Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada VY_32_INOVACE_13_02_11 Název materiálu Trávicí soustava Jméno vyučujícího Tomáš Kubal Třída 8.B Předmět Přírodopis Datum vytvoření
2
Trávicí soustava
3
cíle určit funkce jednotlivých orgánů trávicí soustavy
vytvořit návaznost jednotlivých orgánů trávicí soustavy určit orgány trávicí soustavy popsat orgány trávicí soustavy
4
kompetence k učení komunikativní
5
Trávicí soustava Zpracovává přijímanou potravu a zajišťuje příjem živin pro náš organismus. Zpracování se děje: A) mechanicky – zuby drtí a rozmělňují přijímanou potravu B) chemicky – přijímaná potrava se chemickými reakcemi štěpí na jednoduché látky, které mohou být vstřebávány a využívány jako zdroj energie nebo jako látky stavební
6
Stavba TS: dutina ústní hltan jícen žaludek tenké střevo tlusté střevo
konečník Obr.1
7
Orgány trávicí soustavy
1.) Dutina ústní – začíná jí trávicí soustava, Ohraničena rty, tvrdým a měkkým patrem, svalstvem spodiny ústní s jazykem a tvářemi. V zadu jsou patrové oblouky, mezi kterými jsou uloženy mízní uzliny. Je opatřena zuby: Mají vyčnívající korunku a krček, kořeny jsou pevné a zasazené pevně v kostěných jamkách v horní a dolní čelisti. Na povrchu zubu je sklovina (nejtvrdší hmota v těle), pod ní je zubovina, uvnitř zuboviny je kanálek vyplnění kostní dření Chrup dospělého člověka má 32 zubů - Úplný chrup (každá čtvrtina čelisti má 2 řezáky, jeden špičák, dva třenové a tři stoličky)
8
Zuby - Korunka - Krček (krytý dásní) - Kořeny Obr.2
9
Stavba zubu Sklovina Zubovina Zubní dřeň (Kanálek pro nervy a cévy)
Obr.3
10
Sliny 3 páry slinných žláz- příušní podčelistní podjazykové
Sliny obsahují enzym PTYALIN – štěpí škrob na jednoduché cukry (sousto zesládne)
11
Jazyk rozžvýkáním - sousto - posune se na kořen jazyka – vyvolá polykací reflex - tím se sousto dostane do hltanu a jícnu činností hladké svaloviny hltanu a jícnu – PERISTALTICKÁ VLNA (posouvá sousto do žaludku i proti zemské přitažlivosti)
12
Žaludek podoba hruškového vaku poloha – horní část dutiny břišní
Obr.4
13
Funkce žaludku promíchávání => kašovitá hmota – trávenina
1. zásobník pro právě přijatou potravu => promíchávání => kašovitá hmota – trávenina 2. vylučování žaludeční šťávy s enzymy – štěpí potravu: - enzym pepsin: stěpí bílkoviny - HCl (kys.chlorovodíková): rozrušuje maso, sráží mléko, ničí bakterie - hlen: chrání stěny žaludku před HCl (denně asi 2 – 3 litry žaludeční šťávy)
14
Tenké střevo 3 části: 1. dvanáctník: Ø 2,5 – 3 cm, 25 cm (12 palců)
- vývod - slinivky břišní - žlučníku 2. lačník: 2,5 – 4 m 3. kyčelník: 1 – 1,5 m Obr.5
15
Funkce tenkého střeva trávení: šťáva slinivky břišní – štěpí cukry, tuky a bílkoviny vstřebávání: živiny do krve a mízy na stěně pro zvětšení povrchu – KLKY: 1 cm2 až (plocha 40 m2)
16
Játra Největší žláza v těle (nezbytná pro život) Obr.6
17
Funkce jater 1. přeměna živin (cukrů, tuků, bílkovin), které přivádí krev vrátnicovou žilou do jater od střev
18
Tlusté střevo tračník - vzestupný - příčný - sestupný esovitá klička
konečník Obr.7
19
Funkce tlustého střeva
vstřebávání vody => zahušťování a rozklad zbytků bakteriemi (plyny metan, CO2) => výkaly (denně 150 – 500 g) při poruchách: průjmy, plynatost
20
Seznam literatury Přírodopis pro 8. roč. ZŠ, biologie člověka SPN 1998
Anatomie člověka, MUDR. R. Jirková
21
Zdroje obrázků Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6
COPYRIGHT© Obr.2 COPYRIGHT© Obr.3 Obr.4 WIKIPEDIA.ORG. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 MEDLINEPLUS. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 REPROFOTO. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 COPYRIGHT©
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.