Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stát v jižní Evropě ležící na Apeninském poloostrově.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stát v jižní Evropě ležící na Apeninském poloostrově."— Transkript prezentace:

1 Stát v jižní Evropě ležící na Apeninském poloostrově.
Itálie Stát v jižní Evropě ležící na Apeninském poloostrově.

2 Itálie vznikla roku 1861 spojením států na poloostrově.
Dějiny Itálie Itálie vznikla roku 1861 spojením států na poloostrově. Po první světové válce se v Itálii chopili moci fašisté v čele s Benitem Mussolinim. Během druhé světové války se Itálie přidala na stranu hitlerovského Německa, což nakonec vedlo k porážce Itálie. Království bylo v roce 1946 nahrazeno republikou. Itálie je zakládajícím členem EU a NATO. Znak Itálie

3 ŘíM HLAVNÍ MĚSTO ITÁLIE (Italsky Roma)
přezdívaný Věčné město vznikl spojením několika osad na sedmi pahorcích roku 753 př. n. l. leží nad řekou Tiberou od začátku 7. století př. n. l. mu vládli Etruskové Legenda připisuje název města Romulovi, jednomu z bratrů (Romulus a Remus), které vychovala vlčice. Roma tedy znamená: město Romulovo.

4 letecký pohled na část Říma

5 Fontana Di Trevi -fontána nacházející se v Římě
- je postavena v pozdně barokním stylu - vybudovaná v letech podle návrhu Nicola Salviho fotografie fontány Lidé často házejí mince do fontány, aby se jim splnila jejich přání nebo také, aby se vrátili zpět do Říma.

6 Koloseum fotografie Kolosea
Jeho stavba začala mezi lety 70 a 72 n. l. a byla dokončena v roce 80 n. l. Původně bylo schopno pojmout sedících diváků a bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným. Koloseum je také znázorněno na italské pěticentové minci.

7 Italští umělci Leonardo da Vinci 15.dubna 1452 - 2. května 1519
- všestranný - (malíř, sochař, architekt, matematik, přírodovědec, spisovatel,…) - zabýval se technikou a zkoumáním lidského tělo známá díla: *obraz Mona Lisa *obraz Poslední večeře * obraz Madona ve skalách

8 portrét da Vinciho

9 obraz Madona ve skalách

10 obraz Poslední večeře

11 obraz Mona Lisa

12 Michelangelo Bonarroti
6. března 1475 – 18. února 1564 sochař, architekt, malíř a básník Známá díla: * socha Pieta ( Řím) * freska Poslední soud * socha Davida portrét Michelangela

13 fotografie sochy Pieta

14 freska Poslední soud

15 socha Davida

16 Autoři: Daniela Zouharová Tereza Novotná Martina Šumberová
Gábina Tůmová Zdroj: , google.cz

17 ZEMĚPIS A MATEMATIKA

18

19 Turistika Cestovní ruch
Itálie je turisticky nejnavštěvovanější stát světa ( ročně 40 až 105 milionů turistů). Turismus zde přitom tvoří asi 12% HDP. Návštěvníky sem lákají antické a středověké renesanční památky, pláže, pobřeží, Gradské hory i venkov, ale i lázně a různé filmové a hudební festivaly. Jezdí se sem za rekreací, především k plážím a aquaparkům.

20 Benátky Benátky jsou na vodě, a proto tam nejezdí auta, ale lodě.
Od roku 1987 jsou Benátky jedna z nejnavštěvovanějších italských destinací. Jsou na seznamu památek UNESCO. Město žije převážně z turistického ruchu. Každý rok jej navštíví přibližně 12 milionů turistů z celého světa. Důležitou roli přitom hraje Biennale di Venezia, prestižní přehlídka současného výtvarného umění pořádaná v každém lichém roce. Benátky jsou nádherné místo pro romantiku.

