – 7,8 ), vhodný poměr uhlíkatých a dusíkatých látek ( 30:1 ), materiál pro anaerobní fermentaci může být narušen nežádoucími procesy, jedná se zpravidla o látky potlačující mikrobiální rozvoj (antibiotika a hniloba ).

75 Využití bioplynu k energetickým účelům
Mezi způsoby energetického využití bioplynu patří patří: přímé spalování (vaření, svícení, chlazení, topení, sušení, ohřev užitkové vody apod.), výroba elektrické energie a ohřev teplonosného média, pohon spalovacích motorů nebo turbín pro získání mechanické energie,

76 Závěr Z dosavadních kapitol vyplývá jasný závěr. Biomasa jako obnovitelný zdroj energie je po všech stránkách výhodnější než vytápění pomocí fosilních paliv. Veškeré metody jejího získávání a spotřeby jsou velice propracované a i mechanické vybavení je na dobré úrovni. Česká republika má velice dobré předpoklady pro větší produkci a užití biomasy, i když v praxi není tento obnovitelný zdroj energie příliš využíván. Zcela jistě by měla tyto své předpoklady více rozvíjet.

77 Děkuji za pozornost. TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY


Stáhnout ppt "Biomasa TATO PREZENTACE JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY."

Podobné prezentace


Reklamy Google