Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Endoskopie horního GIT z pohledu chirurga Hlavsa J. et. Al.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Endoskopie horního GIT z pohledu chirurga Hlavsa J. et. Al."— Transkript prezentace:

1 Endoskopie horního GIT z pohledu chirurga Hlavsa J. et. Al.
Chirurgická klinika FN Brno Bohunice LFMU

2 Indikace VCHGD Nádory GERD Achalázie
Diagnostika a řešení poop. Komplikací

3 VCHGD Určení místa léze a charakteru krvácení (Forest)
Malá křivina vs. velká křivina Tělo - Antrum - Pylorus - duodenum Dle hemodynamických parametrů vždy snaha o endoskopické stavění krvácení (klipy, opich adrenalinem….) S narůstající počtem pokusů o endoskopickou hemostázu narůstá riziko rebleedingu Pozn. Pro chirurga je nejdůležitější přesná lokalizace, dle které se rozhoduje o typu výkonu (transduodenální opich, BII resekce, wedge resection). Ulcus peroperačně není vidět a není vždy palpovatelný.

4 Tumory - Lokalizace tumoru - Bioptická verifikace
Dle lokalizace, stagingu, gradingu a Karnofsky indexu pacienta je zvolen typ resekčního výkonu. (wedge resection, subtotální gastrektomie, totální gastrektomie.) CAVE !! – difúzní typ adenokarcinomu žaludku

5 GERD GFS je vyšetření první volby u pacientů:
- s regurgitací - s pyrozou u kterých není efekt PPI Histologická verifikace Baretova jícnu. Terapie Baretova jícnu (Mukosektomie ? RFA ?, fotodynamická léčba ?)

6 Achalazie Vyloučení neoplazie.
Zejména u polymorbidních pacientů je terapeutickou metodou první volby infiltrace LES botoxem endoskopickou cestou. Peroperační GFS k verifikaci dostatečnosti myotomie.

7 Diagnsotika a řešení poop. komplikací
Opožděná evakuace žaludku (GEA, stp. resekcích žaludku, PPPD atd…) již pouhá insuflace „rozfouknutí „ anatomozy mívá terapeutický efekt. Krvácení z GEA – v 90% se podaří zastavit endoskopicky Zavádění NJS u pac. s píštělemi k časné enterální nutrici Verifikace vitality interponátu žaludku resp. kolon po resekcích jícnu

8 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Endoskopie horního GIT z pohledu chirurga Hlavsa J. et. Al."

Podobné prezentace


Reklamy Google