21 Průmysl Itálie má malé zásoby paliv. Téměř veškerá se dovážejí. Naopak velký význam mají v energetice vodní zdroje. Do Itálie vede z Alžírska přes Tunisko plynovod. Zemní plyn se v malé míře těží na severu Jaderského moře, na jihu Apenin a na Sicílii, ropa v ještě menší míře na jihu Sicílie. Stojí zde čtyři jaderné elektrárny (jejich produkce byla pozastavena na základě referenda v roce 1987), v Alpách se nachází mnoho vodních elektráren. V malé míře se těží i asfalt a hnědé uhlí. Itálie je v současnosti na třetím místě v Evropě ve výrobě oceli. Dále jsou zde významná ložiska mramoru, pyritu, kamenné a draselné soli, síry a rtuti.

22 Automobilový průmysl FIAT FERRARI
je na trhu od roku Auta FIAT se vyrábí ve městě Turín. FERRARI je na trhu od roku 1947. Auta FERRARI se vyrábí ve městě Maranello. 22

23 60 115 625 (23. na světě, 2009) 39 Rozloha: 301 203 km2 (71. na světě)
Nejvyšší bod: Mont Blanc m.n.m. Hlavní město: Řím Počet obyvatel: (23. na světě, 2009) Náboženství: katolické Jazyk: italština Telefonní předvolba: 39

24 Obyvatelstvo Řím : 2 750 000 obyvatel Milán : 1 250 000 obyvatel
Neapol: obyvatel Milán Řím Neapol

25 Vypracovali: Dominik Dejmek
Aleš Dvořák David Kovář Zdroj: ,

26 Fyzika a chemie

27 Amedeo Avogadro, celým jménem
Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro di Quaregna e Cerreto.Je jedním ze zakladatelů fyziky plynů. Jeho objevy umožnily určení relativních atomových hmotností prvků. Je po něm pojmenována Avogadrova konstanta.

28 Galileo Galilei - toskánský astronom, filosof a fyzik těsně spjatý s vědeckou revolucí. Mezi jeho úspěchy řadíme vylepšení dalekohledu, rozmanitá astronomická pozorování, první z Newtonových zákonů pohybu a účinnou podporu Koperníka. Často je uváděn jako „otec moderní astronomie“, „otec moderní fyziky“ a dokonce „otec vědy“. 28

29 Enrico Fermi byl italský fyzik známý skrze své výzkumy jaderných reakcí. Zabýval se výzkumem beta- a gama- záření, podílel se na vývoji prvního jaderného reaktoru a podílel se na rozšiřování a prohlubování kvantové teorie. V únoru se Enrico Fermi dozvěděl o objevu umělé radioaktivity. Koncem března už publikoval první aktivace neutrony uvolňovanými působením paprsků alfa na berylium. Když v říjnu 1934 Fermi na zkoušku vložil mezi zdroj neutronů a stříbrnou fólii vosk, indukovaná radioaktivita stříbra se zvýšila stokrát. Srážkami s lehkými atomy vosku se neutrony zpomalily. Cesta k objevu štěpení uranu byla volná.

30 Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta - italský fyzik proslulý svými objevy v oboru elektřiny. Vynalezl například třecí elektriku, elektrický článek nebo kondenzátor. Je po něm pojmenována jednotka elektrického napětí volt.

31 Ascanio Sobrero - italský chemik.
V roce 1847, když studoval na univerzitě v Turíně, objevil výbušninu nitroglycerin. Jeho učitelem na této univerzitě byl francouzský chemik Théophile-Jules Pelouze, který prováděl pokusy s nitrocelulózou. Jedním ze Sobrerových spolužáků byl i jeden z budoucích významných vědců – Švéd Alfred Nobel.

32 Giovanni Alfonso Borelli
( 28. ledna prosince 1679) italský fyziolog, fyzik, astronom a matematik. Přispěl k zavádění moderních principů vědeckého výzkumu, pokračoval v Galileově metodě ověřování hypotéz pozorováním. Zabýval se matematikou, studoval pohyby Jupiterových měsíců a v mikroskopii zkoumal složení krve. Studoval mechanismus otevírání a zavírání průduchů v rostlinných tkáních, je autorem významných studií v medicíně a v geologii.

