Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanada.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanada."— Transkript prezentace:

1 Kanada

2 Kanada představuje významnou zemi, která zabírá většinu severoamerického kontinentu. Rozloha činí km2. Kanada je druhou (po Rusku) největší zemí na světě. Žije zde přes 33 milionů obyvatel. Je to dvojjazyčný stát, ve kterém se bez problému dorozumíte anglicky a francouzsky. Obě řeči jsou zde úředními jazyky. V Kanadě žije mnoho etnických skupin, které udržují své tradice. Státní zařízení Kanady je pluralitní federativní konstituční monarchie s dvoukomorovým parlamentem. Tato země má deset provincií a tři spolkové teritoria. Jde o velmi vyspělou zemi, která má podobnou ekonomiku a kulturu jako USA. Přesto se ale od USA v mnohém liší.

3 NÁBOŽENSTVÍ Kanada nemá žádné oficiální státní náboženství, ale většina obyvatel se hlásí ke křesťanství – k římskokatolické církvi nebo k protestantství. Celkem je v Kanadě 77 procent křesťanů (údaj z roku 2001), dalších 16 procent jsou ateisté nebo se nehlásí k žádnému náboženství. Kanadští křesťané chodí do kostela spíše nepravidelně a jejich víra celkově není tak silná jako například ve Spojených státech. Ale samozřejmě všichni slaví hlavní křesťanské svátky jako jsou Vánoce a Velikonoce. Dále v Kanadě žijí dvě procenta muslimů, procento židů, buddhistů, hindů a sikhů. Tyto náboženské menšiny žijí především ve svých čtvrtích ve větších městech jako v Torontu , Montrealu nebo Quebecu . Je zajímavé se do těchto čtvrtí zajít podívat a trochu je poznat.

4 Vlastnosti Hlavní město:Ottawa
Rozloha:9 984 670 km² (2. na světě) (česko78 866 km²) z toho 8,92 % vodní plochy Jazyk:angličtina, francouzština Náboženství:křesťané 77,1 % katolíci43,6 %, Sjednocená církev Kanady 9,6 %) Počet Obyvatel 33 476 688 (35. na světě,2011)

5 Příroda Nedotčená příroda Kanady láká mnoho turistů.
Země je hustě poseta vodními plochami, převážně jezery (zaujímají až desetinu celé rozlohy země) Nejdelší řeka je Mackenzie (délka km)

6 Niagarské vodopády Niagarské vodopády jsou jedním z „přirozených divů světa“. Anglicky se nazývají Niagara Falls a slovo niagara pochází ze slova onguiaahra, což znamená „hromový hluk“. Jedná se o dva vodopády na řece Niagara na hranicích USA a Kanady. Niagara odvádí vodu z Erijského jezera, tvoří Niagarské vodopády a odtéká do jezera Ontaria, odkud se dostává do Atlantského oceánu. Vodopády jsou staré pouhých let. Byly vytvořeny v době, kdy docházelo k tání ledovců, které tvořily ledovcová jezera. Jedno z nich ( jezero Erie ) se sbíhalo směrem k dalšímu ( jezero Ontario ). Jelikož proud vody byl velice silný, docházelo k vymílání měkkého podkladu, který byl řekou odnesen rychleji, než poklad z tvrdé skály a tak se vytvořil příkrý útes ( Niagarský sráz ).

7 Státní symboly Národní symboly mají reprezentovat svou zemi a stát se tak jakýmsi poznávacím znamením daného státu. Tento záměr u Kanady platí dvojnásob – kdo by neznal kanadský hlavní národní symbol – javorový list. Javorový list se stal symbolem Kanady na počátku osmnáctého století, a to hlavně díky obyvatelům, kteří žili kolem řeky Sv. Vavřince. Poprvé byl použit jako národní symbol v roce Postupně se dostával do znaků měst a provincií, až se nakonec v roce 1965 dostal na novou kanadskou vlajku, kterou navrhl G. F. G. Stanley. Javorový list je na ní zobrazen červenou barvou, má jedenáct hrotů a nevztahuje se k žádnému známému druhu javoru. Je umístěn na bílém poli a po stranách je rámován dvěma červenými pruhy.

8 Státní hymna

9 Mezi další typické znaky Kanady můžeme zařadit i některá typická zvířata, která nežijí nikde jinde v tak hojném počtu a která se stala typickým znakem Kanady. Jsou to hlavně: kanadská husa, medvěd grizzly, los nebo bobr (ten se nachází například na drobných mincích.). Stejně jako javorový list se i tyto symboly často objevují na firmách nebo společnostech, které pochází z této země. Zvířata v Kanadě

10 Sporty Kanada má dva oficiální sporty – lední hokej a lakros. Lední hokej je oficiální zimní sport, je nejnavštěvovanější a nejoblíbenější. Lakros je oficiální letní sport, má kořeny u původních obyvatel země. Další oblíbené sporty jsou podobné jako na zbytku kontinentu – kanadský fotbal (podobný jako americký fotbal), baseball nebo basketball. Dále ještě cricket, curling a fotbal (soccer – fotbal, který se hraje u nás). Do roku 1994 byl oficiálním sportem pouze ten starší - lakros.

11 Pro Skauty Připravil: Ondatra (Pižmová)


Stáhnout ppt "Kanada."

Podobné prezentace


Reklamy Google