Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku"— Transkript prezentace:

1 Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku
Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku Autor : J.Čáp VY_32_INOVACE_ZEMEPIS_CAP_2.13

2 Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku
1 Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku I. Jaké byly příčiny velkých zámořských plaveb Evropanů? II.Z kterých zemí především pocházeli nejslavnější mořeplavci 15. a 16.století? III.Které slavné mořeplavce 15. a 16.století znáš? Příčiny zámořských plaveb 1. Turci ovládli Blízký východ ( dobytí Cařihradu) - omezení obchodu s Východem 2. Nedostatek zlata a stříbra v Evropě -šíření zvěstí o bohatství neznámých zemí 3. Růst poptávky po luxusním zboží a střelném prachu 4. Snaha objevovat a ovládnout nová území 5. Šíření křesťanství – reakce Evropanů na expanzi islámu na západ V roce 1494 vypukl spor mezi Španělskem a Portugalskem o objevovaná území, který byl urovnán smlouvou uzavřenou na základě tlaku papeže  Alexandra VI. 7. června 1474 v Tordesillas (ve Španělsku). Byla stanovena demarkační linie vedoucí 1770 km na západ od Kapverdských ostrovů. Nově objevená území na východ od této linie měla patřit Portugalcům, západní území Španělům. Při plavbě byla ale porušena smlouva v Tordesillas, protože Filipíny patřily už Portugalsku, tudíž lodě plavící se ve španělských službách zde neměly právo zakotvit. Proto byla roku 1529 uzavřena nová dohoda v Zaragoze, která Španělsku přiřkla Filipíny a Portugalsku ponechala nejbohatší ostrovy v Indonésii, nazývané „ostrovy koření“ - Moluky. Obr.1

3 2 Obr.2

4 3 Vasco da Gama [vašku da gama] ( Indie) byl jeden z nejvýznamnějších portugalských mořeplavců a objevitelů. Svými třemi cestami do Indie položil základy pozdější portugalské koloniální říše. Obr. 3 Obr.4 I.Čím byl významný rok 1453 pro evropské panovníky a obchodníky?/viz.učebnice/ II.Kterého mořeplaveckého a objevitelského prvenství Vasco da Gama dosáhl? Koncem 15.století po pádu Konstantinopol(1453) byl obchod s cizokrajným zbožím, především s kořením, ovládnut arabskými a osmanskými panovníky. Portugalský král se rozhodl získat přístup do Asie obeplutím Afriky. Touto cestou byl pověřen posléze Vasco da Gama. Druhou výpravu do Indie uskutečnil da Gama roku 1502 již jako admirál; velel deseti válečným lodím a jeho úlohou bylo dosažení a upevnění portugalské moci v Arabském moři a na pobřeží Indie. V námořní bitvě porazil da Gama jednu arabskou flotilu, za použití násilí dosáhl dále v mnoha městech na pobřeží Indie uznání Portugalska jako nadřízené mocnosti a položil tak základní kámen pro vytvoření budoucí Portugalské Indie.

5 I.Který mořeplavec jako první vykonal tuto cestu?
4 Obr.5 I.Který mořeplavec jako první vykonal tuto cestu? II.Jaký starověký poznatek byl touto plavbou potvrzen? Fernão de Magalhães (španělsky: Fernando Magallanes, latinsky: Ferdinand Magellan; *1480 – ,Filipíny) byl portugalský mořeplavec, který sloužil španělské koruně. Obr.6 Důkaz o kulatosti Země přinesla výprava, již Magalhães vedl a která ve službách španělského krále Karla V. obeplula poprvé celou zeměkouli. ?

6 5 Vitus Bering byl dánský mořeplavec počátku 18.století, který se plavil ve službách ruského vojenského námořnictva . V roce 1725 vedl tzv. první kamčatskou výpravu, která měla za úkol zmapovat mořské pobřeží při východním pobřeží Sibiře, prověřit propojení Asie s Amerikou a prozkoumat bezpečnost hranic Ruska na Dálném východě. V únoru 1725 se Bering vydal na cestu přes Sibiř. Roku 1727 se dostal na Kamčatku. Beringově výpravě se podařilo proplout mezi Asií a Amerikou, a dokázat tak, že tyto kontinenty spolu nesouvisí. Tím Bering splnil svůj úkol a vydal se na cestu zpět. Obr.7 Počátkem roku 1733 nastoupil Bering tzv. druhou kamčatskou expedici, při které onemocněla většina posádky kurdějemi, ztroskotala na Komandorských ostrovech. Zde Vitus Bering zemřel. Ostrov byl pojmenován po něm – Beringův ostrov. Tak po devíti letech skončila tzv. velká americká expedice. Po této výpravě začalo pozvolné ruské osidlování Aljašky. Obr.8 I.Které geografické objekty byly po Vitusu Beringovi pojmenovány? II.Najdi je na mapě a zapiš jejich geografickou polohu.

7 6 Kdo vykonal objevitelské cesty znázorněné na mapkách? Obr.11 Obr.9 1 3 2 Obr.10

8 7 Obr.1 - NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 - NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 - NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.4 - NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 8 Obr.7 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.8 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.9 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.10 – NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 11- NEZNÁMÝ. flickr.com [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Velké objevné cesty pozdního středověku a počátku novověku"

Podobné prezentace


Reklamy Google