33 PREZENTACI VYTVOŘILI:LADISLAV VÁCLAVÍK, DAVID ZEMÁNEK , LUKÁŠ MINAŘÍK
Zdroj:

34 Hudba v Itálii

35 Italští skladatelé Antonio Vivaldi (1678-1741)
Skladatel a houslista. Pro pražskou italskou operní společnost najímal Vivaldi v Itálii zpěváky a získával operní novinky. Claudio Monteverdi ( ) Skladatel, první velký mistr opery. Na přelomu renesanční a barokní epochy významně přispěl k rozkvětu nové barokní hudby. Giovanni Valentini ( ) Hudební skladatel, hráč na klávesové nástroje a básník. Působil v Polsku jako varhaník.

36 Hudební nástroje Kontrabas Housle
Kontrabas je strunný smyčcový nástroj. Vznikl v 16. století v Itálii z basových viol da gamba. Jeho přímým předchůdcem byly kontrabasové gamby, nazývané violoni. Housle Jsou strunný smyčcový nástroj. První housle začaly vznikat v Itálii na počátku 16. století. Středisky výroby houslí v 16. století byly v Itálii Cremona, Brescia a Benátky. Velice známé jsou housle Stradivari, které se jmenují podle italského houslového mistra Antonia Stradivariho.

37 Příroda v Itálii

38 Flora (Rostliny) Skutečných lesů je v oblasti velmi málo. Citrusům se daří na chráněných místech. Hitem posledních let se staly mandarinky, jejichž dnes už obrovské plantáže se stále rozšiřují. K hlavním rostlinám pěstovaným pro užitek patří především olivovníky. Pěstují se s úspěchem v celém přímoří. Velmi rozšířenou plodinou je vinná réva. Přímoří proslulo zejména zvlášť kvalitními červenými víny, ale i bílá vína jsou vysoce ceněna. Na některých místech v blízkém vnitrozemí, ovlivněném přímořským klimatem,se pěstuje tabák.

39 Fauna(Zvířata) V pásmu horských lesů dosud přežívají zbytky vlčích smeček nebo samotářští medvědi, trochu hojnější jsou divoké kočky, divočáci, jeleni, daňkové a srnci. Drobnější savce zastupují např. kuna, vydra a jezevec. V teplých porostech nižších poloh lze po setmění zastihnout dokonce dikobraza. U sněhových polí a pod horskými vrcholy se vyskytují dnes již malá stáda původních kamzíků Z dravých ptáků jsou zde zastoupeni supi, sokoli a stále vzácnější orli. Přírodní podmínky pro chov domácích zvířat nejsou příznivé. Rostlinstvo je tu dost chudé a neposkytuje dobytku, hlavně kravám a koním dost potravy. Proto jsou z domácích zvířat nejvhodnější ty druhy, které jsou v tomto směru velmi skromné,tedy muly a osli.

40 Jezera Největší italská jezera jsou Gardské jezero a Lago Maggiore. Gardské jezero Italsky (Lago di Garda) se nachází na severu země mezi Alpami a Pádskou nížinou. Průměrnou hloubku má 136 m a maximální hloubku 346 m. Leží v nadmořské výšce 65 m. Jezero bylo vytvořeno po poslední době ledové Etschským ledovcem, jehož stopy se ještě dnes velmi výrazně zachovaly.

41 Lago Maggioro Je jezero ležící částečně v Itálii a ve Švýcarsku. Má rozlohu 212,5 km², z čehož 80,1% leží v Itálii a zbývajících 19,9% ve Švýcarsku. Dosahuje od Alp až k okraji Pádské nížiny. Je ohraničené prudkými a vysokými břehy. Hlavně severní konec je obklopen balvany, které pocházejí z ledovce. Jezero je 66 km dlouhé a maximálně 10 km široké. Jeho maximální hloubka je 372 m.

