Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrady a zámky Šárka Slachová, 4.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrady a zámky Šárka Slachová, 4.B."— Transkript prezentace:

1 Hrady a zámky Šárka Slachová, 4.B

2 Odkazy Hlavní téma Hrad Karlštejn - informace Hrad Kost - informace
Hrad Zvíkov - informace Zámek Hluboká nad Vltavou - informace Zámek Dobříš - informace Zámek Červená Lhota - informace Foto hrad Karlštejn Foto zámek Dobříš Foto zámek Červená Lhota Závěr (co mě čeká po maturitě) .

3 Hlavní téma práce

4 Hrad Karlštejn Karlštejn, dříve nazýván také Karlův Týn, je středověký hrad, nacházející se ve stejnojmenném městě v okrese Beroun, asi 30 km jihozápadně od Prahy, uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. Byl založen roku 1348 Karlem IV. kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků, později zde byly uchovávány české korunovační klenoty. V současnosti je hrad významnou národní kulturní památkou a jedním z nejnavštěvo­vanějších hradů v Česku. Výzdoba kaple sv. Kříže ve Velké věži je ukázkou vyspělého gotického malířství.

5 Hrad Kost Kost je jedním z mála zbývajících středověkých hradů v České republice a je považován za druhý nejvýznamnější. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost, protože nebyl dobyt více než jednou, jelikož byl stejně tvrdý jako kost. Původ hradu se datuje do 13. století a stavba byla pravděpodobně započata Benešem z Wartenberka, který nechal postavit dlouhý sál a věž jako obrannou pevnost.

6 Hrad Zvíkov Stavbu hradu Zvíkov započal Václav I. ve 13. století a dokončil ji Přemysl Otakar II. Hrad měl strategickou polohu na skalním ostrohu a sloužil jako opěrný bod královské moci. Původně královský hrad bývá často označován jako král českých hradů. Hrad Zvíkov patří bezesporu mezi skvosty české gotické architektury.

7 Zámek Hluboká nad Vltavou
Jeden z nejvyhledávanějších zámků naší země, zámek Hluboká, se tyčí na severním okraji budějovické rybniční pánve, na příkrém ostrohu nad řekou Vltavou. Původně královský hrad Hluboká (Frauenberg) založil spolu s nedalekými Českými Budějovicemi ve 13. století český král Přemysl Otakar II.Hrad prošel složitým vývojem a jeho podobu poznamenalo čtvero přestaveb. O dnešní novogotickou podobu z r se zasloužil rod Schwarzenbergů, v jejichž držení byl hrad od r Vznikl tak objekt o 140 bohatě vybavených místnostech, s jedenácti věžemi (hlavní 60 metrů) a baštami, jehož členitému průčelí dominuje velký schwarzenbergský znak s rodovým heslem „NIL NISI RECTUM" (Nic než právo).

8 Zámek Dobříš Na konci 16. století byl vybudován první dobříšský zámek v renesančním stylu, o němž nejsou dochovány žádné záznamy. Roku 1630 jej kupuje včetně celého panství nejvyšší královský lovčí Bruno Mansfeld. Současná podoba zámku pochází z let , kdy přestavbu uskutečnil Jindřich Pavel František Mannsfeld za účasti předního francouzského architekta Julese Roberta de Cotta a italského tvůrce interiérů G. N. Servandoniho. Zároveň se zámkem byla přebudována a upravena také francouzská zahrada, která patří mezi nejkrásnější v Čechách a je doplněna řadou sochařských děl od Ignáce Františka Platzera

9 Zámek Červená Lhota Zámek, dnes také národní kulturní památka, známý určitě z mnoha hezkých pohádek, s přilehlým hospodářským dvorem a renesanční kaplí Nejsvětější Trojice, se nachází asi 12 km přímou čarou východně od Soběslavi v jihozápadní části Českomoravské vrchoviny. Dnes už se nedá vypátrat, koho napadlo přehradit údolí Deštenského potoka, zatopit jej a na ostrově vzniklém z výrazné skály vybudovat středověkou gotickou tvrz, přístupnou ze břehu po dřevěném padacím mostě.

