Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠPANĚLSKO zde najdete různé info.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠPANĚLSKO zde najdete různé info."— Transkript prezentace:

1 ŠPANĚLSKO zde najdete různé info

2 O čem si teď něco přečtete
Něco o španělsku Podnebí Poloha Doklady, víza Zdraví Bezpečnost Akce, výlety Památky, tradice

3 Něco o španělsku Politický systém: konstituční monarchie
Státní vlajka: Státní znak: Rozloha:  km2 Hlavní město: Madrid Měna: Euro Jazyk: španělština (kastilština - úřední řeč), katalánština, gaelština, baskičtina Náboženství, církve: křesťané (96,6% katolíci, 0,1% protestanti), bez vyznání - 2,9% Hlava státu: Juan Carlos I. (král), José Luis Rodríguez Zapatero (prezident) Politický systém: konstituční monarchie

4 Podnebí Španělsko pokrývá 84% Iberského neboli Pyrenejského poloostrova. Geograficky je jednou z nejčlenitějších evropských zemí. Je čtvrtou největší zemí Evropy, po Rusku, Ukrajině a Francii. Španělsko je velmi hornaté, průměrná nadmořská výška je 650 m n.m. Po Švýcarsku je druhou nejvýše položenou evropskou zemí. Proto asi ani nepřekvapí, že Madrid je nejvýše položeným evropským hlavním městem (655 m n.m.).

5 Poloha Španělsko leží v jihozápadní Evropě, je obklopeno Biskajským zálivem, Středozemním mořem, Atlantským oceánem a Pyrenejským pohořím, rozkládá se jihozápadně od Francie

6 Doklady, víza Občané České republiky mohou vstupovat a pobývat na území Španělska (stejně jako i ostatních členských států EU) bez zvláštních omezení - na základě platného cestovního dokladu nebo průkazu totožnosti. Od nabývá účinnosti novela zákona o cestovních dokladech (č. 559/2004 Sb.), podle které lze k opuštění území ČR k cestě do států EU jako cestovní doklad použít občanské průkazy se strojově čitelnými údaji.

7 Zdraví Zdravotní péče ve Španělsku je na evropské úrovni. Doporučuje se dodržování běžné hygieny, potíže mohou být (jako kdekoliv jinde) s jídly typu fast-food zakoupenými na ulici. Španělsko je geograficky mnohem více na jihu - nutná je ochrana proti slunci - vhodný oděv, krémy, sluneční brýle Od 1. června mají čeští občané nárok na lékařské ošetření v členských zemích EU. K tomu je potřeba si vyzvednout ve své zdravotní pojišťovně v ČR formulář E-111 sloužící v cizině k uplatnění nároků ze zdravotního pojištění. Čeští občané, jež se budou chtít léčit v zahraničí, však musejí počítat s placením spoluúčasti, která je v členských státech EU velmi vysoká a mnohonásobně převyšuje spoluúčast v ČR. Ve Španělsku se jedná o 40% spoluúčast při hrazení ceny léku. Spoluúčast se dá vyřešit komerčním připojištěním. Pro turistické cesty se doporučuje kombinace formuláře E111 a komerčního cestovního pojištění.(informace MZV ČR)

8 Bezpečnost Všeobecně se dá říci, že Španělsko je relativně bezpečnou zemí. Přesto je zde třeba počítat s určitou mírou obecné kriminality (především jde o kapsářství a drobné krádeže ). Taktiky jsou různě kombinovány a kromě běžného kapsářství jsou používány různé způsoby odlákání pozornosti (prodej květin, "neúmyslné" potřísnění oděvu, prokazování dostatečné hotovosti falešnému policistovi). Proto se doporučuje dodržovat hlavní zásady obezřetnosti a opatrnosti jako například: nemít důležité doklady a věci na jednom místě, pasy, letenky a větší hotovost, pokud je to možné, ponechat v hotelovém trezoru, nosit u sebe jen menší obnosy finanční hotovosti, pokud neplánujete provést větší nákup, mít odděleně od platební karty zaznamenáno její číslo a event. telefon bankovního ústavu za účelem nahlášení odcizení (ztráty) platební karty, neponechávat v autě doklady a cennosti atd., nepřespávat na osamocených místech. V případě, že k okradení přesto dojde, je vhodné se obrátit na nejbližší policejní oddělení, případ ohlásit a požádat o vystavení policejního protokolu.

9 Akce, výlety Svatojakubská pouť - cesta do Santiaga de Compostela - Cesta vede přes hory a doly, po silnici, lesem, po louce, přes města i vesnice. A jak tak jdete pořád dopředu a do Santiága za slunce i deště a blížíte se krok za krokem do cíle, krajina se vám mění před očima a skýtá vám mnohé zajímavé výhledy a pohledy. A stejně jako se mění počasí, mění se i zvířata, architektura i atmosféra. Na stezce nikdy nejste sami... Severní Španělsko 2007: Lloret de Mar - Na pobřeží v okolí Lloret de Mar jsou malé romantické pláže položené ve skalních rozsedlinách, na mnoha místech jsou nad nimi borovicové lesy. Písek je hrubší a nezalézá všude, moře je neklidné a dočkáte se vln. Pokud máte štěstí na velké vlny, tříští se o skály a vytvářejí ojedinělé pohledy na bílou šlehačkovou pěnu mezi skalami... S Pasátem II přes Atlantik: Sezona začíná v Gibraltaru v květnu. Na přírodě, která je dávno v plném květu to nepoznáte. Pouze na peněžence. Kotvení v marině stojí za den 4,5 Libry. To je polovina letní částky. Obchůdky a kavárny ožívají večer. Město má dnes svátek, zítra jsou Velikonoce. Všichni spěchají za odpočinkem do parku vysoko nad městem. Sportovci a chudí chodí na 400 metrů vysokou skálu pěšky. Nahoru frčí auta, taxíky a pokud by náhodou selhaly brzdy, jsou na nejprudších úsecích po padesáti metrech zabetonovány masívní železné kruhy.

10 Památky, tradice O silvestra lidé ve španělsku jedí přesně o půlnoci hrozny…každý úder se musí sníst jedna kulička Kdy mi máme štědrý den to snad víme všichni..ale kdy má španělsko??? Španělsko slaví štědrý den na tři krále (6.1.) Býčí zápasy: Kdysi byli ve Španělsku divocí býci obzvláště nebezpeční. Dnes vbíhají do arény jejich potomci a z býčích zápasů se stal ve Španělsku a v některých zemích Latinské Ameriky oblíbený sport. V některých zemích Středomoří mají býčí zápasy a obětování býků velice starou tradici. Například na Krétě před 4000 roky mladí lidé nejprve s býkem zápasili a potom ho kněz obětoval. Španělsko je jedinou zemí, která tuto tradici uchovala, ale pozměnila ji. Dnes diváci sledují nejprve velké umění toreadora, který si před zuřivým zvířetem nebezpečně pohrává s pláštěm. Toreador musí umět vzrušit dav tím, že se co nejvíce přibližuje k rohům býka. Ale i nejlepšího toreadora může býk nabodnout na rohy. Tak už přišel o život nejeden toreador ,nebo i matador. Matador je zápasník, který udolaného býka nakonec zabíjí.

11 Doufám že vás španělsko zaujalo a pojedete tam někdy na dovolenou


Stáhnout ppt "ŠPANĚLSKO zde najdete různé info."

Podobné prezentace


Reklamy Google