42 Autoři: Nikola Vondálová Lucie Klapušová Radka Lébišová
Michaela Zouharová Lucie Klapušová Zdroj : ,

43 Tělesná výchova Výtvarná výchova

44 LOH 1960: začátek: konec: místo konání: počet zemí: počet sportovců:
25. srpna 1960 konec: 11. září 1960 místo konání: Itálie, Řím počet zemí: 83 zemí počet sportovců: 5 348 sportovců

45 Eva Bosáková zlato gymnastika - kladina
Československé medaile na LOH 1960 Jméno Medaile Disciplína Eva Bosáková zlato gymnastika - kladina Bohumil Němeček zlato     box - lehká velterová váha Václav Kozák, Pavel Schmidt zlato   veslování - dvojskif Dana Zátopková   stříbro   atletika - hod oštěpem gymnastky stříbro   gymnastika, soutěž družstev Bohumil Kubát     bronz zápas, řecko-římský - těžká váha Josef Němec   bronz box - těžká váha osmiveslice (muži) bronz veslování Eva Bosáková Bohumil Němeček

46 Olympijske hry ZOH 2006 XX. zimní olympijské hry 2006 se konaly v únoru 2006 v italském Turíně. Po Bortině d'Ampezzo a Římě je Turín třetím italským olympijským městem.

47 zahájení: zakončení: počet zemí: Itálie,Turín počet sportovců:
místo konání: Itálie,Turín počet sportovců: 2660 sportovců 84 v 15 sportech soutěže: zahájení: 10.února 2006 zakončení: 26.února 2006 počet zemí: 80 zemí

48

49 Italská liga ledního hokeje
(celý italský název: la Serie A di hockey su ghiaccio) je nejvyšší profesionální hokejová liga v Itálii. Založena byla v roce Tato hokejová liga spadá pod La Federazione Italiana Sport del Ghiaccio (FISG).

50 Výtvarná výchova Malíř Agnolo di Cosimo narodil se: zemřel:
známý jako Il.Bronzino nebo Agnolo Bronzino byl italský manýristický malíř z Florencie. Původ jeho přezdívky Bronzino není znám, může však souviset s malířovou tmavou pokožkou, která mohla být takto zbarvená následkem Addisonovy choroby (nemoci nadledvinek). narodil se: 17.listopadu 1503 zemřel: 23.listopadu 1572

51 Bonifacio Bembo (aktivní mezi lety 1447 a 1477) italský malíř a miniaturista v období rané renesance. Narodil se ve městě Brescia ,a přestože jeho styl formovala pozdní gotika, byl ovlivněn nastupující renesancí. Jeho malby zahrnují fresky pro kostel sv. Augustina v Cremoně a portrét Francesca Sforzy a jeho ženy Biancy Marie Visconti (oba z roku 1462), nyní v pinakotéce v Miláně. Bembo je obvykle považován za autora jedné ze známých tarotových desek rodu Visconti-Sforza. Byl bratrem malíře Benedetta Bemba a strýcem malíře Giovanni Francesca Bemba.

52 Michelangelo Buonarroti
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (6. března 1475 – Caprese , 18. února Řím) byl jedním z nejznámějších představitelů vrcholné italské renesance a manýrismu. Proslavil se jako sochař, architekt a malíř, ale psal také básně. Nejznámější díla: Stvoření světa (Sixtinská kaple, Vatikán - nástropní freska, ) Poslední soud (Sixtinská kaple, Vatikán - freska na oltářní stěně, ) Svatá Rodina - Tondo Doni (Galerie Uffizi, Florencie)

53 Vytvořily: Renata Abrahamová , Andrea Šenkýřová , Sabina Klíčová
, Zdroj:

54 Jazyky v Itálii

55 italština Italština je románský jazyk. Vznikla postupným vývojem
z hovorové latiny. První texty, které mohou být označeny za italštinu, se datují na začátek 9. století. Italština byla poprvé formalizována ve 14. století prací Dante Alighieriho, který smíchal jihoitalské dialekty se svojí rodnou toskánštinou. Počet mluvících: mil. obyvatel Rozšíření: Itálie, San Marino, Chorvatsko, Francie, Slovinsko, Švýcarsko, Vatikán Písmo: latinka Úřední jazyk: v Itálii, Švýcarsku, San Marinu, Vatikánu, Slovinsku (místní jazyk), Istrijské župě (Chorvatsko)