10 Hrad Karlštejn Vrcholně gotický hrad založený v roce 1348 zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Byl vybudován českým králem a římským císařem Karlem IV, jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Vlastníkem hradu je Česká republika, správcem Národní památkový ústav - územní odborné pracoviště Střední Čechy. 1. Prohlídková trasa zahrnuje historické interiéry Císařského paláce a spodních podlaží Mariánské věže s cenným vybavením ze století. (Dvořenínská síň, Rytířský sál s kaplí sv. Mikuláše, Děkanství, Královská ložnice, Audienční a Hodovní síň, Sál předků, Pokladnice Klenotnice, bývalé hradní vězení. (Zde nutná rezervace pro skupiny nad 10 osob) 1. prohlídková trasa pouze s průvodcem, délka 50 minut, max. 55 osob, nutnost rezervace času prohlídky hradu pro skupiny s více jak 10 osobami

11 Hrad Kost V roce 1456 se Jan Zajíc z Hazmberku stal majitelem hradů Kosti, Trosek a Skalního Hradu a zúčastnil se povstání proti Králi Jiřímu z Poděbrad. Roku 1490 jeho syn prodal Kost a trosky nejvyššímu kancléři Království českého Schellenberkovi. Kost byla zaplavena dluhy a roku 1542 hrad koupil Jan Biberstein. Jan Biberstein nechal přistavět renesanční křídlo s velkou kuchyní podél cesty, která vedla k hradu. Jan Biberstein byl bezdětný zdědila Kost jeho neteř se svým manželem Kryštofem Popelem z Lobkovic, který s ní často pobýval právě na hradě Kost. Kryštof Popel z Lobkovic nechal přistavět pivovar Lobkovický palác a další hospodářské budovy, jež byly opevněny a připojeny k hradu.

12 Hrad Zvíkov Hrad se vypíná na vysokém skalnatém ostrohu nad soutokem Otavy a Vltavy, obklopen ze tří stran vodou, ve výšce 400 metrů nad mořem, asi 15 km severně od města Písku. Ostroh byl zřejmě osídlen už v době prehistorické, neboť na přelomu letopočtu v těchto místech bylo významné patrně keltské hradiště. Archeologické průzkumy této lokality dokazují, že zde v době laténské stávalo opevněné sídliště, které mohlo být i oppidem.

13 Zámek Hluboká nad Vltavou
Dnešní podobu získala Hluboká za vlády Jana Adolfa II. Schwarzenberga a jeho chotě Eleonory, kteří se rozhodli pro přestavbu po vzoru královského zámku Windsor. V blízkosti zámku se rozprostírá zámecký park v anglickém stylu. V původní jízdárně se sálem s otevřeným krovem jsou dnes instalovány sbírky Alšovy jihočeské galerie.

14 Zámek Dobříš Původní královský statek byl poprvé zmíněn Současná podoba rokokového zámku pochází z let 1745 – Na rozlehlou trojkřídlou patrovou budovu s mansardovými střechami navazuje udržovaný francouzský park. Nalezente zde ukázku rokokové zahradní architektury s řadou soch od Ignáce Františka Platzera. V zámku si můžete prohlédnout pokoje s výzdobou ve stylu pozdního baroka, rokoka a klasicismu. Výrazný je Zrcadlový sál s bohatou štukovou výzdobou a freskami od Jana P. Molitora. V areálu zámku se nachází městské muzeum s výstavou historických motocyklů, galerie JCM a zámecká restaurace. Zámek Dobříš nabízí celoroční prohlídky expozice a francouzské zahrady. Pořádají se tu i svatební obřady, slavnostní večery, koncerty.

15 Zámek Červená Lhota Jmenovaná byla v roce 1465 při rodinném dělení majetku tvrz, dvůr a vesnice Jenczenslay (Jižná), vlastníkem uvedeného majetku se stal Petr, jehož potomci se psali jako Lhotští ze Zásmuk. Roku 1530 koupili tvrz Kábové z Rybňan, v letech ji přestavěli na renesanční zámek, kterému se říkalo Nová nebo Kábova Lhota. Na břehu na návrší také nechali postavit kapli Nejsvětější Trojice a zde si také zřídili rodinnou hrobku. Červená Lhota se zámku začalo říkat za dalšího majitele - Viléma Růty z Dírné, a to podle barvy venkovních zdí. Již jeho dědici byl ale zámek zabaven a král Ferdinandem II. jej věnoval císařskému rytmistrovi Antoniovi Brucciovi, aby mohl z výnosu přilehlého statku platit své žoldnéře.

16 Hrad Karlštejn

17 Zámek Dobříš

18 Zámek Červená Lhota

19 Závěr Nejvíce se těším na prázdniny. A po prázdninách si budu hledat práci.


Stáhnout ppt "Hrady a zámky Šárka Slachová, 4.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google