Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilMonika Bláhová
1
Stanovení stravitelnosti Ing. Vít Baránek © 2006 Vytvořeno s podporou projektu FRVŠ číslo 2022/2006/G4
2
Metody stanovení stravitelnosti Přímá – v praxi se nevyužívá, speciální zařízení na kontinuální sběr exkrementů s filtrací vody nebo metabolické komory (výrazný stres pro ryby)Přímá – v praxi se nevyužívá, speciální zařízení na kontinuální sběr exkrementů s filtrací vody nebo metabolické komory (výrazný stres pro ryby) Nepřímá (indikátorová) – indikátory rozdělujeme na externí (nepřirozené, oxid chromitý, 32 P fosfomolybdenát amonný, polyetylén) a interní (přirozená složka diet, kyselinou nerozpustný popel, celulóza, hydrolýze odolná OH)Nepřímá (indikátorová) – indikátory rozdělujeme na externí (nepřirozené, oxid chromitý, 32 P fosfomolybdenát amonný, polyetylén) a interní (přirozená složka diet, kyselinou nerozpustný popel, celulóza, hydrolýze odolná OH)
3
Způsoby sběru exkrementů Sifonování exkrementů – exkrementy odsávány přímo ze dna. Může dojít k výluhu exkrementů – přecenění K BSSifonování exkrementů – exkrementy odsávány přímo ze dna. Může dojít k výluhu exkrementů – přecenění K BS Stripping – ruční vytlačování exkrementů, podcenění K BS (příměs moči a slizu)Stripping – ruční vytlačování exkrementů, podcenění K BS (příměs moči a slizu) Odběr výkalů z rekta – odsaváním či intestinální pitvou, může jít o nedokončenou ingesciOdběr výkalů z rekta – odsaváním či intestinální pitvou, může jít o nedokončenou ingesci
4
Výše uvedené metody stravitelnosti jsou prováděny přímo na rybách – in vivoVýše uvedené metody stravitelnosti jsou prováděny přímo na rybách – in vivo Jednou z dalších metod určení stravitel-nosti je metoda in vitro – na petriho miskách vytvoříme standardní podmínky jaké jsou in vivo (enzymy, pH, substrát)Jednou z dalších metod určení stravitel-nosti je metoda in vitro – na petriho miskách vytvoříme standardní podmínky jaké jsou in vivo (enzymy, pH, substrát)
5
Faktory ovlivňující stravitelnost 1.Druh ryby 2.Velikost (věková kategorie) – u ranných stádií nižší aktivita enzymů, je potřeba podávat lehce stravitelné živiny 3.Teplota vody 4.Rychlost pasáže potravy 5.Složení potravy – rostlinné bílkoviny jsou tráveny déle (v závislosti na t. úpravě krmiv) 6.Intenzita krmení – velikost krmné dávky
6
Stravitelnost jednotlivých živin Proteiny – v optimálních podmínkách až 95%Proteiny – v optimálních podmínkách až 95% Tuky – 85-95%Tuky – 85-95% Sacharidy (škrob) – neupravený 30- 45%, jednotlivé čeledě ryb tráví jinak (kaprovité lépe než lososovité), hydrotermicky upravený až 65%Sacharidy (škrob) – neupravený 30- 45%, jednotlivé čeledě ryb tráví jinak (kaprovité lépe než lososovité), hydrotermicky upravený až 65%
7
Stravitelnost některých proteinových zdrojů u kapra Rybí moučka 89-95%Rybí moučka 89-95% Pšeničné klíčky 90-97%Pšeničné klíčky 90-97% Čistý sójový protein 92-96%Čistý sójový protein 92-96% Alkanové kvasnice 87-94%Alkanové kvasnice 87-94% Kasein 98%Kasein 98% Pstruží pelety 93%Pstruží pelety 93%
8
Koeficient bilanční stravitelnosti %Ind. KS %Ž Výkaly K BS(%) = 100 – [100 * * ] %Ind. Výkaly %Ž KS %Ind. Výkaly %Ž KS
9
Příklad: Výpočet bilanční stravitelnosti Zadání: Vypočtěte hodnoty koeficientu bilanční stravitelnosti u dvou linií kapra – Hodonínský šupinatý - HoŠ (dvě směsi S 1 a S 2 ) a Hodonínský lysec – HoL (směs S 2 ) S 1 bez rybí moučky, S 2 24% r. moučky Použita nepřímá indikátorová metoda (1% oxidu chromitého ve směsi) S 1 – 23,31% NL; 3,69% T; 60,60% BNLV S 2 – 35,93% NL; 4,76% T; 44,89% BNLV
10
Obsah indikátoru a živin směsi a výkalů Linie/směs Indikátor Směs/výkaly NL Směs/výkaly T Směs/výkaly BNLV Směs/výkaly HoŠ/S 1 0,79/2,4519,2/7,64,5/4,563,7/64,3 HoŠ/S 2 0,88/2,3733,9/17,96,0/8,444,1/47,7 HoL/S 2 0,88/2,3733,9/20,46,0/7,644,1/45,5
11
Výsledné hodnoty koeficientu BS (%) Linie/směs NLTBNLV HoŠ/S 1 87,2467,7667,45 HoŠ/S 2 80,3948,0259,84 HoL/S 2 77,6652,9761,69
12
Vyhodnocení příkladu Nejlepších parametrů koeficientu bilanční stravitelnosti všech živin dosáhla linie HoŠ při použití krmné směsi S 1 bez rybí moučky. HoL dokázal lépe využívat T a BNLV oproti HoŠ při použití směsi S 2 HoŠ naopak lépe využil NL v této směsi
13
Doporučená literatura Dizertační práce Prof. P. Spurný 1992Dizertační práce Prof. P. Spurný 1992 Dipl. práce Ing. M. Podola 2003Dipl. práce Ing. M. Podola 2003
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.