56 Nářečí neapolština Počet mluvících: 7,8 milionu
Neapolština je rozšířena v italské Kampánii, nejvíce pak v její metropoli - Neapoli. Podob neapolštiny je nespočet - jazyk se v minulosti odlišoval i v rámci jedné obce či městské čtvrti, avšak v posledních desítkách let se některé podoby vytrácejí, některé vzájemně splývají a mísí se, a tak se rozdíly postupně stírají. Většina jazykovědců, včetně lingvistů z organizace UNESCO, jej však považuje za samostatný jazyk.

57 Nářečí italština – 60 mil. lidí neapolština – 8 mil. lidí sicilština – 5 mil. lidí korsičtina lidí

58 Kde se italština učí v okolí Boskovic
Neučí se: Učí se: SOŠ a SOU André Citroena Gymnázium Rájec Gymnázium J.G. Mendela, Brno Gymnázium Slovanské nám., Brno SOŠ a SOU Masarykova škola práce, Letovice

59 Chcete-li se něco víc dozvědět o Itálii nebo plánujete-li cestu, stačí umět anglicky nebo německy . Např.: plánujete cestu do Benátek, podíváte se na internetovou stránku (v Itálii se používá doména .it) a tam si jen překliknete na AJ nebo NJ.

60 Dovolená na Elbě Základní informace najdeme na serveru . Trajekt na ostrov stojí: na osobu 16 EUR za auto 55 EUR za motorku 22 EUR Ubytování v Park Hotel Napoleone**** stojí na noc 1100Kč

61 Pár slovíček pivo víno jídlo beer wine food bier wein essen jízdenka peníze voda ticket money water ticket geld wasser

62 Michal Kalas, Vojta Kopecký, Martin Minx, Tomáš Palán
Zpracovali: Čerpali jsme z:

63 Státní a náboženské svátky
1.leden - Nový rok 6.leden - Tři králové (Befana) Pasquetta - Velikonoční pondělí (pohyblivý svátek) 25.duben - Den osvobození 1.květen - Svátek práce 15.srpen - Nanebevzetí Panny Marie (Ferragosto) 1.listopad - Svátek všech svatých (Ognissanti) 8.prosinec -Neposkvrněné početí Panny Marie (Immaccolata) 25.prosinec - Narození Páně (Natale) 26.prosinec - Svátek sv.Štěpána (Santo Stefano)

64 Štědrý den Štědrý den se slaví schůzkou s přáteli. Italské děti dostávají dárky většinou na první vánoční svátek ráno nebo jako u nás večer 24.prosince od Ježíška,kterému říkají Babbo Natale. Na Sicílii děti obdarovává až ráno 7.ledna. Hlavním vánočním jídlem jsou v Itálii ryby, opečená kuřata a slaná kukuřičná kaše /polenta/.Jako zákusek se podává kaštanové pyré se šlehačkou,turecký med s oříšky.

65 Od začátku roku Již na začátku ledna začíná karneval, který se táhne až do Popeleční středy. Jeho součástí jsou pestré průvody, maškarády, tance, hudba a další radovánky. Nejveselejší slavnosti, ale probíhají během posledních tří dnů, zvláště pak na masopustní úterý, kdy se jí palačinky. Důležitou součástí karnevalu je nošení masek. Lidé mají různé druhy masek, např. malé černé masky představující duchy a čarodějnice. Ovšem jedním z největších lákadel je tzv. smrt karnevalu. Například v Benátkách je slaměné tělo "Krále karnevalu" naplněno výbušnými žabkami a o půlnoci je spáleno na Piazza San Marco. Symbolem karnevalu je „obtloustlý muž“, což má symbolizovat hody, které se v tomto období konají.

66 Velikonoce V Itálii se děti těší na obrovská čokoládová velikonoční vejce zabalená v pestrobarevných lesklých fóliích, která jsou rok od roku větší a dají se v nich najít nejrůznější překvapení. Během velikonoční neděle a pondělí nesmí při snídani na žádném italském stole chybět tradiční pečivo - kynutý sladký koláč s mandlemi nazývaný Colomba Pasquale, tedy v překladu velikonoční holubice. Na Velikonoční pondělí, kterému se v Itálii říká Pasquetta, tedy malé Velikonoce, je ale jídelníček ještě mnohem vydatnější. Velikonočním pokrmem jsou také preclíky. Zkroucený tvar má představovat založené ruce při modlitbě O Italech se také říká, že to byli právě oni, kdo vynalezl čokoládová velikonoční vajíčka.

67 barevné vrtulky s cuketou
italská jídla italská zmrzlina pizza barevné vrtulky s cuketou

68 Předkrm z ricotty 1 kelímek ricotty
1 lžíce zakysané smetany svazek pažitky půlka červené a půlka zelené papriky 6 křepelčích vajíček lžička kořenící směsi Salát pikant sůl a pepř

69 Denní stravování Co se týká stravovacích zvyků Italů, tak na rozdíl od naší velké snídaně dávají na začátku dne přednost pouze šálku sladkého silného espresa, horké čokolády nebo bílé kávy. Zato oběd, v době polední siesty, se skládá z několika chodů a je hlavním denním jídlem. Po menším předkrmu (olivy, opékaný chléb)a alkoholovém aperitivu (např. Cinzano), následuje první chod, většinou porce těstovin, které Italové nepovažují za hlavní jídlo. Výjimečně se jako první chod podává polévka. Hlavním jídlem se zeleninovou přílohou je maso nebo ryby, ke kterým se běžně zakusuje bílý chléb, nebo se podávají opékané brambory, či rizoto. Popíjí se běžně víno nebo minerální voda.  Poté nesmí chybět sladký dezert, ovoce, zmrzlina nebo sýr „formaggio“ a šálek espresa. Zdá se vám to trochu moc na čas oběda? Italové však mají v odpolední siestě, která začíná kolem jedné hodiny, dost času na všechny chody. Oběd se tak může v klidu protáhnout až na několik hodin a vůbec nevadí, že se tak prodlouží také pracovní doba. Večeře je podstatně lehčí než oběd a podává se kolem půl osmé večer.

70 těstoviny Kromě klasických špaget tu ochutnáte i jiné druhy těstovin různých tvarů, kterých je na italském trhu k mání až na 400 druhů, a jsou běžným denním jídlem na jihu země. Zkuste například cannelloni, výtečné těstovinové válečky, které se plní různými náplněmi – masovou, houbovou, sýrovou, nebo špenátovou, a zapékají se v troubě se sýrem a rajčaty, nebo oblíbené lasagne, či těstoviny farfalle ve tvaru mašliček podávané s masovými směsmi a smetanovými omáčkami. Rozhodně není zvykem jíst pizzu a těstoviny s kečupem, jak je tomu často u nás. Takovým dochucením pizzy nebo špaget rodilého Itala většinou rozesmějete, nebo přímo vyděsíte. Před kečupem Italové dávají přednost omáčkám - základní je omáčka z čerstvých rajčat nebo se jednoduše čerstvě uvařené těstoviny pokapají panenským olivovým olejem a posypou nastrouhaným sýrem Parmiggiano, u nás známým jako parmezán.

71 zahrady a parky Italské zahrady dosáhly mimořádné úrovně v období renesance a dále se vyvíjely pod vlivem baroka. Hlavním rysem je převaha architektonických prvků a předpokládaný svažitý terén. Zahradě dominovala budova zpravidla postavená na nejvyšším místě.

72 Vypracovaly: Kristýna Šindelková, Kristýna Vaněrková, Božena Ščudlová, Renata Zemánková.
zdroj:


Stáhnout ppt "Stát v jižní Evropě ležící na Apeninském poloostrově."

Podobné prezentace


Reklamy Google